Ziua Logo
  Nr. 4723 de joi, 31 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cateva concluzii politice in prag de an...

In prag de an, sa-mi fie permis ca alaturi de urarile mele cele mai sincere pentru cei care ne citesc, sa incerc sa trag cateva concluzii privind Partidul National Liberal de care mi-am legat destinul de cand eram student la Bucuresti, in 1946, pastrandu-mi insa independenta:

1. Dintre toate partidele, PNL este singurul care nu provine din fostul bloc comunist...

Ca atare, romanii sunt indreptatiti sa aiba pretentii maxime in ceea ce priveste consecventa si onorabilitatea.

2. Domnul Calin Popescu Tariceanu, fostul presedinte al partidului, are probabil dreptate: politica actuala a PNL este sinucigasa. Ura antibasesciana a actualului presedinte, domnul Crin Antonescu, prelungita postelectoral, risca sa ingroape partidul. De altfel, liderii filialelor PNL si PSD din Bucuresti (domnii Andrei Chiliman si Marian Vanghelie) se pregatesc sa semneze un protocol politic, nefiind clar deocamdata daca nu cumva si alte filiale vor semna protocoale similare celui de la Bucuresti; ori aceasta ar altera caracterul liberal al PNL mai ales ca acest partid nu are inca bine conturata o doctrina politica cu care sa se identifice.

3. Teama PNL de o optiune ideologica si strategica mai clara este insa explicabila pentru ca stie ca nu poate atrage electoratul in asemenea masura incat sa devina un partid parlamentar puternic de dreapta, cata vreme e "teleghidat" de domnul Dinu Patriciu, partizan al aliantei cu PSD.

4. Domnul Crin Antonescu a fost chiar in aceste conditii (adica cu o puternica opozitie interna) "depozitar a doua milioane de voturi" la prezidentiale, dar e indoielnic ca aceasta performanta s-ar repeta. Opozitia interna anti-Antonescu are toate sansele sa creasca.

5. Cele doua mari partide (PSD si PDL) abia asteapta sa-i distruga pe liberali...

6. Solutia cea mai buna pentru viitorul apropiat pare sa fie un parteneriat strategic cu PDL, ceea ce ar permite consolidarea PNL ca forta politica, contribuind si la limpezirea vietii politice.

7. Recomandabil ar fi insa ca PNL sa aiba in frunte o personalitate cu prestigiu. Pretentia domnului Crin Antonescu de a conduce acest istoric partid risca sa traga partidul in jos...

8. Nici celelalte doua partide (PDL si PSD) nu au bine conturata o doctrina politica cu care sa se identifice, dar PNL prezinta un si mai mare deficit de forte inteligente - in ultimii ani transformandu-se intr-un partid gasca, adapost pentru mediocritati. Abundenta de oameni incompetenti, manevrabili si compromisi duce inevitabil la un colaborationism jenant si penibil.

9. Partidul rival PDL (condus din umbra de presedintele Basescu) nu are sanse de perenitate, fiind legat de succesul acestuia in politica. Cum domnul Basescu nu va mai candida la Presedintie a treia oara, se poate anticipa pentru viitorul previzibil un aflux dinspre PDL catre PNL.

PNL nu este insa pregatit pentru a absorbi acest aflux.

Serban ORESCU, serban.orescu@ziua.ro
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 2010: relansare cu sex si razboaie (6320 afisari)
 Sfarsitul crizei la romani (3487 afisari)
 Reformarea statului incepe cu profesorii (3360 afisari)
 Cazul Rosia Montana se transeaza in CSAT fara UDMR (3165 afisari)
 Obama sare cu gura pe serviciile secrete (2386 afisari)
 Die Welt comenteaza despre "fericirea" Elenei Udrea de a fi gasit un sot putred de bogat (5013 afisari)
 Maria Basescu s-a plimbat cu Monica Macovei si Elena Udrea prin Predeal - VIDEO (4475 afisari)
 Vaginul care lanseaza artificii - VIDEO (4036 afisari)
 SRR ii desface contractul de muncă unui angajat, pentru materialul pirat in care era ironizat Băsescu (3832 afisari)
 Burj Dubai, cel mai inalt zgarie-nori din lume  (3620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00479 sec.