Ziua Logo
  Nr. 4697 de luni, 23 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Si acum, ce ma fac?

Duminica a avut loc conferinta de presa tip dezbatere, pe care, impreuna cu Bogdan Chirieac, am consacrat-o incidentului de la Snagov si urmarilor sale. Ce sunt, incepand de acum? Jurnalist sau non-jurnalist? Le-am spus colegilor din presa, in esenta, ca fac jurnalism de investigatie din 1970. Ca am procedat

intotdeauna la fel.

Incercand sa obtin, de la persoane publice, informatii de mare interes public, pe care sa le transmit, sub o forma sau alta, cititorilor. Iar presa de investigatie nu se poate reduce la solicitarea de declaratii oficiale, la accesarea unor comunicate, la primirea si procesarea unor dosare sau a unor date din dosare ori la scotocirea pe Google. Presa de investigatie inseamna contacte semioficiale ori neoficiale, pe parcursul carora persoane din fruntea unor institutii publice ori politice ofera, off the record sau altfel, informatii din interior. Ca acestia procedeaza legal sau ilegal, moral sau imoral, este problema lor. Datoria mea este sa aflu lucruri pe care altii nu le afla si sa le ofer apoi, sub protectia sursei, daca asa mi se cere, opiniei publice. Intotdeauna si pretutindeni in lume se procedeaza astfel. Si asa am facut eu si la Snagov, si in alta parte, si acum, si oricand mi-am exercitat unica profesie pe care am avut-o. Si pe care o am. O instanta, care se numeste Clubul Roman de Presa - fondat de mine si de alti cunoscuti jurnalisti, care astazi se afla in afara CRP - a facut un gest care nu are niciun precedent nici in Romania, nici in lume. Si care, probabil, nu va mai fi repetat niciodata. CRP a dat doua comunicate, fara sa fi ascultat punctul meu de vedere si al lui Bogdan Chirieac, prin care nu numai ca ne condamna, dar - asta se intampla in al doilea comunicat - recomanda caselor de presa sa nu ne mai prezinte drept jurnalisti.

Si acum, ce sa fac? Sa renunt la calitatea de membru al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, pentru ca asa doreste CRP? Sa imi inchid site-ul sroscas.ro, numai din acest motiv? Sa refuz invitatiile, extrem de insistente uneori, ale unor televiziuni, in special Realitatea si Antena 3, care, in schimbul unui pahar cu apa, doresc sa-mi auda opiniile? Prin anii 1995-1996, cand societatea romaneasca era la fel de polarizata si cand am lansat, in ziarul "Ziua", informatii conform carora Ion Iliescu, in anii studentiei sale la Moscova, fusese recrutat de KGB, m-am asteptat la tot ce poate fi mai rau. Impreuna cu Tana Ardeleanu, am riscat condamnari cu inchisoarea.

Am infruntat cu indrazneala prigoana dezlantuita impotriva mea si a colegilor de la "Ziua". Am facut fata cu succes incidentului "Terasa Anda". Si altor provocari, la fel de grave. Dar un singur lucru m-a durut. Si anume faptul ca unii colegi de breasla si unele publicatii m-au atacat. Lovindu-ma pe la spate. Inventand fel de fel de istorii stiintifico-fantastice in ceea ce ma priveste, inclusiv ca as fi fost agent al Moscovei. Varf de lance, atunci, ca si acum, a fost "Evenimentul Zilei". In nicio tara din Uniunea Europeana, in nicio alta tara civilizata, razboaiele politice nu se transfera in breasla presei. Putem avea opinii diferite. Putem avea informatii diferite. Putem avea, pana la urma, preferinte diferite. Dar nu avem dreptul sa ne injuram unii pe altii. Si, cu atat mai putin, o organizatie de presa, creata pentru a lupta pentru libertati, pentru dreptul elementar de a obtine informatia si a o difuza si pentru libertatea de opinie, nu are dreptul sa procedeze asa cum a procedat CRP.

Eu nu stiu ce voi face maine dar stiu ca CRP dispare.

Sorin ROSCA STANESCU, rosca@ziua.ro
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Si acum, ce ma fac? (2371 afisari)
 Basescu l-a devansat pe Geoana (1425 afisari)
 Duminica intoxicarilor (1180 afisari)
 Macelul jurnalistilor (1101 afisari)
 Videanu a prezentat strategia secreta a PSD (907 afisari)
 Orgii sexuale intr-un hotel pentru studenti din Iasi: placeri carnale duse la extrem (6554 afisari)
 Bataie intre fete! A lasat-o in sanii goi, de fata cu toti colegii - VIDEO (5488 afisari)
  Traian Basescu se pregateste sa lanseze bomba Klaus Johannis (5256 afisari)
 Strategia electorala a lui Basescu pentru turul II (4714 afisari)
 Bocitul mortului in casa, interzis prin lege (4347 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01407 sec.