Ziua Logo
  09:23, joi, 4 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Exclusiv ONLINE

Nu trebuie sa fii neaparat premiant ca sa obtii o bursa de studii in strainatate!

Bursele sociale, ajutoarele guvernamentale si fundatiile sunt cateva solutii pentru cei care vor sa invete in alta tara

Experienta care o poti dobandi, invatand intr-o tara straina, este de neinlocuit. Ai ocazia sa te dezvolti personal, profesional si sa-ti multiplici sansele pentru un viitor mai bun. Studiul la o universitate internationala este o experienta unica, dar care costa... Totusi, exista si cateva solutii pentru cei care isi doresc cu adevarat sa plece, dar care nu au bani. In ultima perioada, tinerii din Romania au sanse viabile de a beneficia de un program academic international.

Duminica am fost si eu la RIUF - Romanian International University Fair 2009, un targ anual, la care, universitatile din Romania si din lume isi prezinta ofertele. In calitate de studenta in anul II la Economie, caci asa m-am prezentat, am incercat sa caut oferta cea mai buna de a pleca la studii departe de casa, fara prea multi bani in buzunar si fara a fi neaparat premianta.

Studentii care au un venit mediu la noi sunt considerati cazuri sociale in strainatate

La primul stand, mi-a sarit in ochi oferta Universitatii Comerciale Bocconi din Italia. Am intrebat cum pot sa obtin o bursa pentru specializarea Finante sau Economia si managementul in arte, cultura si media. Raspunsul a fost ca pot obtine o bursa de merit, daca am medii foarte mari, de peste 9,1 sau o bursa sociala. Ceea ce mi s-a parut interesant este faptul ca un venit mediu pe membrul de familie de la noi este considerat un venit foarte mic, in Italia. Deci, sansele ca un student sa obtina o bursa sociala, sunt foarte mari. Bursa sociala poate sa acopere de la 100% din costuri, respectiv studii, cazare in campus si mancare, prin tichete de masa, pana la 50% din costuri.

La unele universitati din Marea Britanie poti sa aplici pentru un imprumut guvernamental. In Danemarca, de exemplu, cu ajutorul unui astfel de imprumut, cu o dobanda foarte mica si care trebuie returnat dupa terminarea studiilor, poti acoperi taxele de scolarizare cu pana la 100%. Sunt universitati la care cursurile sunt gratuite si trebuie sa platesti doar cazarea, mancarea si cheltuielile personale.

In Germania, universitatile de stat percep o taxa de studiu de pana la 500 euro de persoana, dar exista si universitati care nu percep taxe. Aflu ca pot sa aplic si aici la o fundatie sau organizatie, care ofera burse pentru studenti straini, cum este DAAD- Serviciul de Schimb Academic German. Dar majoritatea burselor se adresaza masteranzilor si doctoranzilor, asa ca merg mai departe, sa mai caut si alte oferte.

Cu ochii dupa visul american

SUA sunt foarte atractive pentru tinerii din Romania. La standul universitatii Yale, erau cei mai multi studenti adunati. Acolo am aflat ca pot sa beneficiez de o bursa Fullbright Junior, doar pentru masterat, pe orice domeniu, cu exceptia medicinei clinice. Bursa ar acoperi costurile unui an academic, transportul, taxele de scolarizare, asigurarea medicala, alocatie pentru carti si materiale educationale, precum si cativa bani de buzunar.

Pentru a obtine o bursa, ca student, nu masterand, la Yale, trebuie sa am un dosar personal foarte atractiv, care sa contina doua eseuri (unul despre de ce vreau sa aplic, celalat despre doua experiente importante din viata mea), doua scrisori de recomandare (din partea directorului scolii, al profesorilor, care sa ma laude). Totodata, trebuie sa fi avut multe activitati extrascolare sau sa fi fost lider intr-o organizatie, club si sa-mi placa pianul, sportul sau orice alta activitate, diferita de ceea ce fac la scoala. Pentru domeniul economic, trebuie sa dau si un examen de admitere, la matematica si sa detin atestat de limba, Tofel, de preferinta.

La o alta universitate din SUA, Webster, nu pot sa merg la studii pentru un an, cu bursa, decat daca aplic din anul I. Nici macar mediile foarte mari nu m-ar recomanda la Webster, unde taxa de scolarizare este de 16.000 de dolari pe an.

La standul studentie.ro aflu ca singura posibilitate a mea de a pleca la studii in strainatate cu bursa este de a-mi cauta pe Internet un sponsor, o fundatie care sa ma imprumute sau care sa-mi acopere cheltuielile. In Romania, exista asemenea fundatii. In tara noastra a fost o initiativa guvernamentala, conform careia, studentii ar urma sa beneficieze, din partea statului, de imprumuturi pentru studii cu dobanda redusa, dar deocamdata, proiectul a ramas la stadiul de initiativa si atat.

Text si foto: Raluca PASCAN
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00437 sec.