Ziua Logo
  06:26, joi, 4 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Vaticanul isi apara onoarea in procesul lui Galileo Galilei, sustinand ca nu l-a condamnat niciodata pentru tezele sale despre Univers

Vaticanul vrea sa reediteze actele procesului lui Galileo Galilei pentru a "improspata memoria" celor care acuza Biserica Catolica ca l-ar fi condamnat pe celebrul fizician pentru tezele sale asupra Universului, a informat marti agentia Ansa, consultata de Agerpres. In acest scop, a fost organizat la Roma un congres dedicat lui Galilei, care, in anul 1633, a fost condamnat la inchisoare de catre temuta Inchizitie, dupa a ce a sustinut ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui, si nu invers.

"Galileo Galilei nu a fost condamnat niciodata", a declarat pentru agentia Ansa Monseniorul Gianfranco Ravasi, presedintele Consiliului pontifical pentru cultura, in ajunul deschiderii unui congres consacrat "Stiintei la 400 de ani dupa Galilei", organizat de Vatican. O reeditare a actelor procesului va permite "reimprospatarea memoriei" celor care afirma contrariul si reclama in continuare o "cainta" a Vaticanului, a adaugat el. In 1633, dupa un process indelungat, in care risca arderea pe rug, Galileo Galilei (1564-1642) a fost in final condamnat la inchisoare de catre Inchizitie iar savantul, aparator al tezei heliocentrice a Universului, a fost constrans sa retracteze si operele sale au fost interzise, aminteste Ansa. Pe de alta parte, noteaza agentia, condamnarea pronuntata de Inchizitie nu a fost niciodata semnata de papa Urban al VIII-lea.

Ulterior, Vaticanul si-a recunoscut progresiv erorile in cazul lui Galilei, care era un savant urmarit mai putin pentru teoriile sale stiintifice in sine, cat pentru implicatiile lor teologice. Ioan Paul al II-lea i-a adus savantului un omagiu in 1992, o statuie a lui Galilei urmand sa fie instalata si inaugurata, in 2009, chiar in Gradinile Vaticanului. Anul 2009 a fost de altfel proclamat de ONU drept an international al astronomiei pentru a celebra prima utilizare a unui telescop de catre Galilei.

Congresul dedicat lui Galilei este organizat in comun la Roma de Consiliul pontifical si de grupul italian Finmeccanica, precizeaza Ansa. In ciuda numeroaselor studii efectuate pana acum pentru a se clarifica pe deplin conditiile in care a decus procesul lui Galilei, cercetatorii nu au deocamdata la dispozitie decat o mica parte din documentele originale, ce au fost extrase din voluminosul dosar inchizitorial din perioada procesului. Dosarul a fost confiscat in 1810 de Napoleon si dus in Franta, ajungand in mainile ducelui de Blacas. In 1843, dupa moartea acestuia, vaduva sa a returnat Vaticanului dosarul, ce a ajuns astfel in arhivele sale secrete.

Alina OLTEANU
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00432 sec.