Ziua Logo
  07:19, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Un analist rus, Igor Panarin, spera ca Statele Unite se vor rupe in sase bucati pe liniile etnice pana in 2010

"Forbes" raspunde fostului analist KGB, care previziona dezastrul SUA: Rusia nu este America!

Intr-un articol publicat in revista "Forbes", care comenteaza afirmatiile profesorului rus Igor Panarin - care a sustinut ca, in urma unui razboi civil cauzat de situatia economica, Statele Unite se vor rupe pe liniile etnice in sase bucati ce vor deveni "protectorate" straine - , jurnalistul Melik Kaylan explica faptul ca teoria acestuia ofera o imagine a modului in care gandesc rusii. Autorul considera ca mediatizarea de care se bucura teoria revolutionara in Rusia dovedeste ca autoritatile de la Moscova fie cred cu tarie in viziunile profesorului, care a fost in trecut analist KGB, fie considera ca publicul trebuie expus la acesta teorie. Mai mult, in conditiile in care navele militare ruse isi gasesc incet-incet drumul catre porturile din Cuba si Venezuela, Kaylan considera ca Rusia doreste ca si cetatenii americani sa fie la curent cu viziunea apocaliptica a profesorului Panarin.

In opinia autorului, analistul rus considera ca ceea ce s-a intamplat cu Uniunea Sovietica se va intampla si cu Statele Unite pentru ca nu intelege modul in care functioneaza o democratie ca cea americana. In teoria sa, Panarin explica ca problemele financiare demografice si economice vor determina o criza politica in Statele Unite. In momentul in care problemele se acutizeaza, statele mai bogate vor incepe sa retina din fondurile destinate guvernului federal si vor alege secesiunea. Dezordinea sociala va duce la razboi civil, iar Statele Unite se vor rupe pe liniile etnice, informeaza un articol din Wall Street Journal preluat de Forbes. Kaylan subliniaza ca nimeni in Statele Unite nu poate spune ca lucrurile nu stau prost in acest moment, dar explica ca democratiile au capacitatea de a se adapta si nu se rup la fel de usor ca imperiile sau uniunile create si mentinute prin forta de regimurile totalitare. El observa ca analistul rus pleaca de la premisa ca sistemul american are aceleasi probleme ca si cel rus, ceea ce nu este adevarat. "Rusia nu este America. Americanii nu privesc valorile democratice ca pe un fel de ecran in spatele caruia sa construiasca sau sa mentina un imperiu de dragul imperiului", explica jurnalistul american.

"Americanii cred sincer ca tipul lor de sistem, general vorbind, in cele din urma asigura cel mai mare bine pentru cel mai mare numar (de oameni) si au dovezi empirice care arata aceasta acasa si in strainatate", subliniaza articolul din "Forbes". Autorul articolului se intreaba retoric ce fel de fericire a adus, dupa secole de incercari, Moscova cetatenilor sai sau strainilor. "Sa spunem ca Statele Unite se vor dezintegra si Rusia va deveni singura superputere si un model pentru alte natiuni la nivel global. Ce fel de model ar fi acesta? Ce anume ar trebui celelalte tari sa emuleze? Pana cand Rusia nu raspunde la asemenea intrebari cu oarecare coerenta, nu poate sa priveasca Statele Unite ca pe o imagine in oglinda", isi incheie Melik Kaylan comentariul.

S.G.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00425 sec.