Ziua Logo
  Nr. 4558 de joi, 11 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Prima pandemie de gripa a secolului al XXI-lea: OMS a ridicat nivelul de alerta pandemica la 6

ULTIMA ORA: Tarile afectate de gripa porcina trebuie sa se astepte la un al doilea val, anunta OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care si-a reunit joi comitetul de experti pentru a analiza situatia gripei porcine, a ridicat nivelul de alerta pandemica la 6.

Gradul 6 de alerta este cel mai ridicat si inseamna pandemie.

Ministerul roman al Sanatatii a primit mesajul de stare de pandemie. Ministrul Sanatatii Ion Bazac a anuntat o conferinta de presa la ora 19:15, in care va fi discutata noua situatie a virusului A H1N1. In Romania, au fost confirmate 11 cazuri de imbolnavire cu acest virus.

Nivelul 6 de alerta se activeaza atunci cand sunt atinse doua regiuni distincte in lume, cu focare autonome. Anuntarea pandemiei nu inseamna insa ca va creste rapid numarul de cazuri sau ca virusul devine mai virulent, precizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Ridicarea nivelului de alerta la cel maxim, nu presupune modificarea masurilor de securitate sanitara, fiind vorba despre un indicator ce arata extinderea ariei de raspandire a bolii, si nu cresterea severitatii ei, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii OMS.

"Pandemia a fost declarata pe alte criterii decat pana acum, criterii ce tin de raspandirea virusului, si nu de severitatea lui. Vorbim despre inmultirea cazurilor de noua gripa in toata lumea, si nu vorbim despre cazuri mai grave. Nu se pune problema izolarii sociale. Poate din toamna, cand vom avea un context epidemiologic sever, vom putea discuta despre masuri mai aspre", a explicat reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, dr. Victor Olszavsky.

Principala problema: virusul A/H1N1 se transmite foarte repede de la om la om

Principala problema legata de virusul A/H1N1 este, in acest moment, aceea ca se transmite foarte repede de la om la om, sustine Roman Prymula, membru al Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC), care este si presedintele Comitetului Consultativ Central European pentru Vaccinuri.

OMS a confirmat pana acum peste 27.700 de cazuri de gripa noua in 74 de tari si 141 de decese. Romania apare si ea in evidentele institutiei, cu 11 cazuri confirmate. Mexicul are pana acum 106 de morti si 5.717 bolnavi, iar americanii 27 morti si 13.217 de cazuri confirmate. In Canada, autoritatile au anuntat pana acum 4 decese si peste 2.400 de imbolnaviri. In Europa, Marea Britanie este tara cea mai afectata, cu 666 de oameni diagnosticati cu gripa noua. Spania are 331 de cazuri confirmate, Italia 50, iar Germania 78. Bulgaria are pana acum doar doua cazuri, la fel ca Cehia. Grecia a raportat 5 cazuri, iar Turcia 10. Rusia a anuntat 3 cazuri, insa a informat ca doi dintre bolnavi s-au vindecat deja.

In Australia, sunt insa peste 1.200 de bolnavi de gripa. In Asia, Japonia este tara cea mai afectata, cu 485 de cazuri confirmate, in timp ce autoritatile chineze au semnalat 142 de cazuri.

Simptomele gripei porcine

Simptomele gripei porcine sunt foarte asemanatoare unei gripe obisnuite: temperatura mare, dureri in gat, tuse, febra musculara. Dupa 2-3 zile, acestea se accentueaza si se poate ajunge rapid la pneumonie. Tratata in faza incipienta, boala este vindecabila. Nu exista un vaccin adaptat la aceasta boala, tratamentul fiind cu antibiotice, sub supraveghere medicala.

Ce facem pentru a evita imbolnavirea cu AH1N1? Evitati contactele stranse cu persoanele bolnave. Cand tusiti sau stranutati, acoperiti-va gura si nasul cu o batista. Astfel, reduceti riscul ca cei din jurul dumneavoastra sa se imbolnaveasca. Dupa utilizare, aruncati batista la gunoi. Spalati-va mainile, des, cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. Produsele de curatare a mainilor pe baza de alcool pot fi, de asemenea, eficiente. Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura, pentru ca microbii se raspandesc frecvent atunci cand o persoana atinge un obiect contaminat, atingandu-si apoi ochii, nasul sau gura. Curatati suprafetele dure, cum ar fi manerele usilor, utilizand frecvent un produs normal de curatare Daca sunteti bolnav, pastrati distanta fata de celelalte persoane pentru a evita sa le contagiati. Evitati aglomeratiile si multimile. Evitati sa mergeti la serviciu sau la scoala si, in general, sa iesiti din casa pentru diferite motive. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane.

Doua spitale de boli infectioase din Capitala si alte 7 din Cluj, Timisoara, Craiova, Iasi, Targu Mures, Brasov si Constanta sunt pregatite sa inceapa terapia cu antivirale si sa va trateze corespunzator daca va fi nevoie.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Compromisuri pentru Basarabia (3580 afisari)
 Milioanele de la loto i-au distrus viata (2680 afisari)
 Suntem la un pas de pandemie (2431 afisari)
 Spionaj, Pandemie, Razboi (2326 afisari)
 Geoana batut la el acasa (1685 afisari)
 Dupa nas, Michael Jackson a ramas fara o ureche (5393 afisari)
 Cine sunt extraterestrii de langa Baicoi (2611 afisari)
 In India s-a nascut un copil ciclop (2014 afisari)
 Un barbat cu "Sindromul Lazar" declarat mort a revenit la viata, ca sa se stinga doua zile mai tarziu (1752 afisari)
 Studiu: Pamantul s-ar putea ciocni de o alta planeta (1700 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00516 sec.