Ziua Logo
  Nr. 4563 de miercuri, 17 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Basescu langa Liiceanu: "Daca e sa fii tinichigiu in fata filosofului, poti sa faci o carpeala la ce iti cere filosoful"

A inceput predarea catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a dosarelor fostilor ofiteri de Securitate, respectiv a ofiterilor din anii '50, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, citat de Agerpres.

El a raspuns astfel unei intrebari a directorului general al Humanitas, Gabriel Liiceanu, seful statului participand, la festivalul de carte Bookfest, la lansarea unui volum despre comunism de catre aceasta editura.

"Daca e sa fii tinichigiu in fata filosofului, poti sa faci o carpeala la ce iti cere filosoful, si as spune ca, daca poate fi asimilat cat de cat, este bine sa stim ca a inceput predarea dosarelor fostilor ofiteri de Securitate, a ofiterilor din anii '50, catre CNSAS", a spus Basescu.

Referirea sefului statului la "tinichigii" si "filosofi" este o remarca oarecum auto-ironica fata de propriile sale declaratii de marti, atunci cand a deplans faptul ca sistemul de Invatamant produce prea multi filosofi si prea putini mecanici auto.

Gabriel Liiceanu i-a multumit sefului statului pentru ca, pe 18 decembrie 2006, a condamnat comunismul in fata Parlamentului, chiar daca entuziasmul sau si al altor intelectuali a facut sa fie numiti oamenii presedintelui, "intelectualii de serviciu".

"Cand un intelectual de genul meu spune astazi multumesc inseamna ca se intalneste cu principii in gesturile unui om politic. Si nu am sa ma mai obosesc sa spun de multe ori lucrul acesta. Eu multumesc asa cum stiu sa multumesc, in onestitatea mea, pentru faptul ca nu v-ati dezis niciodata de gestul din 18 decembrie, ci, dimpotriva, i-ati creat o continuitate. Cum anume veti reusi sa continuati, gandindu-va, eventual si la un al treilea pas, asta e problema dumneavoastra", a spus Liiceanu.

In discursul rostit cu prilejul lansarii volumului "Istoria comunismului din Romania: documente. Perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej (1945-1965)", presedintele a mai sustinut ca exista si in momentul de fata politicieni pe care ii deranjeaza concluziile raportului Comisiei Tismaneanu.

"Raportul nu a fost numai un moment al adevarului nostru, care a deranjat pe foarte multi si care si acum deranjeaza pe foarte multi dintre politicienii activi din Romania. El a fost si un moment al unei deschideri fara precedent, in zonele pana atunci ascunse si, in urma raportului, peste doua milioane de dosare ale fostei Securitati au fost predate CNSAS. De asemenea, precedentul creat de istoricii care au lucrat la raport si care au avut acces la arhivele statului a fost momentul care a declansat deschiderea completa si accesul nelimitat al celor care doresc sa cerceteze arhivele statului, ale PCR, ale UTC si tuturor structurilor care au sustinut regimul comunist din Romania", a subliniat Traian Basescu.

Seful statului a mai remarcat ca romanii sunt o natiune care incepe sa isi arate forta prin actiunile ei de recunoastere. "Romanii au recunoscut Holocaustul, romanii recunosc crimele si ilegitimitatea regimului comunist. Putem incepe sa privim cu speranta catre viitorul nostru, atat timp cat ne asumam trecutul si cu bunele si cu relele lui", a precizat Basescu.

El a multumit totodata editorilor Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu si Armand Gosu, aratand ca acestia au facut un efort extraordinar sa consolideze raportul comisiei prezidentiale care viza analiza si condamnarea comunismului ca "regim ilegitim si criminal".

"Foarte multi au crezut ca aceasta expresie rostita in discursul meu din decembrie 2006 este putin fortata. Eu am avut deplina constiinta a greutatii cuvintelor, bazandu-ma pe raportul unei comisii prezidentiale alcatuita din oameni exceptionali, dedicati aflarii adevarului epocii comuniste din Romania", a explicat seful statului.

El a marturisit ca, la un moment dat, a fost "oarecum dezamagit" din cauza ca nu erau tiparite volumele de documente referitoare la acea perioada, deoarece acestea puteau sustine afirmatiile raportului.

"Daca generatiile mai vechi nu au nevoie de aceste documente pentru ca au trait realitatile pe pielea lor, pentru generatia tanara era esential ca raportul sa fie sustinut cu documente scoase din arhivele statului", a spus el.

Presedintele si-a exprimat speranta ca, peste cel mult doi ani, sa apara urmatoarele volume cu documente din arhivele statului pentru a sustine realitatile raportului.

"De altfel, raportul a devenit extrem de credibil si pe plan international si, in foarte multe zone de analiza politica, Raportul Tismaneanu este unul din documentele de prima marime in explicarea a ceea ce insemnat comunism pentru atatea sute de milioane de oameni", a mentionat el.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Rusia si "surpriza din august" (4551 afisari)
 Rusia inghite Europa de Est (3198 afisari)
 Romania a ajuns datoare vanduta (2928 afisari)
 Uniune fascista romano-rusa (2218 afisari)
 Ipocrizia celui de-al Patrulea Reich (2075 afisari)
 Fotografii cu Miley Cyrus surprinsa cand facea sex oral, circula pe Internet (8066 afisari)
 Dezvaluiri-soc: O prostituata sustine ca a iesit la produs in Capitala, alaturi de Monica Columbeanu (VIDEO) (4161 afisari)
 Limba romana ii face sa se strice de ras pe realizatorii unei emisiuni BBC (VIDEO) (3097 afisari)
 Ghici cine este blonda care arata senzational si la 51 de ani? (2254 afisari)
 Misterul disparitiei unui copil de doi ani in urma cu mai bine de jumatate de secol, aproape de rezolvare (2054 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00465 sec.