Ziua Logo
  04:13, miercuri, 24 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

LIVE Basescu: Romania este afectata de criza din cauza Guvernului Tariceanu 2

Seful statului sustine ca Romania are nevoie de o centura de siguranta care inseamna un imprumut extern acordat de UE in parteneriat cu FMI.

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni, un discurs in fata Parlamentului abordand teme legate de politica interna, in care a prezentat propriul plan anticriza. El a vorbit despre reforma sistemului sanitar, a celui de invatamant, a educatiei si administratiei publice. O buna parte a discursului sefului statului a fost dedicata atacurilor acide la adresa Guvernului Tariceanu 2, responsabil, in viziunea sa, pentru majoritatea relelor ce s-au abatut asupra romanilor in anul de criza 2009. Mesajul presedintelui a sunat mai degraba ca unul electoral. Pentru ca, dand vina pe "greaua mostenire" a fostei guvernari pentru situatia grea a romanilor in acest an al alegerilor europarlamentare si prezidentiale, liderul de la Cotroceni incearca sa se scoata pe el si a lui coalitie PDL - PSD basma curata.

In opinia sefului statului, actuala coalitie este capabila sa gaseasca solutii pentru cei afectati de criza, pentru intreprinderi si angajati. In opinia sefului statului, "nu este o contradictie intre a sprijini firmele si pe cei vulnerabili". Presedintele sustime ca, in conditiile crizei, avem nevoie de mai multa solidaritate. Iata cateva din ideile lansate de presedintele Basescu in discursul tinut in fata parlamentarilor.

Majoritatea parlamentara poate fi marea sansa a Romaniei de a trece peste criza, nu numai cu costuri mai mici, dar si cu costuri echitabile. Coalitia trebuie sa fie orientata spre reducerea efectelor crizei.

Criza economica este un risc, dar si o sansa. Cuvantul de ordine este reforma statului. Daca aceasta reforma nu este dusa pana la capat, nici un Guvern nu isi justifica existenta in fata cetatenilor.

Insa Romania are sansa sa iasa modernizata si pueternica din criza economica globala. E nevoie de reforme structurale curajoase si profunde. Avem nevoie de actiuni coerente si urgente de reformare a statului, pentru a evita doua crize majore: criza de incredere si de reprezentativitate. Criza de incredere: e evidenta cand ne uitam la starea justitiei. Criza de incredere: exista sentimentul inegalitatii in fata Justitiei.

Dupa doi ani de la aderarea Romaniei ni se cere sa depunem eforturi pentru a atinge criteriile de aderarea de la Copenhaga.

Romania se afla in fata efectelor crizei economice dupa doi ani de lipsa de prudenta in politica bugetara. Lipsa de reforma din ultimii doi ani o plateste populatia acum. Romania nu poate lua masurile de stimulare pe care le ia majoritatea partenerilor din Uniunea Europeana. Romania plateste si costul politizarii si nereformarii administratiei publice. Din cele 300 de mii de locuri de munca create in ultimii 4 ani, mai mult de jumatate sunt in sectorul public.

In ciuda cresterii economice puternice, cheltuielile sociale au crescut si ele. Numarul persoanelor asistate de stat a crescut in acesti ani. Economia Romaniei a rezistat cu greu. (...) Inaintea si in timpul campaniei electorale, 3 miliarde de euro au fost risipite. (...) Acesta e rezultatul unei proaste guvernari pe care romanii trebuie sa o plateasca acum. Creditele pentru sectorul privat au fost mai putine si mai scumpe din cauza risipei din domeniul de stat

Am cheltuit anual 5 miliarde de euro in cheltuieli administrative. In domeniul educatiei, exista premise favorabile pentru cresterea nivelului de performanta.

Sistemul nostru (al Romaniei, n.red.) de sanatate e unul din cele mai neperformante din Europa. Si exista riscul major ca sistemul sanitar nereformat sa consume Bugetul (pe 2009) inainte de finalul acestui an. Solicit Guvernului elaborarea in regim de urgenta a reformei sanitare.

Aparatul administrativ a fost croit dupa clientela politica

Reforma administratiei publice cere vointa politica din partea celor doau partide ce formeaza majoritatea parlamentara. Majoritatea nu inseamna intotdeauna si vointa politica. Aparatul administrativ a fost croit dupa clientela politica. O administratie flexibila este o administratie eficenta. Lipsesc regulile clare si transparenta, nu cadourile pentru clientii politici. Avem nevoie de o lege a salarizarii in domeniul bugetar. Actuala majoritate are ca obeicti neitarziat propunerea unei grile de salarizare, care sa fie un echilibrtu intre ierarhia cvalorilor si cea aretributiilor.

Garantii pentru reducerea efectelor crizei

In opinia presedintelui, efortul propriu al fiecarei tari este determinant pentru depasirea crizei. In Romania, a depasi criza inseamna a munci mai mult si mai bine. Intreprinderile noastre sufera din cauza reducerii comenzilor. "Solicit Guvernului si partenerilor sociali sa propuna solutii care sa nu incalce principiile pietei si regulile europene", a declarat Basescu.

Chiar daca in Roania nu exista un pericol al crizei financiar-bancare a aparut o contractie a creditarii. Este necesara flexibilizarea cconditiilor de creditare de catre banci.

Este necesar sa acordam atentie speciala celor mai vulnerabili. Solidaritatea sociala este in pericol daca tratam uniform impactul efectelor crizei economice. Din pacate, actualele politici sociale nu tintesc grupurile aflate in nevoie.

Romania dispune de finantari neutilizate in valoare de 9 miliarde de euro

Presedintele sustine respectarea normelor uniunii economice si monetare. Traian Basescu sustine ca, in afara sumelor pentru investitii alocate din buget, Romania dispune de finantari neutilizate si angajate de cativa ani de BEI, Banca Mondiala, Banca de dezvoltare a CE si BERD in valoare de 9 miliarde de euro. "La parte din aceste credite am inceput deja sa platim comisioane de neutilizare in valoare de mii de euro anual" sustine presedintele. In opinia sa, Guvernul si Parlamentul nu mai controleaza bugetul statului. O alta putere exercita controlul asupra bugetului.

Romania si-a asumat alaturi de partenerii europeni reducerea cu 20% a costurilor administrive impuse IMM-urilor. "Indemn Guvernul sa acorde un ajutor urgent mediului de afaceri. Actiunea rapida a Guvernului este de natura de a stabili credibilitatea Romaniei pe plan international".

Avem o datorie a sectorului privat de 24 de miliarde de euro

Romania are nevoie de o centura de siguranta care inseamna un imprumut extern. UE a pus la dispozitia statelor membre intrate in ultimii ani suma de 30 de miliarde de euro in doi ani - 2009 si 2010. In momentul de fata, Romania poate accesa bani de la UE, dar conditia pe care UE o pune este sa fie in parteneriat cu FMI. UE nu are instrumentele de control a utilizarii banilor si a situatiei macroeconomice. Noi nu avem nevoie de credite pentru sustinerea bugetului sau a obligatiilor de plata ale statului roman. Avem un deficit de cont curent si o datorie a sectorului privat care trebuie achitata anul acesta in valoare de 24 de miliarde de lei. Imprumutul ne va face mai rezistenti la o posibila deteriorare a economiei mondiale si nationale pe care nu o putem anticipa, sustine Basescu.

Un risc major e cel al invocarii anului electoral pentru justificarea amanarii reformelor. Sa nu repetam aceste greseli! (...) Sa le zicem romanilor sa nu se amageasca: in aceste vremuri e nevoie de reforme si de masuri sa austeritate si nu putem continua fara aceste masuri. Apelul meu este catre toate categoriile, catre sindicatele care au cereri: sa nu cerem ceea ce nu se poate da.

Ca presedinte al Romaniei nu ma voi lasa atras in nici un joc politic.

"Obiectivul meu este realizarea unui parteneriat cu Parlamentul, Guvernul, societatea civila, BNR, Asociatia bancilor Comerciale", spune seful statului. In opinia presedintelui, solutia iesirii din criza este data de formula: Reforma statului plus solidaritate plus austeritate egal sanse pentru Romania."

Finalul discursului presedintelui Basescu a fost aplaudat la scena deschisa de parlamentari.

D.C./G.C.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00550 sec.