Ziua Logo
  23:15, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Sindicatele din invatamant ataca la unison Guvernul pentru Legea Educatiei: "Nu mai vrem experimente educationale!"

Cele trei mari sindicate din domeniul Invatamantului au criticat miercuri intr-o singura voce intentia Guvernului de a adopta legile Educatiei prin asumarea raspunderii.

Federatia Sindicatelor Independente "Spiru Haret", Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Nationala a Sindicatelor "Alma Mater" nu sunt de acord cu asumarea raspunderii guvernamentale privind pachetul legislativ pe Educatie, potrivit unui comunicat de presa comun remis Agerpres.

Sindicalistii sutin ca legile educatiei vizand o reforma profunda sunt extrem de importante, "cu implicatii majore" asupra a milioane de oameni si a viitorului tarii si "nu pot fi asumate de catre Guvern (fapt neintalnit in alte tari) si, in conformitate cu legislatia in vigoare".

In opinia sindicalistilor, legile educatiei trebuie sa fie lasate in dezbatere publica pe o perioada "suficienta", in care sa aiba posibilitatea sa-si exprime punctele de vedere cei implicati direct in reformarea invatamantului - personal din institutiile de invatamant superior, cadre didactice, directori de unitati de invatamant, inspectori scolari, asociatii ale parintilor, organizatii sindicale, asociatii studentesti si de elevi. Totodata, la sfarsitul perioadei de dezbatere publica, proiectul rezultat sa fie supus adoptarii prin dezbatere parlamentara.

"Asistam, din pacate, la o noua intentie de politizare excesiva a reformei educationale. De nouasprezece ani, invatamantul romanesc este "cobaiul" unor incercari de reformare a sistemului, fie superficiale, fie aplicate fara o analiza preliminara competenta, fie neterminate. Nu mai.vrem experimente educationale! Este inadmisibil ca soarta a milioane de elevi sa fie, in continuare, miza unui joc de orgolii politice. Reforma reala a sistemului presupune un pachet de legi coerent, complet, pe care Ministerul Educatiei si Inovarii 1-a elaborat impreuna, cu partenerii de dialog social si cu alte organizatii si organisme. Asa-zisa dezbatere a legii educatiei, care are loc, in aceste zile, la Parlament, nu este decat o suma de discutii cu caracter politic", sustin cele trei sindicate.

Potrivit acestora, proiectul Codului educatiei, rezultand in urma unor indelungate negocieri, ar putea fi astfel completat cu "propunerile pertinente" venite din teritoriu, precum si cu elemente ale celorlalte propuneri legislative, ce se incadreaza in strategia reformei ce a stat la baza acestui proiect.

"Membrii federatiilor semnatare considera ca aceasta este singura solutie pentru configurarea si adoptarea unui pachet legislativ complet, care sa permita o reforma reala si profunda a sistemului de invatamant din Romania. Am vazut cu totii, pana in prezent, care sunt efectele distructive ale grabei, ale incompetentei sau ale implicarii excesive a politicului in sistemul educational. Nu ne mai putem permite o alta greseala care ar duce iremediabil spre colapsul invatamantului romanesc", se arata in comunicat.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00418 sec.