Ziua Logo
  Nr. 4570 de joi, 25 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Oaia neagra a UE

Romania pusa la colt pentru deficitul excesiv, piata de energie si taxa auto

Comisia Europeana (CE) pare pusa pe sanctionarea Romaniei: nenumarate notificari privind incalcarea legislatiei comunitare sunt transmise Bucurestilor. Dupa ce a declansat procedurile de deficit excesiv, Bruxelles-ul a transmis ieri recomandari Bucurestiului pentru "revenirea pe drumul cel bun".

In plus, CE va initia o noua procedura de incalcare a prevederilor Tratatului privind instituirea Comunitatii Europene (infrigement) cu privire la taxa de poluare auto, transmite Agerpres. Totodata, Executivul european urmeaza sa initieze procedura de infrigement impotriva Romaniei in mai multe cazuri privind piata interna a gazului si energiei electrice, dar si a retelelor de transport de gaz si electricitate.

Comisia Europeana (CE) cere Romaniei sa reduca deficitul bugetar sub pragul Uniunii Europene (UE) de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in anul 2011, dupa ce anul trecut a depasit pragul, ajungand la 5,4%.

In cadrul recomandarilor transmise ieri Consiliului ministrilor de Finante ai statelor membre, Comisia solicita Consiliului sa aprobe termenul limita 2011 pentru reducerea deficitului bugetar al Romaniei sub 3% din PIB si recomanda Guvernului sa asigure corectarea indicatorului prin "implementarea masurilor fiscale asumate prin buget (...), in special in zona salariilor din sectorul public si a reformei sistemului pensiilor", se arata intr-un comunicat al CE.

CE recomanda Romaniei sa realizeze "pasi concreti" catre consolidarea guvernantei fiscale si a transparentei fiscale, prevazute in Programul de Convergenta, in special prin elaborarea unui cadru bugetar pe termen mediu, infiintarea unui consiliu fiscal independent, limitarea numarului de rectificari bugetare ce pot fi realizate anual, implementarea unor reguli fiscale, precum si restructurarea sistemului de compensatii salariale din sectorul public.

Ploua cu infrigement

Comisia solicita, in plus, imbunatatirea eficientei colectarii veniturilor la buget, printr-o reforma a administratiei taxelor si largirea bazei de impozitare.

Comisia va trimite, potrivit unor surse comunitare citate de Agerpres, mai multe scrisori de notificare oficiale autoritatilor romane. Astfel, in privinta taxei de poluare auto, CE considera ca, in conformitate cu legislatia romana modificata, obligatia platii taxei este suspendata pentru automobilele Euro 4, care au o capacitate cilindrica de cel mult 2.000 de cmc si care se afla la prima inregistrare in UE in perioada 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009. In plus, pentru automobilele pentru care inca se plateste taxa auto, nivelul acesteia a fost dublat. Aceste doua masuri ar reprezenta, in opinia CE, discriminari in defavoarea automobilelor second-hand din alte state membre si ar proteja industria autohtona de automobile, ceea ce contravine prevederilor Tratatului.

Executivul european va trimite notificari in vederea declansarii procedurilor de infrigement si pentru incalcarea directivei cu privire la regulile comune pentru piata interna a gazului si energiei electrice. Romania nu a notificat Comisia in legatura cu obligatiile aferente serviciilor publice si a aplicat preturi reglementate in cazul consumatorilor non-casnici, atat la gaze, cat si la curent electric, incalcand, astfel, directivele respective. In plus, tara noastra nu a respectat prevederi ale reglementarii cu privire la transparenta conditiilor de acces la retelele de transport de gaz natural, precum si la cele cu privire la accesul la retelele de schimb transfrontalier in sectorul energiei electrice si la procedurile aplicate in cazul reclamatiilor aferente.

Gabi MOROIANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Imunitate prezidentiala (3050 afisari)
 Conspiratia bancilor (1958 afisari)
 Secretul mumiilor decriptat de tomograf (1818 afisari)
 PDL ar schimba majoritatea (1648 afisari)
 Cati Andronescu, mama pensionarilor de lux (1591 afisari)
 Actrita Farrah Fawcett a murit de cancer la varsta de 62 de ani (3038 afisari)
 A gasit o comoara de 300.000 de euro cu un detector de metale (2821 afisari)
 Cercetarea militara romaneasca a testat saptamana aceasta cateva dintre propriile realizari (2631 afisari)
 Fenomen meteo extrem: "Tornada" la Constanta (VIDEO) (2093 afisari)
 Jennifer Lopez - cu sanii la vedere, fara pic de intentie! (FOTO) (1920 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00488 sec.