Ziua Logo
  Nr. 4560 de sambata, 13 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Guvernul a aprobat normele metodologice privind "Prima casa"

Guvernul a aprobat normele metodologice pentru punerea in aplicarea a programului ''Prima casa'', a anuntat, duminica, premierul Emil Boc. ''Cei care vor dori sa intre in program, tineri sau mai putini tineri, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii'', a spus Boc. El a explicat faptul ca cei care vor sa-si achizitioneze o casa prin acest program guvernamental, trebuie sa nu detina in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita, si sa nu aiba in derulare un credit ipotecar, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, dovada se va face, in acest caz, printr-o declaratie pe propria raspundere a beneficiarului, in fata notarului. De asemenea, sunt eligibili toti cei care, la momentul adoptarii OUG, adica inceputul lunii iunie, nu aveau o locuinta in proprietate.

''Am pus aceasta conditie pentru a preveni eventualele tentatii, ca dupa adoptarea actului normativ sa se faca diverse tranzactii imobiliare pentru a putea sa intri in program si sa nu fii cu adevarat intr-o situatie in care sa nu fi avut o locuinta'', a explicat Boc.

El a mai spus ca toti cei care doresc sa acceseze acest program trebuie sa achite un avans de 5% din pretul locuintei, daca acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro. In cazul in care pretul depaseste aceasta suma, avansul va fi mai mare, adica 3.000 de euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 de euro, cat garanteaza statul.

''Daca vrei sa-ti cumperi o locuinta de 100.000 de euro, platesti 3.000 de euro, plus diferenta de la 60.000 de euro la 100.000 de euro, adica 40.000 de euro. Daca locuinta costa 60.000 de euro, platesti doar 5%'', a exemplificat Boc.

Totodata, beneficiarii nu trebuie sa instraineze casa in urmatorii cinci ani de la data dobandirii si se obliga sa constituie, in favoarea statului roman, o ipoteca de rang 1.

In ceea ce priveste bancile care doresc sa intre in program, premierul a precizat ca acestea trebuie sa aiba acoperire la nivel national sau judetean.

''Am pus niste conditii maximale bancilor, in ceea ce priveste costul finantarii. Astfel, rata dobanzii euribor la trei luni plus o marja de maxim patru la suta pentru creditele in euro si robor la trei luni plus o marja de maxim 2,5 la suta pentru creditele in lei. In primul rand ca acest cost total include nivelul total al comisioanelor percepute de catre banca. (...) Daca astazi facem o raportare la ceea ce este pe piata si luam nivelul euroborului de maine, deci pentru creditele in valuta era 1,28 euriborul plus maxim patru la suta, ajungem la o dobanda de 5,28 %, fata de 10-11-12%, cat este in momentul de fata.(...) Este nivelul maximal al dobanzii'', a explicat Boc.

Potrivit normelor metodologice, in termen de sapte zile de la publicarea in MO a acestora, bancile vor trebui sa raspunda daca participa la acest program si vor trebui sa vina cu oferta completa, a mai spus premierul.

''In primul rand sa ne spuna, in marja aceasta de maxim patru la suta plus euriborul, cu ce dobanda vin. Adica sub 5,28%, cat de jos vin: 4,5%, 4,8%, iar bancile care vor veni cu dobanda cea mai mica vor intra in program. Ele trebuie sa ne raspunda la intrebarea cu ce dobanda vin si ce suma de bani pot oferi acelora care doresc sa cumpere o casa'', a mentionat primul ministru.

Acesta a si exemplificat: pe acela care doreste sa-si cumpere o casa prin programul guvernamental, cu un credit de 50.000 de euro pe 25 de ani, dobanzile il vor costa 41.000 de euro. Daca merge pe piata si ia un credit pe 25 de ani, il va costa 81.000 de euro.

''Deci diferenta de la 81.000 de euro, cat ar trebui sa plateasca dobanzi pe 25 de ani, la 41.000 de euro, cat plateste in programul nostru, reprezinta avantajul programului guvernamental.(...) Acest sprijin rezulta din faptul ca statul garanteaza creditul in limita a 60.000 de euro, iar bancile nu mai suporta riscul creditarii, acesta fiind preluat de stat'', a mai spus Boc.

Alte conditii impuse bancilor, potrivit lui Boc, se refera la faptul ca acestea nu trebuie sa perceapa comision de rambursare anticipata, iar contractul de credit nu va contine clauze care sa permita modificarea unilaterala, de catre banca, a acestuia.

"Dupa publicarea in MO a normelor metodologice, bancile au la dispozitie sapte zile sa raspunda ofertei noastre si bancile care vor veni cu cele mai bune solutii financiare, in limitele maximale impuse de noi, vor incheia contracte de garantare si contragarantare cu institutiile statului", a conchis premierul.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Nataraii (3059 afisari)
 Evreii l-au votat pe Ahmadinejad (2835 afisari)
 Nikola Tesla in arhivele FBI (2044 afisari)
 Falimente in lant (1854 afisari)
 Felix ii creeaza probleme lui Teszari (1733 afisari)
 Solista Pussycat Dolls, Nicole Scherzinger, sexy pe plaja din Hawaii! (FOTO) (2478 afisari)
 Are 2,33 metri si e cea mai inalta... femeie din lume (VEZI FOTO) (1877 afisari)
 Susan Boyle, de nerecunoscut la revenirea pe scena! (VIDEO) (1826 afisari)
 Ronaldo si Paris Hilton, nopti fierbinti "scaldate" in sampanie de 30 de mii de dolari (1659 afisari)
 Berlusconi, vrăjit de una din femeile din corpul de gardă al președintelui libian (VIDEO) (1597 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00485 sec.