Ziua Logo
  03:17, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Efectul Fitch: Rate mai mari la creditele in euro

Analistii si autoritatile considera ''nejustificata'' decizia Fitch, anuntata luni, de a revizui ratingul pentru credite pe termen lung in valuta cu doua trepte, ceea ce trimite Romania din categoria statelor cu calificativ ''investment grade'' si trimisa in clasa ''speculative grade'', clasa cu risc ridicat pentru investitii, singurul stat din UE trimis in aceasta categorie de catre Fitch. Masura va duce la cresterea cu 2-3 puncte procentuale a costului finantarii in euro pentru bancile din Romania, ceea ce se va duce la o majorare cu 4% a dobanzilor pentru imprumuturile in euro, avertizeaza economistii intervievati de Business Standard.

Evaluarea Romaniei s-a realizat pe baza politicilor fiscale din ultima perioada, a cheltuielilor care au loc intr-un an electoral. ''Preconizam un deficit bugetar de 3% din PIB in 2008 si de 4% in 2009'', spun analistii Fitch. Potrivit acestora, daca se mentin tendintele actuale, Romania se confrunta cu un risc profund al unei crize valutare si financiare. ''Incercarile BNR de a preintampina volatilitatea excesiva a leului arata tocmai ca intelege care ar fi riscurile unei deprecieri puternice a leului. Opinia mea este ca <<arma>> BNR - rezervele sale valutare - ar putea sa nu suficienta pentru a rezista in fata presiunilor de depreciere a leului. Cred acest lucru, avand in vedere contextul dificil in ceea ce priveste fluxurile de capital, dar si presiunea aditionala asupra deficitului de cont curent, care apare din slabirea politicii fiscale'', a declarat, pentru Business Standard, Andrew Colquhoun, analist-sef pentru Romania si director in cadrul Diviziei de Ratinguri suverane a Fitch.

Decizia Fitch nu ii sperie insa pe marii investitori, care au Romania in vizor pentru proiecte majore. Reprezentantii concernului austriac Voestalpine, care au in vedere alegerea unei locatii din patru tari luate in calcul pentru o investitie de peste 5 mld. euro intr-un combinat siderurgic, afirma ca anuntul ''nu afecteaza interesul pentru Romania''.

Masura nejustificata

Analistii si ministerul roman de Finante au calificat ca ''nejustificata'' decizia Fitch, pe care o considera ca fiind ''pripita si slab argumentata''. In plus, economistii sunt de parere ca vor aparea o serie de efecte negative in urma acestei decizii. Efectele negative pot fi rezumate astfel: anumiti investitori vor ocoli tara noastra, se accentueaza volatilitatea cursului, finantarile, creditele externe devin mai scumpe si mai greu de obtinut.

''Aceasta decizie, total nemeritata, va avea efecte negative asupra Romaniei. Vor fi investitori care vor ocoli tara noastra. In plus, finantarea va fi mai greu de obtinut, imprumuturile din strainatate se vor obtine mai greu si mai scump. Revenind la decizia in sine, o consider total nemeritata, nejustificata. Fitch se asteapta ca deficitul de cont curent sa creasca in acest an la peste 14% din PIB. Pe ce date s-au uitat? Deficitul de cont curent este pe o tendinta de temperare, iar ei vad ca se accentueaza. Apoi, sunt alte state care stau mult mai prost decat noi si care, totusi, nu au fost trimise in <<speculative grade>>. Nu avem o datorie publica de 70%, ca Ungaria. Este o decizie nemeritata, grabita si pe langa subiect'', considera Ionut Dumitru, analist-sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Agentia a coborat ieri ratingurile Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la ''BBB'' la ''BBA'', si pentru credite pe termen lung in lei, de la ''BBBA'' la ''BBB-''. Agentia de rating a redus si calificativul acordat Romaniei pentru datoriile in valuta pe termen scurt de la ''F3'' la ''B'' si plafonul de tara de la ''A minus'' la ''BBB''. Fitch a redus si ratingurile acordate primariilor din Bucuresti si Oradea pentru datoriile pe termen lung in valuta, de la ''BBB minus'' la ''BB plus'', perspectiva acestora fiind inrautatita de la ''stabila'' la ''negativa''.

La finele lunii trecute, o alta agentie de rating a luat o decizie asemanatoare, si tot in cazul Romaniei. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, Standard&Poor's a retrogradat ratingul Romaniei sub pragul de ''investment grade'', fapt fara precedent pentru un stat membru al Uniunii Europene.

A.E.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00417 sec.