Ziua Logo
  Nr. 4583 de vineri, 10 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Pentru o etica anti-criza

Cum nu traiesc in Lituania, unde fostul primar al orasului Vilnius, Arturas Zuokas, a propus o amenda de 29 de euro pentru oricine va mai folosi cuvantul "criza" in public, pot sa-mi permit sa vorbesc azi despre criza. Cuvantul deriva din grecescul krino, care inseamna "a discerne, a opta in cunostinta de cauza". Societatile contemporane au o singura sansa pentru a ajunge la liman: sa analizeze corect alegerea cu care sunt confruntate acum si sa aleaga repede, radical si mai ales corect.

Nu cred ca exista, cel putin pana acum, vreo instanta politica - fie ea institutie sau persoana - care sa fi raspuns convingator la aceasta intrebare cruciala. Realitatea e ca ne lipseste, cel putin in Europa, personalitatea vizionara ale carei raspunsuri sa ne mobilizeze si sa ne convinga. Lumea bine structurata a capitalismului matur a generat multi administratori, dar prea putini oameni de stat. Era Churchill - De Gaulle s-a incheiat de mult, epoca Reagan-Thatcher e o palida amintire si, la drept vorbind, chiar si aceste legende recente s-au distins mai degraba aplicand cu rigoare si brio vechile reguli ale razboiului si/sau ale pacii. Acum am avea nevoie de cineva care sa-si nascoceasca niste reguli noi.

DacA privim cu atentie in jur, vom observa ca nu ne confruntam doar cu o criza economica-financiara complicata - aceasta exista, desigur, dar e doar varful unui iceberg global. Dincolo de asta, insa, ne confruntam cu o criza intelectuala globala, derivata din trufia cantitativului, a masurabilului, si din dispretul nemarturisit, dar foarte pregnant, fata de teorie, de contemplare, fata de cunoasterea fundamentala in contrast cu cea aplicativa. Inca si mai profund, o criza axiologica, a valorilor, a minat societatea prospera euro-atlantica pana in punctul in care aceasta a devenit extrem de fragila.

Politicile si principiile ecologiste sugereaza ca societatea este pe cale de a limita excesul de lacomie ostentativa care a generat criza actuala. O estetica susceptibila sa exprime mai multa umilinta a insului fata de semenii sai si de univers anunta aparitia anticorpilor la pandemia pe care o numim criza. Recent, o buna prietena stabilita in SUA mi-a spus ca, acolo, pe fondul anxietatii din lumea marii finante, tot mai multi pedagogi, economisti, filosofi ai culturii, dar si parinti au ajuns la concluzia ca educatia de tip clasic, orientata mai degraba catre o cultura solida si o constiinta morala si civica matura decat catre o specializare timpurie si o profesionalizare ingusta a tinerilor este mai necesara decat oricand. Drept care, departamentele de studii umaniste in genere si de istorie si limbi clasice in special din marile universitati americane au azi mai multi studenti decat au avut vreodata, si, in consecinta, si o finantare pe masura. Povestind acest caz unei alte prietene, de asta data din Germania, am aflat ca si acolo situatia e asemanatoare: departamentele de studii clasice sunt de-a dreptul asaltate nu doar de candidati, ci si de finantari generoase.

Pragmatic, s-ar putea ca acesti tineri (si parintii lor) sa considere ca o slujba de profesor n-o fi ea platita ca o slujba de broker, dar nici nu da faliment (doar la noi, guvernul vrea sa rezolve criza punandu-i pe profesori sa vina cu bani de-acasa). Dar, cu instinctul incontestabil al supravietuirii, ei isi dau seama de ceva mai adanc: anume, ca iesirea din criza nu se va putea realiza fara o spontana aproximare a eticii anti-criza.

Zoe PETRE
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Hiper-santajul Carrefour (3601 afisari)
 O crima neprogramata (3213 afisari)
 Basescu bun de plata (2890 afisari)
 Si secuii sunt... unguri?! (2041 afisari)
 Gata banii! (2016 afisari)
 Asa ar fi aratat Michael Jackson la 50 de ani fara operatii estetice (3970 afisari)
 Ministerul de Interne a suspendat primele de vacanta, plata chiriilor si plata pentru misiuni  (3634 afisari)
 Rusia si-a testat cu succes ultima ''mandrie'' de submarin nuclear (1856 afisari)
 Presedintele SUA, Barack Obama, arunca priviri patimase posteriorului unei domnisoare prezente la summitul G8 (1610 afisari)
 Salvat de la inchisoare chiar de... penisul lui! (1608 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00502 sec.