Ziua Logo
  01:30, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

MediaSind: Libertatea de exprimare este in pericol. Caderea industriei media continua

Reprezentantii Guvernului Romaniei sunt solicitati sa inceapa de urgenta discutiile cu reprezentantii organizatiilor sindicale, patronale si profesionale din ramura mass-media pentru a identifica masurile ce trebuie aplicate in industria de media, in aceasta perioada de criza, se arata intr-un comunicat al Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind.

"Criza economica a obturat accesul publicului la informatie, vanzarile in presa scrisa s-au redus cu 30 la suta fata de media anului trecut, peste 1.000 de angajati si-au pierdut locurile de munca, disponibilul pentru bugetele de reclama s-a injumatatit, iar discutiile dintre Comitetul Anticriza pentru Mass-Media si Ministerul Finantelor Publice, initiate in primavara acestui an, nu au avut nici un rezultat", se arata in comunicatul organizatiilor sindicale din ramura mass-media.

Semnatarii comunicatului sunt Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Patronatul Presei din Romania RoMedia, Asociatia Patronala a Editorilor Locali - APEL, Asociatia Jurnalistilor din Romania, cotidianele Bursa si Ziua, Federatia Sindicatelor din Societatea Romana de Radiodifuziune, Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania, Sindicatul Lucratorilor din Edituri si Tipografii, Societatea Ziaristilor din Romania, Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti si Asociatia Profesionala Mass-Media, Edituri si Tipografii.

Totodata, in conditiile crizei, "cateva zeci de publicatii au disparut, cotidianele centrale si-au diminuat paginile la 50 la suta, personalul angajat in mass-media a scazut ingrijorator, tichetele de masa au fost eliminate, salariile au fost reduse drastic (in unele institutii de presa, salariile au scazut la jumatate)".

"In pofida restructurarii, caderea industriei media continua. Combinata cu diminuarea puterii de cumparare a populatiei si cu amplificarea somajului, degradarea industriei media conduce la restrictionarea accesului publicului la informatie. Iar accesul neingradit la informatie este trasatura definitorie a oricarui regim democratic", se arata in comunicat.

In continuare, in document se apreciaza ca "pentru restaurarea democratiei prin sprijinirea industriei mass-media este nevoie de o decizie politica. Sprijinul necesar consta in simplificarea procedurii aplicarii fiscalitatii, in acordarea de facilitati pentru exercitarea profesiei de ziarist (care se aplica in mod uzual la nivelul Uniunii Europene), in ajutorul de care au nevoie distribuitorii de presa".

In absenta acestor masuri, pe piata vor rezista "numai marile trusturi de presa finantate de grupurile industriale ori politice pe langa care functioneaza", fiind eliminata presa independenta, iar "accesul publicului la informatia obiectiva va disparea".

"Criza economica va fi succedata de criza democratiei", conchid semnatarii documentului, considerand ca este "vitala inceperea discutiilor intre reprezentantii industriei de media si cei ai Guvernului Romaniei".

ZIUA Online
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00399 sec.