Ziua Logo
  Nr. 4546 de joi, 28 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Dezghet la Prima Casa

Programul propus de Guvern va relansa creditarea

Bancherii sunt de parere ca programul "Prima casa" va duce la relansarea creditarii. Unii dintre cei mai fericiti sunt constructorii si dezvoltatorii, ei fiind de parere ca ar trebui ca pentru aceste locuinte sa existe o taxa pe valoarea adaugata (TVA) mai redusa. "Prima Casa este un proiect interesant, care va aduce ceea ce asteapta toata lumea - reluarea creditarii -, iar, prin construirea de locuinte, se va relua activitatea a sute de agentii (n.r. - imobiliare)", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea. El a afirmat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui sa modifice normele de creditare a populatiei, pentru a se relua finantarea pe acest segment, mai ales in contextul initiativei "Prima casa", transmite Mediafax.

Pe de alta parte, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a spus ca este un moment delicat in ceea ce priveste relansarea creditarii, in care politica "pasilor marunti" este cea mai indicata. "Suntem intr-un acord cu FMI, in care tintele sunt foarte stricte, prevederile sunt constrangatoare pentru politici, iar bancile sunt in proces de reechilibrare. Cuvantul de ordine trebuie sa fie prudenta", a spus Lazea.

El a aratat ca programul "Prima casa" este de dorit, dar trebuie vazut in ce parametri se incadreaza, pentru a nu incalca acordul cu Fondul.

Probleme la TVA

Ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, a declarat ca nu crede ca Ministerul de Finante va reduce TVA-ul la constructiile de locuinte pentru proiectul "Prima Casa", de la 19% la 5%, asa cum au cerut reprezentantii constructorilor, informeaza NewsIn. "Cele mai mari discutii au fost cele privind problemele legate de TVA. Toata lumea a cerut ca TVA-ul la constructiile de locuinte la "Prima Casa" sa fie redus de la 19 la 5%.

Lucrurile acestea s-au intamplat si in Italia, si in alte state, mai ales la constructiile de locuinte, dar nu cred ca Ministerul de Finante poate sa faca lucrul acesta, in momentul de fata, mai ales ca sunt si constrangerile acordului cu FMI. Imi vine greu sa cred ca vom face lucrul acesta", a declarat ministrul Nita.

El a adaugat ca al doilea element pe care reprezentantii constructorilor l-au solicitat a fost acela ca programul sa se adreseze numai constructiilor noi. "Noi credem ca acest program ar fi bine sa prinda si o parte a celor care au dezvoltat afaceri imobiliare mari si care nu au fost valorificate si, evident, sa mearga in continuare si pe construirea de locuinte", a mai spus ministrul IMM-urilor.

Acesta a subliniat ca este necesar ca Ministerul de Finante si sistemul bancar, impreuna cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, sa ajunga la o intelegere. "La dobanzile practicate in momentul de fata de catre bancile comerciale, intre 15 si 20% , este complicat sa faci un asemenea proiect", a comentat Constantin Nita.

Guvernul trebuia, ieri, sa aprobe extinderea obiectului de activitate al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor pentru programul Prima Casa.

Reamintim ca Executivul a anuntat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro. Garantia va fi acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Florin BARBUTA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ivanoff, juristul catastrofa de la CJ Dambovita (2634 afisari)
 Bodyguardul lui Oprea-BGS a fost rupt in bataie (1924 afisari)
 Phenianul pregatit de razboi (1807 afisari)
 Soferie la mica intelegere (1163 afisari)
 Diversiune PSD (1008 afisari)
 EROS SHOW 2009: Laura Andresan si Alina Plugaru au mancat sushi de pe o femeie goala (FOTO/VIDEO) (4514 afisari)
 Rihanna, mai dezbracata ca oricand, in clipul unui coleg de breasla (FOTO/ VIDEO) (2348 afisari)
 Ministerul rus de Externe trece la provocari: Seful Ministerului de Externe al Romaniei denatureaza faptele (1810 afisari)
 UPDATE Adriana Bahmuteanu a nascut de urgenta. Viata copilului nu e in pericol (1739 afisari)
 Se zbate intre viata si moarte dupa ce a fost violata si aruncata din tren (1574 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00491 sec.