Ziua Logo
  09:28, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

The Times: Romania, cea mai recenta victima a crizei mondiale

Criza financiara inainteaza cu repeziciune in Europa de Est, facand din Romania cea mai recenta victima a sa. O economie superumflata, construita pe un boom al creditelor si gestionata de un guvern care functioneaza cu greu, se afla in pragul colapsului - in mod foarte asemanator cu tara vecina Ungaria, care saptamana trecuta a fost silita ''sa cerseasca'' de la Fondul Monetar International (FMI). Romanii sunt urmatorii la rand la ''ratia de alimente a Crucii Rosii'' in varianta bancherilor, la fel ca si statele baltice, scrie editia de duminica a ziarului britanic The Times, citat de Agerpres.

Boomul imobiliar din Romania a atins niveluri absurde in aceasta tara relativ saraca. Costul metrului patrat al unei case in capitala Bucuresti se cifreaza la o suma cuprinsa intre 4.000 de euro si 5.000 de euro, facand astfel Romania mai scumpa decat Austria si de doua ori mai scumpa decat Germania.

''Datoria publica in Romania este de 14 miliarde de euro dar a fost franata de o datorie privata de 50 miliarde de euro. Guvernul se confrunta cu o recesiune grava, cu cresterea somajului si inflatie. Avem alegeri parlamentare la sfarsitul lunii si acest lucru va slabi si mai mult guvernul, existand si perspectiva inrautatirii crizei'', a afirmat economistul roman Nicu Taran.

Taran a calificat guvernul drept disfunctional. ''Nu avem motive de optimism. Pretul la bunuri creste in conditiile in care inflatia atinge 8% iar competitivitatea scade. Avem o problema demografica, avand in vedere ca exista o populatie imbatranita iar un mare numar de tineri talentati emigreaza spre Europa de Vest si America'', a mai spus Taran.

In Ungaria vecina, guvernul s-a trezit brusc in fata perspectivei iminente a falimentului. Datoria publica a tarii se cifreaza la un uluitor 93% din PIB, in conditiile in care deficitul de cont curent devine tot mai mare. Tara se afla in impas politic inca din 2006, atunci cand premierul Ferenc Gyurcsany a fost surprins admitand cu candoare ca a mintit privind economia, pentru a putea fi reales. Gyurcsany s-a erijat in salvator national si a sustinut ca aceasta criza este prea grava pentru a organiza alegeri in scopul de a se pune capat impasului conducerii tarii de catre un guvern minoritar. In schimb, a organizat un summit national care a degenerat intr-o disputa chiar daca forintul a cunoscut o devalorizare puternica iar insolvabilitatea se prefigura la orizont.

In termen de 10 zile Banca nationala a Ungariei a crescut ratele dobanzilor cu trei puncte procentuale. Perspectiva ulterioara de faliment, somaj si neacordarea de imprumuturi a determinat un analist sa sustina ca ''economia este ruinata''. La scurt timp, FMI a anuntat un ajutor de 20 miliarde de euro cu conditia ca Ungaria ''sa aplice masurile adecvate'' pentru a asigura stabilitatea si cresterea. Ingrijorat de fuga de bani, guvernul ungar a impus o interdictie privind toate transferurile de capital in afara tarii. Piata proprietatii care a fost construita pe creditele straine de la banci europene a fost astfel confiscata.

''Cine s-ar fi gandit ca o tara membra in UE va impune o astfel de interdictie? Este cel mai rau din cele mai rele scenarii imaginabile'', a afirmat un director de banca. Ramane de vazut capacitatea premierului de a razbate prin reformele economice.

Cel putin Gyurcsany a progresat de la a spune basme economice la a se angaja fata de ceea ce el a numit ''realitatea recesiunii'', anuntand o inghetare a salariilor si bonusurilor pentru angajatii in sectorul public si anuland reducerile de impozite preconizate.

Se pare ca este o caracteristica a crizei financiare ca guvernele sa nege dificultatile sau sa sustina ca sunt bine plasate pentru a face face furtunii.

FMI a avertizat statele baltice in urma cu 18 luni sa puna capat mentalitatii extinse de tipul ''cumperi acum, platesti mai tarziu''. Potrivit FMI, se impuneau de urgenta masuri hotarate pentru a reduce cererea interna. Letonia, Lituania si Estonia nu au facut insa decat sa zgandare la suprafata problemei a ceea ce un economist a descris drept un ''festival al creditelor''.

O recesiune extinsa la nivel de UE va reduce cererea interna dar inflatia, deficitele de cont curent si dezechilibrele valutare nu au fost abordate.

''Aceeasi reteta este buna si pentru tarile baltice si pentru Ungaria - reducerea cheltuielilor, stavilirea cresterii salariilor si prevenirea speculatiilor valutare salbatice'', a declarat Krisztian Szabados, directorul grupului de cercetare Political Capital, care a precizat: ''Daca vor cere sau nu ajutor la FMI, nu m-ar interesa''.

A.E.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00471 sec.