Ziua Logo
  Nr. 4672 de joi, 22 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

"Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste in timpul liber" sau mici momente relevante din Romania anilor '80

Crina si Bughi, un fel de Bonnie si Clyde ai sticlelor goale, Grigore, soferul de gaini si Tatiana, o fata de la tara care are ca prieten un curcan pe care se straduieste sa-l invete diferenta dintre patrat si cerc, sunt personaje in care fiecare dintre noi va regasi ceva din oamenii Romaniei anilor '80. Mai presus de toate, ei sunt protagonistii celei de-a doua parti a comediei "Amintiri din Epoca de Aur", scrisa si co-regizata de Cristian Mungiu si intitulata sugestiv "Dragoste in timpul liber".

Joi, la Hollywood Multiplex, de la Bucuresti Mall, a avut loc avanpremiera peliculei, in prezenta regizorului Cristian Mungiu si a actorilor din spatele personajelor amintite, adica Diana Cavaliotti, Radu Iacoban, Vlad Ivanov, Liliana Mocanu si Ana Olaru. Se poate spune ca filmul se bucura de un real succes, in conditiile in care, pana in momentul de fata, 25.000 de oameni au vizionat "Amintirile din Epoca de Aur" in cinematografe, iar reactiile, dupa spusele lui Mungiu, "sunt grozave". Alaturi de ei a fost prezenta si castigatoarea concursului "Cea mai tare legenda urbana romaneasca", Olivia Bugaciu, care si-a incanta audienta cu legenda "Activistul si cartofii". Competitia a fost un prilej pentru ca romanii sa scoata de la naftalina amintirile savuroase din vremea comunismului si sa le asterne pe hartie.

Vorbind despre raportul stabilit intre munca depusa si rezultatul obtinut, tanarul regizor a marturisit ca nu s-a asteptat ca "Amintirile" sa fie prezente si ele la Cannes si asta cu atat mai mult cu cat nici macar nu le-a propus. El a precizat ca vizionarea filmelor de festival la cinematografele din Romania este ceva nou pentru tara noastra. Motivul ar fi faptul ca, potrivit opiniilor criticilor, "un film de festival nu este de public".

Mungiu a recunoscut ca din aceasta cauza ajunsese sa isi ceara scuze ca "Amintiri din Epoca de Aur" este un film de festival, dorindu-si sa demonstreze ca este, mai presus de toate, o pelicula care se adreseaza publicului. De altfel, aceasta este si o modalitate de a testa gusturile cinefililor. In plus, daca in 1988-1990, un astfel de film ar fi fost vazut de sute de mii de oameni, astazi, considera regizorul, doar zeci de mii de persoane intra in cinematografe si mai ales intr-un multiplex sa vada un film. "Se pierde acest obicei in Romania", este de parere Mungiu. Cauzele, bineinteles, fiind de ordin financiar, intrucat la multiplex conditiile de vizionare a unui film sunt mai bune, dar se si plateste mai mult pentru ele.

"In Romania este un eveniment sa intri la cinema, la un film romanesc si sa razi", a mai spus Mungiu. Si intr-adevar, la "Amintiri din Epoca de Aur 2- Dragoste in timpul liber" s-a ras. Si asta in ciuda faptului ca fiecare dintre cele trei legende prezinta "mici momente relevante din viata unui om". In anii 80, aproape ca nu mai exista initiativa privata: toata lumea era salariata la stat. Dar unii oameni aveau idei. Astfel ca la usa Crinei, inca eleva, suna Bughi, un baiat frumos, care ii cere un borcan cu apa. Crina i-l da si se avinta alaturi de el intr-un fel de Bonnie si Clyde al sticlelor goale. Intr-o alta legenda, Grigore, sofer la Avicola, transporta de ani de zile gaini vii de la Baia Mare la Constanta. Cu toate astea, are un consemn: stie ca orice s-ar intampla, pana seara trebuie sa predea camionul sigilat la destinatie.

Odata, inainte de Pasti, cineva ii fura pe traseu rotile de la camion. Grigore trebuie sa innopteze la un han si deschide pentru prima data camionul de pasari fara sa banuiasca legatura intre hangita de care ii place, incarcatura pe care o poarta si viata pe care o duce. "Legenda curcanului zburator" este povestea unei fete de la tara, care are drept prieten un curcan pe care se straduieste sa-l invete diferenta dintre cerc si patrat. Culmea e ca si reuseste.

Cu siguranta, putini stiu ca Ana Olaru, interpreta acestei copile naive, surprinsa in ziua in care un drum la Bucuresti o face sa se maturizeze, a inceput filmarile la doar doua zile dupa bacalaureat. Cinci ani mai tarziu, cu facultatea terminata, asa cum ea insasi a marturisit, curcanul pe care l-a invatat diferenta dintre formele geometrice, inca traieste.

"Ca sa facem "Amintiri din Epoca de Aur" 1 si 2 a durat mai bine de trei ani. Iar dupa fiecare film ramai cu o gramada de amintiri, cele mai multe placute", a mai spus Mungiu. Publicul va putea regasi fiecare poveste din timpul filmarilor pe siteul peliculei, amintiridinepocadeaur.ro.

Dincolo de cadrul regimului comunist si al limitarilor la care oamenii au fost supusi in acea perioada, "Dragoste in timpul liber" prezinta trei povesti de dragoste, presarate cu detalii care vor naste, fara-ndoiala, nostalgii in sufletele privitorilor si ii vor face sa priveasca epoca regimului comunist cu alti ochi.

Premiera peliculei va avea loc vineri 23 octombrie, la ora 19.15, la cinematograful Studio din Capitala, in prezenta regizorului Cristian Mungiu si a echipei filmului.

text si foto: Crenguta MALAIAS
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Basescu pune sechestru pe PSD (4699 afisari)
 Planurile secrete pregatite de PDL pentru Basescu (4564 afisari)
 Cum se fura in alegeri? (3836 afisari)
 Presedintele Traian tace si face, trio-ul huleste a pustiu (1757 afisari)
 Adevarata fata a lui Demi Moore (1683 afisari)
 Sexy Carmen Electra se rostogoleste goala pe scena, intr-un show de zile mari! (VEZI VIDEO) (2245 afisari)
 Fotografia anului 2009: Un lup in urmarirea prazii - VEZI CELE MAI BUNE IMAGINI (2143 afisari)
 Socant: Un bebelus a murit la scurt timp dupa ce a fost scos din apa botezului - VIDEO (1795 afisari)
 Iacobinul Basescu se distreaza cu democratia: Sa moara deputatul, traiasca senatorul! (1641 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Este Lucian Croitoru ofiter acoperit? (1523 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00492 sec.