Ziua Logo
  00:19, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ghidrinul - geniul lumii pestilor, gandeste exact ca omul, spun specialistii

Conform ultimelor studii, exista genii si in lumea animala, nu doar in randul oamenilor. Iar cel mai actual exemplu este cel al ghidrinilor, un tip de pesti mici, cu lungimea intre 4-6 centimetri, rar atingand 8-11 centimetri. Potrivit BBC, cercetatorii au descoperit ca acesti pesti dezvolta o tehnica sofisticata de invatare, care nu a mai fost intalnita pana acum la animale. Mai mult decat atat, se pare ca felul in care invata ghidrinii ar putea fi mult mai apropiat de modul in care gandesc oamenii, decat s-ar fi crezut pana acum.

Studiul Universitatii St Andrews a aratat cum noua astfel de pesti ii pot urmari pe altii, pentru a lua cele mai bune decizii. Oamenii de stiinta au testat reactiile a 270 de ghidrini si au descoperit ca multi dintre ei pot compara comportamentele semenilor lor pentru a invata din ele si pot alege pe care peste sa-l copieze, pentru a gasi mai multa hrana. Autorii studiului publicat in ziarul "Behavioral Ecology" sustin ca descoperirile lor sugereaza ca pestii pot avea o capacitate cunoscuta drept strategia "urcarii dealului", pe care oamenii o au, dar care nu a fost descoperita inca la alte animale. "Noua ghidrini ar putea fi geniile lumii pestilor. Este remarcabil ca o forma de invatare despre care s-a descoperit ca este optima in cazul oamenilor, este exact ceea ce fac acesti pesti", a declarat co-autorul studiului, profesorul Kevin Laland.

Cercetatorii au pus ghidrinii intr-un acvariu si le-au dat rame din doua vase, situate fiecare la cate un capat al acvariului. Initial, pestii au preferat vasul cu o cantitate mai mare de hrana. Apoi, oamenii de stiinta i-au hranit cu mai multe rame din celalalt vas, in timp ce primului grup de ghidrini i se permitea sa priveasca felul in care se hraneau semenii sai, inainte de a se hrani el insusi. Cam 75% dintre ghidrini au fost suficient de "isteti" incat sa stie doar din privitul altor pesti ca vasul care la inceput avea mai putine rame, acum le dadea din ce in ce mai multe si s-au indreptat catre el. Cu toate astea, daca ghidrinii observau ca vasele contineau cam aceeasi cantitate de hrana, nu mai copiau alti pesti si ramaneau la propria lor decizie.

Cercetatorii considera ca aceste descoperiri contribuie la intelegerea evolutiei creierului si tipurile de creier de care e nevoie pentru anumite functii cognitive, atat la oameni, cat si la animale. "Animalele sunt adesea mai selective in ceea ce priveste pe cine si cand sa copieze. Acesti pesti in mod clar nu sunt inruditi cu oamenii, cu toate astea au aceasta abilitate umana de a copia doar cand castigul este mai bun decat cel propriu", a mai adaugat doctorul Jeremy Kendal, de la departamentul de antropologie al Universitatii Durham, conform BBC.

In tara noastra, ghidrinii pot fi intalniti in lacurile litorale (Agigea, Comarova, Razelm, Sinoe, Siutghiol, Tabacaria, Tuzla), in mare, dar si la gurile Dunarii.

C.G.S.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00439 sec.