Ziua Logo
  11:33, vineri, 5 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Rusia cumpara urgent o nava port-elicopter din Franta si submarine din Germania. Ucraina se teme ca Moscova se pregateste de un conflict cu ea

Urgenta cu care Rusia a angajat discutii pentru a achizitiona un portelicopter nou din Franta si mai multe submarine moderne din Germania nu ar fi deloc intamplatoare, in opinia expertului ucrainean Mihail Samus, de la Centrul pentru studii in domeniul armatei din Kiev.

In ultimul numar al saptamanalului ucrainean Kommentarii, care apare vineri, el nu exclude ca Moscova sa aiba nevoie de intreg acest arsenal in eventualitatea agravarii relatiilor cu Ucraina in 2017, cand expira contractul ruso-ucrainean privind stationarea Flotei Rusiei din Marea Neagra la Sevastopol, informeaza Agerpres.

"Rusia planuieste sa cumpere din Franta, pentru suma de 1 miliard de euro, o nava portelicopter de atac amfibie franceza, din clasa Mistral. Marinarii francezi o numesc fara prea multa modestie "nava de interventie". Intr-adevar, aceasta masinarie de 20.000 de tone, capabila sa transporte pana la 900 de puscasi marini, pana la 70 de blindate, intre care 13 tancuri, si 16 elicoptere si-ar putea demonstra utilitatea in cazul in care Moscova va dori sa vorbeasca pe un ton dur cu o "oarecare tara mica, dar mandra"", a apreciat expertul ucrainean, subliniind ca recenta declaratie a comandantului-sef al marinei ruse Vladimir Vasotki privind necesitatea achizitionarii "Mistral" nu lasa dubii ca Rusia are un plan concret de actiuni in Marea Neagra.

Intr-o declaratie pentru mass-media de la Moscova, seful flotei militare a Rusiei a subliniat ca, in conflictul din august 2008, o astfel de nava ar fi permis Flotei ruse din Marea Neagra sa-si rezolve toate obiectivele in decurs a numai 40 de minute. "Cu dotarile din prezent, am avut nevoie exact 26 de ore pentru aceasta", a explicat amiralul Vasotki.

In paralel, Ministerul rus al Apararii studiaza posibilitatea achizitionarii catorva submarine germane din Proiectul 212 pentru modernizarea flotei de submarine diesel-electrice. Submarinele din Proiectul 212, concepute si fabricate de compania germana Howaldtswerke-Deutsche Werft AG (HDW), au intrat in dotarea flotei germane in 2005. "Acest tip de submarin - unul din cele mai avansate din clasa sa - se va bucura cu siguranta de intreaga apreciere a marinarilor rusi", comenteaza expertul de la Kiev.

"De ce vrea Rusia sa cumpere aceste nave incredibil de costisitoare din strainatate mai degraba decat sa le construiasca acasa? Rezulta ca autoritatile de la Moscova intentioneaza sa investeasca fonduri uriase in industria europeana de aparare mai degraba decat in sectorul militar-industrial al Rusiei. Mai ales acum, cand industria de aparare ruseasca are nevoie de bani ca de aer. Fluxul de petrodolori a secat, exportul se diminueaza treptat-treptat si, prin urmare, este extrem de valoroasa fiecare comanda facuta de stat" - sugereaza Mihail Samus.

Totul se explica, in opinia sa, prin faptul ca Rusia are nevoie urgent de "nava de interventie" franceza si de submarinele germane, intrucat industria de aparare rusa va fi capabila de a crea noi modele de armament in zece ani, nu inainte. "Dar, se pare, Moscova nu poate sa astepte un timp atat de lung", considera el, indicand ca "toate aceste masuri reprezinta o dovada clara a pregatirilor de un nou conflict in regiunea Marii Negre".

Expertul ucrainean exclude o noua ciocnire armata intre Rusia si Georgia, dar exprima temeri in privinta unui posibil conflict cu Ucraina. "In prezent, nu exista premise pentru un razboi ruso-ucrainean, dar in iunie 2017 s-ar putea sa fie, in cazul in care acordul privind stationarea Flotei Rusiei la Sevastopol nu va fi prelungit" - nu exclude el

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00487 sec.