Ziua Logo
  21:26, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Nasterea copiilor manipulati genetic, o realitate in cativa ani

Oamenii de stiinta au creat patru bebelusi de maimuta, dintre care fiecare are trei parinti biologici. Acestia au apelat la fertilizarea in vitro pentru a evita raspandirea unei maladii incurabile. Mai mult, cercetatorii cred ca tratamentul inovator ar putea duce la nasterea primilor copii manipulati din punct de vedere genetic, in cativa ani, titreaza, joi, "Mail Online".

Totusi, inovatia a creat controverse etice. Criticii sunt de parere ca astfel vom intra in era copiilor hibrizi si atentioneaza asupra erodarii conceptului de sanctitate a vietii. Insa tehnica a fost creata pentru a veni in ajutorul femeilor ce sufera din cauza unor probleme genetice. Tehnica implica transferarea ADN-ului sanatos din ovulul mamei intr-un alt ou donat de o femeie. Totusi, copiii vor mosteni material genetic de la trei surse diferite, mama lor, donatoare si tatal.

Echipa de cercetatori americani care a produs maimutele din specia macaca, botezate Mito,Tracker, Spindler and Spindy, spun ca tehnica ar putea fi utilizata pentru eradicarea formelor fatale ale unor maladii mostenite precum epilepsia si problemele cardiace. Bolile, ce afecteaza sute de copii in fiecare an, sunt cauzate de mutatii ale ADN-ului mitocondrial, mostenit de la mame la copii. Mitocondriile sunt organite celulare intalnite in toate tipurile de celule si care transforma mancarea in energia de care are nevoie corpul. ADN-ul mitocondrial poate fi mostenit numai din ovulul mamei si nu din sperma.

Astfel, doctorii au identificat in jur de 50 de maladii cauzate de mutatii ale ADN-ului, unele dintre care ucid inainte de maturitate. Printre simptomele lor se numara slabiciunea muschilor, dementa, orbirea, pierderea auzului, probleme la nivelul inimii si a rinichilor.

Experimentul de peste Ocean, publicat in jurnalul "Nature", a fost realizat de oamenii de stiinta de la Centrul de cercetare al primatelor din Oregon. In cadrul lui, acestia au extras un ovul al mamei purtatoare a maladiei in mitocondrii si au indepartat ADN-ul nuclear. Apoi, acesta a fost transferat intr-un ovul donat, sanatos, a carui material genetic a fost extras. In final, ovulele rezultate contineau ADN-ul nuclear de la mama naturala si cel mitocondrial de la cea donatoare, din ele rezultand patru maimute perfect sanatoase, mai precizeaza sursa citata.

R.R.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00425 sec.