Ziua Logo
  Nr. 4709 de miercuri, 9 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

O criza si mai mare

Nu exista o certitudine. PSD ataca, la Curtea Constitutionala, rezultatul alegerilor. Daca se decide invalidarea, urmeaza reluarea procesului electoral. Si abia apoi vom putea prognoza distanta care ne separa pana la depasirea crizei politice si economice. Daca, dimpotriva, vom avea un verdict al Curtii Constitutionale de validare a rezultatelor, atunci Traian Basescu isi va incepe un nou mandat de cinci ani. Evident, printr-o criza.

Intre timp, Bursa cade iar leul devine din ce in ce mai ieftin in raport cu euro. Pana cand se va pronunta Curtea Constitutionala, eu pun in discutie ceea ce, deocamdata, pare cel mai plauzibil scenariu. Cel in care Basescu beneficiaza de un nou mandat.

O interventie tipica pentru presedintele jucator, dezbinator, terminator a fost telefonul pe care acesta i l-a dat lui Calin Popescu Tariceanu. Propunandu-i, nici mai mult nici mai putin, decat o alianta legata de viitoarea guvernare. Basescu nu l-a sunat, asa cum ar fi fost normal, mai mult decat atat civilizat, pe presedintele PNL Crin Antonescu. A procedat atipic, pentru a declansa o raca in interiorul taberei liberale. Este limpede ca, in ciuda comportamentului sau civilizat si a solidaritatii pe care a manifestat-o pe parcursul campaniei electorale, Calin Popescu Tariceanu are o serie de resentimente legate de modul in care s-a produs rocada in PNL. Este firesc sa isi doreasca un nou mandat la sefia partidului. In acest sens, sansa sa este sa mizeze pe un sprijin din interior care ii poate veni de la cativa fideli, precum si din randul acelor filiale care ar dori sa beneficieze, pentru viitorii trei ani, de avantajele puterii. Ale unei guvernari comune.

De aceea, Basescu l-a sunat pe Tariceanu, care, timp de patru ani, i-a fost principalul inamic.

In PNL s-au creat, simultan, trei curente de opinie. La mijloc, cel reprezentat de Puiu Hasotti sustine ramanerea in afara guvernarii dar validarea, totusi, a unui guvern PDL, fie el si minoritar. Si Tariceanu si Hasotti invoca un fapt real. Criza nu mai poate continua fara costuri catastrofale pentru populatie. In timp ce Crin Antonescu ramane consecvent, sustinut fiind de o parte semnificativa din partid, principiului ca numai majoritatea creata inaintea alegerilor are capacitatea si sustinerea necesara, in plan intern si extern, pentru a scoate tara din criza. In timp ce PSD pare a se lupta singur pentru invalidarea rezultatelor alegerilor, fiind absent de la orice fel de discutii legate de o viitoare guvernare cu PDL, UDMR ramane intr-o relativa expectativa. Acest partid ar avea de castigat daca ar negocia, indiferent ce, la pachet cu liberalii. Dar fructificarea acestui avantaj ipotetic depinde de limpezirea apelor in tabara liberala.

In aceste conditii, admitand ca Basescu mai sta un mandat, cel putin in prima parte a acestuia, Romania va trece printr-o criza si mai mare. Pentru ca cerbicia sa va determina fie instalarea unui guvern minoritar PDL, fie constructia unei majoritati extrem de fragile - eventual cu minoritatile, cu UDMR, cu asa-zisii independenti si cu o mana de parlamentari care ar putea fi momiti de avantajele puterii - fie, in fine, punerea in opera a rezultatului referendumului. Adica un Parlament mai mic, unicameral instalat in urma unor alegeri anticipate.

In oricare dintre variantele de mai sus, vom avea o criza si mai mare.

Sorin ROSCA STANESCU - rosca@ziua.ro
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 A doua victorie a lui Geoana (7016 afisari)
 O criza si mai mare (5837 afisari)
 Ponta face o poanta buna: cere sefia PSD (3509 afisari)
 Mircea s-a mai jucat cu lopatica rosie (2930 afisari)
 Adio salariu de pensionar (2186 afisari)
 Ce face o bona la serviciu: se dezbraca si se mangaie in fata webcam-ului, chiar langa copilul pe care il avea in grija - IMAGINI INTERZISE MINORILOR! (4729 afisari)
 Se intampla la Iasi: sex pe tarabele de la piata (3724 afisari)
 Marturii despre primul O.Z.N. construit pe teritoriul tarii noastre! (VIDEO) (3257 afisari)
 Pedeapsa groaznica: doua fete puse in genunchi, batute si tunse de un grup de tinere - IMAGINI DEOSEBIT DE VIOLENTE (3211 afisari)
 O spirala de lumina albastra socheaza Norvegia! (FOTO) (3126 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00452 sec.