Ziua Logo
  09:22, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ministerul Apararii nu este de acord cu amnistierea faptelor comise de militari in timpul Revolutiei din decembrie 1989

Ministerul Apararii nu a avizat initiativa referitoare la amnistierea faptelor militarilor fortelor armate din timpul Revolutiei din 1989 si considera ca un astfel de proiect nu poate fi promovat in absenta unei legi organice, se arata intr-un comunicat al MAp.

Potrivit MAp, Directia Legislatie si Asistenta Juridica din cadrul ministerului nu a avizat proiectul de lege privind amnistierea faptelor militarilor de la Revolutie, inaintata Parlamentului de catre Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere. "Ministerul Apararii considera ca un astfel de proiect nu poate fi promovat in absenta unei legi organice care sa reglementeze acordarea amnistiei sau a gratierii colective", se arata in pozitia oficiala a ministerului. Totodata, MAp precizeaza ca proiectul in discutie a fost transmis Ministerului Apararii doar pentru formularea unui punct de vedere de catre Comisia pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor. Pozitia Ministerului Apararii a fost sustinuta, marti, de ministrul Teodor Melescanu in cadrul audientei pe care a acordat-o, la sediul institutiei, reprezentantilor Asociatiei "21 Decembrie", Aliantei Civice si ai Blocului National al Revolutionarilor.

Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, care s-a intalnit, luni, cu ministrul Teodor Melescanu, a declarat si el ca Ministerul Apararii nu sprijina si nu-si insuseste proiectul de lege privind amnistierea faptelor din decembrie 1989 de care s-ar face vinovati militarii. Proiectul de lege privind amnistierea a fost promovat, in luna iulie, de catre Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si contine doar doua articole. Potrivit primului articol, "se amnistiaza si se absolva de raspundere toate faptele incercate sau savarsite pe timpul revolutiei din decembrie 1989". Proiectul mai prevede ca de efectele amnistiei sa beneficieze atat cadrele militare, cat si militarii in termen care au fost judecati si condamnati sau au procese in curs de judecare ca urmare a participarii la evenimentele din decembrie 1989. Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, considera ca generalul Victor Atanasie Stanculescu ar sta in spatele promovarii acestei initiative legislative. "Probabil stie ca in aceasta toamna se va finaliza dosarul "Timisoara" si ii este teama ca, pentru a patra oara, va fi condamnat tot la 15 ani de inchisoare", a mai declarat pentre NewsIn Teodor Maries. Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989" s-a aratat multumit de modul in care a decurs discutia de luni cu ministrul Apararii. "Domnul ministru Melescanu a dat dispozitie inca de azi-dimineata (n.r. luni) catre Directiile de Informatie ale Armatei, pentru a pune la dispozitia generalului Dan Voinea materialele detinute din timpul evenimentelor din decembrie 1989", a mai spus Teodor Maries. Din delegatia primita la sediul MAp, au mai facut parte vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, presedintele Blocului National al Revolutionarilor, George Costin. Membrii societatii civile sunt impotriva propunerii recente a Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva, ce a fost trimisa Ministerului Apararii. Astfel, Asociatia "21 Decembrie" a cerut intervetia Consiliului Superior al Magistraturii in acest caz. Un proiect similar a fost propus si in anul 2006 Ministerului Apararii, dar organizatiile neguvernamentale au protestat si atunci fata de acest proiect. Un proiect asemanator a fost promovat si in 1990, sub semnatura lui Ion Iliescu, si s-a referit la amnistierea faptelor considerate mai putin grave savarsite la Revolutie (pana la 3 ani inchisoare), incluzand faptele celor care au batut revolutionarii arestati.

P.C.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00426 sec.