Ziua Logo
  Nr. 4703 de miercuri, 2 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Revolutia medicinei in numai zece ani

Primul transplant de fata, crearea de organe din celule stem, vitamina care poate salva milioane de vieti, interferenta ARN. Acestea sunt doar o parte din cele mai semnificative inovatii care au avut loc in domeniul medicinei din ultimii zece ani.

Transplantul de fata

Pana in noiembrie 2005, cand Isabelle Dinoire a fost supusa primului transplant de fata din lume, chirurgii erau sceptici in legatura cu reactia sistemului imunitar al omului in fata unei asemenea schimbari. Nu stiau sigur daca acesta ar respinge sau nu noul chip - pielea provocand una dintre cele mai puternice reactii adverse si daca psihicul persoanei in cauza ar fi sau nu capabil sa il accepte. Patru ani mai tarziu, inca sase transplanturi de acest fel au mai fost intreprinse.

Circumcizia care te fereste de SIDA

Vreme de 20 de ani, oamenii de stiinta au incercat fara rezultat gasirea unui vaccin impotriva bolii care a decimat Africa de Sud si multe alte zone ale lumii: SIDA. Cu toate acestea, in 2006, s-a demonstrat ca atat de banala circumcizie reduce riscul infectarii cu 60%. Potrivit unui studiu publicat in acelasi an, daca toti barbatii din Africa de Sud ar fi supusi acestei interventii medicale, s-ar preveni astfel circa sase milioane de cazuri noi de infectare cu HIV. Totodata, s-a demonstrat ca extirparea preputului previne si bolile cu transmitere sexuala.

Vitamina D

Dintotdeauna s-a stiut ca vitamina D - produsa de actiunea soarelui asupra pielii - e esentiala unui sistem osos puternic, incurajand corpul sa absoarba calciul. In ultimii zece ani, acestei vitamine i s-au mai atribuit noi si noi efecte binefacatoare: protejeaza impotriva cancerului, a bolilor de inima, a diabetului si sclerozei multiple. Expunerea moderata la soare este, in concluzie, mai mult decat indicata.

Vaccinuri impotriva HPV si a meningitei C

Printre cele mai semnificative realizari a fost crearea in noiembrie 1999, a unui vaccin impotriva meningitei C, in Marea Britanie. Cu un an inaintea lansarii acestuia, au existat 935 de decese din aceasta cauza. Anul trecut: numai 13. In 2008 a aparut si vaccinul contra cancerului de col uterin. De la acesta se asteapta ca 70% din cazurile de cancer invaziv si cele 900 de decese anuale sa fie oprite.

Medicina regeneratoare

In 2005, savantii americani au anuntat ca au reusit, cu succes, sa dezvolte, in laborator, noi organe functionale, din celulele stem ale pacientilor, pe care, ulterior le-au si implantat acestora.

Celule stem embrionare

La mijlocul anilor '90 au fost descoperite celulele stem embrionare, dar abia in ultimii zece ani le-a fost recunoscut potentialul deosebit. Acestea pot da nastere oricarei din cele 220 de celule diferite existente in corpul uman, avand capacitatea de a se innoi si de a se reproduce de mai multe ori.

Interferenta ARN

In octombrie 2006, doi profesori americani, Andrew Fire si Craig Mello, au primit premiul Nobel pentru "identificarea unui mecanism fundamental pentru controlul fluxului de informaii genetice", denumit interferenta ARN. Blocand anumite gene, acesta poate ajuta la descoperirea unor noi terapii pentru lupta impotriva infectiilor virale, a bolilor cardio-vasculare si a dereglarilor hormonale.

Teama de pandemie si tratamente noi

Amenintarea unei pandemii de gripa a planat deasupra intregii lumi in ultima decada. Cea mai mare teama a fost aparitia unei noi tulpini a bolii, in fata careia oamenii sa nu poata fi imuni si contra careia sa nu existe vreun vaccin. Tamiflu este cel mai cunoscut si raspandit medicament antigripal.

Ana Munteanu, anamaria.munteanu@ziua.ro
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Invingatorul (4517 afisari)
 A disparut Elena Udrea! (2995 afisari)
 Miting anti-PSD in Piata Operei (2296 afisari)
 Geoana - 54%, Basescu - 46% (1929 afisari)
 Partenerii de la Timisoara (1877 afisari)
 Toti barbatii se uita la filme XXX, potrivit unui studiu recent (6566 afisari)
 Basescu explica de ce nu a dat mana cu Iliescu si Constantinescu, de 1 Decembrie (3966 afisari)
 A ajuns cu sanii pe afara, la o emisiune pentru copii (VIDEO) (3783 afisari)
 LIVE Presedintele Basescu a ras, a citit avizul Institutului de Expertize Criminalistice, s-a emotionat si a plecat: Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu! (3351 afisari)
 Sotul unei israelience injunghiate de un palestinian a trecut de cateva ori cu masina peste agresor (ATENTIE IMAGINI SOCANTE!) (2533 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00470 sec.