Ziua Logo
  Nr. 4547 de vineri, 29 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Spatiul mioritic

"Impreuna, la Bine si la Greu". Am auzit pentru prima data aceasta varianta reformulata a popularului "la bine si la rau", in discursul adresat de presedintele Iliescu minerilor, in zorii zilei de 14 iunie 1990: "impreuna la bine, si mai ales la greu", minerii binemeritasera atunci de la guvernul, inca provizoriu pentru cateva zile, si de la presedintele ales la 20 mai. De atunci am tot auzit aceeasi fraza, reluata de cate ori se recapitulau marile momente de glorie ale FSN indeobste si ale tatucului sau fondator in special, cu focalizare directa asupra mineriadelor.

Acuma, aceeaSi formulA se lAfAie pe bannerul portocaliu al partidului prezidential, iar faptul ca presedintele e altul decat Ion Iliescu nu pare sa-i limiteze eficacitatea incantatorie. "Bine" si "Greu" sunt scrise cu majuscule, ca niste personificari divine ale destinelor cu care se confrunta trandafirul oranj, laudandu-se in subsidiar cu cota unica (pacat ca n-a mentinut-o si dupa alegerile din 2008) si cu performantele proprii la guvernare, care, singure, ne-ar fi deschis calea intrarii in UE. Noroc ca ne-au deschis-o atunci, ca acum, cu intensa campanie de politizare a administratiei publice, am fi avut inca si mai multe dificultati in a indeplini criteriile politice de aderare decat pe vremea guvernului Nastase si a marilor transhumante de primavara si toamna ale primarilor catre PSD.

Faptul cA aceste mobilizatoare ziceri populare se asorteaza, mioritic, ba cu Sambra oilor, ba cu tunsul mioarelor, nu e, in sine, nici mai surprinzator, nici mai reprobabil decat alte evenimente de campanie electorala. Nu vad de ce Barack Obama ar avea doar merite din punerea in scena a tablourilor vivante cu statuia lui Lincoln si aspirantii nostri europarlamentari ar trebui sa fie blamati pentru micile scenete pastorale cu care se caznesc sa atraga atentia unui electorat cam blazat. Presedintele nostru oricum e in campanie electorala de patru ani si mai bine, nu vad cum challengerii lui ar pacatui fata de natie incercand sa recupereze ceva din avantajul pana de curand exclusiv al dlui Basescu.

Ceea ce e mai degrabA enervant insa este faptul ca dl Basescu se declara in non-campanie. Sa ti se scrie numele cu oi, pe-un picior de plai, pe-o gura de rai, si tu sa o tii langa ca nu esti in campanie electorala si ca nici nu stii daca vei mai fi vreodata prezuma din partea publicului spectator este o imensa prostie, sau macar o imensa complicitate cu manevrele electorale ale celui mai electoral dintre presedintii Romaniei. Nu mai zic ca "Miorita reloaded" se asorta cu suspendarea presedintelui, dar cu o realegere triumfala se potriveste ca nuca in perete. Probabil ca scenariul oricum fusese platit si cuiva i-a parut rau sa se piarda.

E evident pentru oricine ca dl Basescu e avantajat si de functie, care i-a permis sa aspire tot spatiul mediatic, lasandu-si adversarii fara oxigen, si de incontestabilele inzestrari histrionice cu care si-a dobandit locul in vietile noastre. Intr-un alt sens insa, tocmai aceste avantaje cumulate ii pot afecta acum eficienta electorala, in masura in care, dupa aproape cinci ani de exercitiu prezidential, numarul celor care se intreaba la ce bun a cheltuit atata energie si talent pentru a cuceri cea mai inalta functie in stat este din ce in ce mai mare. Sa presupunem - nu e greu de presupus - ca, daca numele presedintelui se va mai scrie pe dealuri de cateva ori, cu cornute mici sau cu cornute mari dl Basescu va fi iarasi votat, in prag de iarna de ceva mai multi romani decat contra candidatii sai. La ce bun? Data trecuta era clar: ca sa nu castige Nastase. Dar acum? Vom fi mai putin izolati in comunitatea internationala decat suntem azi? Vom fi mai respectati in Uniunea Europeana, mai atent ascultati in NATO, vor fi mai competenti functionarii politici ai Pactului FSN bis decat au fost functionarii care i-au precedat? Sub Basescu II va fi viata romanilor mai buna decat sub Basescu I? Nici macar mai vesela, ca de hahaieli nu se mai inveselesc prea multi. Atunci - de ce?

Zoe PETRE
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Armata ii da lui Boc cu pensiile-n cap (2768 afisari)
 Crin Antonescu izolat de anturaj (2203 afisari)
 Femeia cu gripa porcina si-a infectat familia (1411 afisari)
 ZIUA misca trupele la CJ Dambovita (1404 afisari)
 Juristul catastrofa ii da raportul lui Popescu (1319 afisari)
 La deshumarea lui Petrache Lupu oamenii au strigat: "Un Sfant"  (3201 afisari)
 Armata rusa, lovita de sclavie sexuala si prostitutie  (1823 afisari)
 Doi piloti americani au ucis din nepricepere si neglijenta 154 de persoane (1787 afisari)
 O copilă de 14 ani a fost sechestrată și obligată să intrețină relații sexuale cu șapte bărbați (1208 afisari)
 Un partid din Ucraina cere reintroducerea vizelor pentru cetatenii Romaniei din motive de demnitate nationala (1081 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00473 sec.