Ziua Logo
  13:19, vineri, 5 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Butoiul cu pulbere din Balcani poate exploda din nou

Fostul reprezentant special al Uniunii Europene pentru Bosnia-Hertegovina, Paddy Ashdown, si Richard Holbrooke, principalul artizan al acordului de pace de la Dayton, au semnat un articol publicat de ziarul englez The Guardian, prin care avertizeaza ca razboiul bosniac, ce a durat trei ani si a fost oprit dupa mari eforturi internationale, poate sa reizbucneasca in orice moment. Cei doi isi exprima ingrijorarea fata de intentiile Frantei si Spaniei de a retrage trupele europene de mentinere a pacii din regiune, numai pentru a demonstra ca misiunile militare ale Uniunii Europene se pot si incheia. Retragerea acestora, sustin cei doi fosti diplomati, va destabiliza serios situatia politica din Bosnia-Hertegovina si asa destul de subreda dupa ce presedintele, Haris Silajdzic, si-a exprimat intentia de a desfinta sistemul federal de guvernamant, iar premierul de origine sarba, Milorad Dodik, este decis sa obtina secesiunea entitatii teritoriale Republica Srpska. Ambii vorbesc despre respectarea acordului de la Dayton, insa nici unul dintre ei nu doreste supravietuirea acestuia, comenteaza cei doi analisti.

"In urma cu 13 ani, guvernul american a reusit sa opreasca razboiul, de trei ani si jumatate din Bosnia, prin acordul de la Dayton. Astazi, aceasta tara este in real pericol de prabusire.", subliniaza Ashdown si Holbrooke.

Analistii il acuza pe Milorad Dodik ca a profitat de slabiciunea constitutionala a tarii si de indecizia manifestata de Uniunea Europeana (care nu a fost capabila sa-si tina promisiunile), pentru a imbratisa doctrina partidului Democratic Sarb, care doreste secesiunea teritoriului locuit in majoritate de etnici sarbi si unirea cu Serbia. In opinia celor doi, Dodik, sprijinit de petrodolarii Rusiei, a reusit sa distruga intr-un timp foarte scurt toate progresele pe care Bosnia le-a facut in cei 13 ani care s-au scurs de la acordul de pace.

Uniunea Europeana nu a presat suficient guvernul bosniac sa faca reformele necesare si a subminat eforturile organizatiilor create pentru reconstructia regiunii, prin proclamarea unor progrese, care in realitate nu au existat. Uniunea Europeana nu l-a sprijinit pe reprezentantul sau in regiune, Miroslav Lajcak, distrugand astfel autoritatea acestuia. Toate acestea greseli vor duce, in opinia celor doi analisti, la prabusirea acordului de pace de la Dayton si la aparitia unei probleme pe care nimeni in Occident nu si-o doreste.

Concluzia articolului este ca lumea trebuie sa fie din nou atenta la Bosnia, ca Statele Unite trebuie sa se implice din nou, daca doresc sa evite aparitia unei noi probleme, si ca situatia nu este inca disperata. Uniunea Europeana si Statele Unite pot evita inca aparitia unei crize, daca vor lua masuri drastice pentru apararea acordului de la Dayton, subliniaza cei doi analisti.

Stefan GALAI
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00621 sec.