Ziua Logo
  00:20, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Criminalistii Politiei Romane, exemplu pentru Interpol

-Cea mai cunoscuta institutie politieneasca din lume a solicitat Inspectoratului General al Politiei Romane introducerea pe site-ul oficial a descoperirii facute in premiera mondiala de criminalistii romani. In urma cu doi ani, o echipa de criminalisti romani condusa de comisarul-sef Gheorghe Popa pornise un un proiect care, initial, nu a trezit intersul nimanui. Incercau sa puna la punct un "sistem revolutionar", cu ajutorul caruia sa se afle date suplimentare despre criminali, talhari sau hoti prin analizarea amprentelor papilare. Chiar inainte sa ajunga seful Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), Popa, alaturi de echipa de criminalisti (n.r. comisarul de politie biochimist Romica Potorac, din cadrul Laboratorului ADN al Institutului de Criminalistica al IGPR, comisarul sef Nicolae Preda, seful Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Politie al Judetului Giurgiu si alti specialisti din cadrul Institutului de Criminalistica) a efectuat teste cu ajutorul elevilor de la scoala de politie din Campina. Au fost studiate peste 800 de amprente papilare, provenite de la persoane cu grupe sanguine diferite. Metoda functiona. Rezultatul: INTERPOL a solicitat Politiei Romane introducerea pe site-ul oficial a celui mai nou sistem de depistare a criminalilor, talharilor sau hotilor.

"Am fost sunat de ofiterul de legatura de la Interpol care mi-a spus ca se vrea includerea pe site-ul institutiei a descoperirii noastre", ne-a precizat chestorul Popa. In plus, lucrarea stiintifica a politistilor romani a fost trimisa in Statele Unite ale Americii (SUA) pentru a fi prezentata in cadrul Congresului International organizat de Academia Romano-Americana de Arte si Stiinte care va avea loc la Boston, in iulie anul acesta.

Seful Politiei Romane si alti doi specialisti in Criminalistica - comisarul de politie biochimist Romica Potorac, din cadrul Laboratorului ADN al Institutului de Criminalistica al IGPR si comisarul sef Nicolae Preda, seful Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Giurgiu - au prezentat inventia politistilor romani la Congresul International de Criminalistica care a avut loc pe 5 iunie in localitatea franceza Lyon.

Asa cum ZIUA Online a prezentat, miercuri, este vorba de un sistem care poate depista autorul unei infractiuni dupa amprentele pe care le-a lasat la fata locului, chiar daca trece un timp, amprente care, pana acum, erau greu de identificat dupa o perioada indelungata. In plus, aceasta inovatie poate rezolva una din problemele cu care se confrunta criminalistii: stabilirea cu certitudine a datei in care a avut loc un omor sau o talharie, de exemplu. Asa cum au explicat specialistii intr-o conferinta de presa, urmele papilare pe care le lasa in urma un infractor sau autorul unui omor difera in functie de grupa sanguina. "Amprentele papilare sau materialul biologic, in general (cum este sangele, pielea sau alte tesuturi umane n.r.) se comporta diferentiat in timp, cu mentinerea factorilor de mediu identici", a precizat chestorul Popa.

Ceea ce au observat specialistii romani este faptul ca, in timp, amprentele se perimeaza in functie de grupa sanguina. "In timp, amprentele create de persoane cu grupele sanguine B si AB imbatranesc mai rapid, adica sunt mai perisabile decat cele create de persoanele care au grupa sanguina 0 si A", au explicat ofiterii criminalisti. In acest fel, un criminal care nu recunoaste ca a fost la fata locului in momentul comiterii faptei poate fi identificat mai usor. "In acest fel este posibila interpretarea amprentelor papilare din punct de vedere temporal si plasarea in timp a crearii acestora, precum si atribuirea, teoretic si orientativ, a unei grupe sanguine".

Petrisor CANA
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00432 sec.