Ziua Logo
  21:21, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

CE a virat Romaniei prima transa, de 1,5 miliarde de euro, din imprumutul pentru sprijinirea balantei de plati

Comisia Europeana a virat, luni, in favoarea Romaniei, prima transa, de 1,5 miliarde de euro, din imprumutul pentru balanta de plati acordat de Uniunea Europeana, pentru a raspunde problemelor de finantare cu care se confrunta tara. Totodata, Comisia a acordat si Letoniei, in cadrul unui acord asemanator, a doua transa, in valoare de 1,2 milioane de euro, dupa cum precizeaza un comunicat de presa al executivului UE, facut public luni seara, potrivit Agerpress.

Aceste imprumuturi sunt acordate pentru sprijinirea implementarii de catre cele doua tari a unor programe de reforma fiscala, financiara si structurala, necesare in conditiile crizei economice mondiale. Dupa cum a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, "imprumuturile pentru balanta de plati ofera un sprijin vital din partea Uniunii Europene statelor membre care sunt grav afectate de criza financiara si de dezechilibre majore".

"Ele confirma angajamentul UE de a contribui la depasirea crizei, alaturi de alte masuri precum majorarea platilor in avans din fondurile structurale", a mai adaugat Almunia, precizand ca il bucura faptul ca Uniunea Europeana a reusit sa obtina in conditii foarte avantajoase suma de 2.7 miliarde de euro. Acesti bani sunt necesari pentru a acorda asistenta Letoniei si Romaniei, ridicand astfel la 9,2 miliarde de euro suma stransa de pe piata din decembrie 2008, pentru acordarea de asistenta financiara pe termen mediu.

In ceea ce priveste Romania, suma de 1.5 miliarde de euro, acordata luni, este prima transa dintr-un imprumut de cinci miliarde de euro, pe care Uniunea Europeana l-a aprobat in luna mai. O a doua transa, in valoare de un miliard de euro, este prevazuta pentru ultimul trimestru al acestui an, tot sub rezerva intrunirii conditiilor. Restul imprumutului urmeaza sa fie acordat in trei transe in 2010 si in primul trimestru din 2011.

Pe termen mediu, asistenta financiara are menirea de a permite statelor UE, care nu au adoptat moneda euro, sa faca fata problemelor sau presiunilor de lichiditate. Totodata, aceasta asistenta este conditionata de implementarea unor programe de reforma economica de catre statele vizate si de imbunatatirea competivitatii pentru a spori soliditatea si sustenabilitatea economiei. De regula, ea se acorda conjugat cu Fondul Monetar International si cu alte institurii, cum ar fi Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, uneori si cu state individuale.

Inca de la sfarsitul anului trecut, Consiliul a aprobat, la propunerea Comisiei Europene, imprumuturi pentru balanta de plati in valoare totala de 14.6 miliarde de euro, din care 6.5 miliarde pentru Ungaria. In urma operatiunilor de luni, sumele varsate incepand din luna decembrie se ridica la 9,6 miliarde de euro. In luna mai, Consiliul a hotarat majorarea plafonului instrumentului de asistenta financiara pentru balanta de plati pana la 50 de miliarde de euro. Obligatiunile UE emise la data de 15 iulie pentru finantarea celor doua transe acordate Letoniei si Romaniei au un cupon de 3,125% si sunt scadente in 2015. In plus, imprumutul este de tip back-to-back, fiind acordat in aceleasi conditii (scadenta si rata dobanzii) in care este obtinut, mai precizeaza Argepress.

C.G.S.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00417 sec.