Ziua Logo
  21:27, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

The Economist: Economiile est-europene se prabusesc. Situatia cea mai grava este in Romania si Bulgaria

Actuala criza economica mondiala ar putea afecta grav tarile est-europene, efectul cel mai probabil urmand sa fie o perioada de cativa ani fara crestere economica sau cu o crestere economica slaba si puternice dezechilibre financiare, scrie vineri publicatia britanica The Economist, citata de Agerpres. 'Cele mai mari temeri sunt legate de Bulgaria si Romania, cele mai sarace si mai prost guvernate tari dintre noile membre ale Uniunii Europene', noteaza jurnalistii britanici.

'Bulgarii au mainile legate de autoritatile cu responsabilitati in domeniul valutar, care au impus un sistem rigid de raportare a monedei bulgare leva la euro, ceea ce elimina posibilitatea devalorizarii monedei bulgare pentru a spori competitivitatea, afectand exporturile. Romania are un deficit de cont curent de 14 la suta din Produsul Intern Brut /PIB/, un curs flotant ce ofera o flexibilitate sporita si este mai putin dependenta de exporturile catre zona euro decat Bulgaria', comenteaza publicatia britanica.

Totusi, Romania ar putea avea o 'aterizare' mai dificila - continua publicatia amintita - care explica aceasta prin faptul ca sistemul bancar romanesc este mai putin eficient decat cel bulgar. Desi majoritatea bancilor din Romania sunt in proprietate straina, sistemul bancar din Romania pare sa se clatine; ratele dobanzilor interbancare aproape s-au dublat in acest an, ajungand la 15 la suta. Rezervele valutare sunt din ce in ce mai reduse si Fondul Monetar International recunoaste ca moneda nationala, leul, ar putea fi supraevaluata cu 19 la suta.

'In urma cheltuielilor populiste in perspectiva alegerilor parlamentare de la sfarsitul acestei saptamani, deficitul bugetar ar putea atinge 3,9 la suta din PIB la finalul anului, ceea ce nu inseamna mult dupa anumite standarde, dar ar putea influenta dorinta strainilor de a furniza lichiditati suplimentare. Indiferent de ce coalitie va rezulta din scrutinul din 30 noiembrie, pana la o reforma serioasa mai este un drum lung de parcurs. Politica din Bulgaria este si ea marcata de probleme. Legaturile politicienilor cu criminalitatea organizata sunt scandaloase, iar principalul partid pare sa dea vina pe minoritatea turca pentru prabusirea economiei. Dezastrul poate fi evitat, dar Balcanii de Est trebuie sa faca fata unei perioade grele', conchide The Economist.

A.E.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00421 sec.