Ziua Logo
  09:29, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Amnesty International invinuieste nejustificat Romania ca a vandut arme in Coasta de Fildes si Irak

Amnesty International acuza Romania, intr-un raport recent, ca ar fi livrat arme Coastei de Fildes si Irakului. Mai precis, in raportul "Blood at the Crossroads: Making the case for a global Arms Trade Treaty", tara noastra este invinuita ca ar fi vandut patru elicoptere Puma 330, in tara africana, si diferite arme in Irak, in 2005. In introducerea raportului, Amnesty International (A.I.) vorbeste despre "practica iresponsabila a transferurilor de echipamente militare si de securitate", care afecteaza vietiile a milioane de oameni, militand pentru incheierea unui tratat global pentru reglementarea comertului cu arme. Initiativa organizatiei este laudabila, dar unele dintre argumentele pe care le prezinta sunt gresite.

Contract legal

Ce nu spune insa Amnesty International este faptul ca vanzarea elicopterelor a fost perfect legala si s-a desfasurat in deplina transparenta. Trecand peste comunicatul Agentiei Nationale de Control al Exporturilor Strategice si al Interzicerii Armelor Chimice (ANCESIAC), evenimentul a fost pe larg descris in presa romanesca si a fost relatat si de cateva publicatii internationale cu specific economic, in 2003. Mai mult chiar, organizatia recunoaste in raport ca vanzarea a avut loc inainte de instituirea embargoului.

"Consecventa politicii sale de transparenta si comunicare, Agentia Nationala de Control al Exporturilor Strategice si al Interzicerii Armelor Chimice - ANCESIAC face cunoscut ca recent a fost aprobata o cerere de licenta individuala de export a SC IAR SA Brasov, in valoare de cca. 11,5 milioane USD. Licenta de export cu valabilitate de 6 luni prevede livrarea de 4 elicoptere PUMA-330L in favoarea autoritatilor guvernamentale din Coasta de Fildes. Conform analizelor efectuate de Agentie in colaborare cu celelalte institutii componente ale Consiliului Interministerial pentru controlul exporturilor de produse strategice aceasta operatiune nu comporta risc de deturnare de la utilizarea finala declarata. Pentru derularea acestui export, in cursul anului 2002 au fost aprobate mai multe cereri de licente individuale de import ale SC IAR SA Brasov pentru achizitionarea de piese componente necesare pregatirii acestor elicoptere. Potrivit Certificatului de non-transfer si utilizare finala, autoritatile din Coasta de Fildes se obliga sa nu vanda, sa nu imprumute, sa nu livreze unei terte parti cele 4 elicoptere PUMA-330L, fara acordul scris prealabil al ANCESIAC", se preciza in comunicatul ANCESIAC, semnat de presedintele de atunci al institutiei, Nineta Barbulescu.

Amnesty International se multumeste sa precizeze doar ca tara africana era, in acea perioada, afectata de un conflict intre rebeli si fortele guvernamentale. Potrivit presei romanesti, cel putin doua dintre elicoptere erau destinate oficialilor ivorieni: presedintele si premierul, Laurent Gbagbo si Seydou Diarra. "Dintre cele patru elicoptere pentru Coasta de Fildes, cel mai luxos este, desigur, cel al presedintelui. Tapiteria interioara este din piele, instalatia de aer conditionat este special conceputa pentru clima Africii (cu temperaturi si umiditati ridicate), fotoliul presedintelui se poate rabata ca sa se transforme in pat, iar sistemul audio Hi-Fi are reducere dinamica a zgomotului. La bord mai exista o toaleta de lux, un frigider si un bar", scria atunci Adevarul.

Arme donate Irakului prin intermediu NATO

In ceea ce priveste Romania, A.I. mai aminteste si faptul ca a donat si vandut arme Irakului, in 2005. Comentariile sunt de prisos iar citatul din raport este suficient.

"Diverse tari membre NATO, prin intermediul Misiunii NATO de Antrenament in Irak (NATO Training Mission-Iraq ), au donat echipament militar guvernului irakian. Valoarea echipamentului este mai mare 110 milioane de euro. Aceste donatii au inclus camioane pentru transportul personalului sau al marfurilor, diferite tipuri de munitie, tancuri T-72 modernizate, transportoare blindate si echipamente de protectie. La inceputul lui 2005, comandantul NTM-I, generalul David Petraeus, vorbea despre 9.000 de arme care au ajuns in dotarea fortelor de securitate irakiene. Acestea au venit din Romania, Estonia si Danemarca", scrie in raportul Amnesty International.

M. BATCA
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00439 sec.