Ziua Logo
  21:29, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Studiu: In Romania gradul de democratie al alegerilor este mai mic decat cel din Bulgaria si Ucraina

Romania primeste nota 9 din 12 intr-un indice mondial privind respectarea principiilor democratice in organizarea alegerilor, cu un punct mai mult decat Republica Moldova, dar mai putin decat Ucraina si Bulgaria, informeaza NewsIn.

Studiul a fost realizat de asociatia e-Parliament, care militeaza pentru democratie parlamentara in lume, cu ajutorul unui grup de universitari si experti din toata lumea coordonati de un profesor de stiinte politice de la Berkeley, Steven Fish.

Criteriile luate in considerare sunt trei. Primul criteriu este libertatea de a candida la alegeri, al doilea conditiile de inregistrare pe listele electorale, procedurile de vot si numararea buletinelor, iar al treilea libertatea de expresie in timpul campaniilor electorale. Pentru fiecare dintre criterii, fiecare tara primeste o nota de la 0 la 4, iar totalul punctajelor pentru fiecare criteriu este nota acordata gradului de democratie al scrutinelor.

Pentru Romania scrutinul de referinta este cel din 2004. Statul roman primeste nota 4 la capitolul libertate de a candida, insa numai nota 2 la alcatuirea listelor electorale, procesul de vot si numararea voturilor. La capitolul libertatea de expresie in campania electorala Romania primeste nota 3. Astfel, scorul total al Romaniei este 9.

Nota 2 la alcatuirea listelor electorale, procesul de vot si numararea voturilor corespunde situatiei in care "practicile frauduloase sau dificultatile tehnice serioase la inregistrarea alegatorilor, in procedurile de vot sau numararea voturilor sunt comune, desi nu raspandite la scara larga". In plus, acest punctaj corespunde situatiei in care exista "adesea indoieli in privinta acuratetii rezultatelor" alegerilor.

Nota 3 de la capitalul libertate de exprimare in timpul campaniei inseamna ca "exista un grad considerabil de libertate de comunicare in timpul campaniilor, dar candidatii sau votantii au uneori motive sa creada ca nu pot discuta deschis anumite probleme fara teama de consecinte, sau unii participanti la alegeri intampina limitari ale capacitatilor lor de a-si face publice vederile".

Cu scorul total 9, Romania se incadreaza la categoria "proces electoral in mare parte deschis", in timp ce un punctaj de 11 sau 12 ar fi plasat tara noastra in categoria statelor cu "proces electoral inchis", alaturi de, spre exemplu, Polonia. Tarile cu note intre 0 si 5 au "proces electoral deschis sau inexistent", iar 6-8 corespunde unui "proces electoral restrictiv".

Georgia are nota 6, iar Macedonia nota 8. Albania, Armenia, Bosnia-Hertegovina, Kosovo si Muntenegru obtin nota 9 si se afla astfel la egalitate cu Romania. Bulgaria, Croatia si Ucraina obtin nota 11.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00414 sec.