Ziua Logo
  Nr. 4516 de sambata, 18 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

O vizita inconfortabila in Israel

Gerry Adams, presedintele Partidului Republican Catolic din Irlanda de Nord, visa de mult sa viziteze Tara Sfanta. E de presupus ca daca si-ar fi dorit doar sa se roage la Sfantul Mormant n-ar fi starnit valuri in mass-media. Dar Gerry Adams a avut imprudenta de a anunta ca se va intalni si cu liderii fundamentalismului Hamas din Gaza. Asta n-a mai placut unor responsabili israelieni. Acestia i-au facut cunoscut oaspetelui irlandez ca nu va avea intalniri oficiale in Israel daca va vizita Gaza. Politicianul irlandez nu a ascultat de sfatul oficial al Ierusalimului si a insistat sa se intalneasca cu liderii Hamas. Din acea clipa vizita lui Gerry Adams a devenit inconfortabila.

DacA ar fi stat in puterile mele, as fi facut toate diligentele posibile ca lumea sa afle de vizita lui Adams in Tara Sfanta si i-as fi netezit toate drumurile. Pentru ca Gerry Adams, dincolo de statura sa mondiala umana, are o experienta politica care, cu siguranta, poate fi folositoare in acest colt zbuciumat al planetei.

NAscut la Belfast, in urma cu 61 de ani, Gerry Adams, este astazi presedintele Partidului Republican Catolic Sinn Fein, a doua mare formatie politica din Irlanda de Nord. Partidul sau are numerosi deputati si cinci ministri, inclusiv prim-ministrul tarii. De 26 de ani detine presedintia acestui partid. Istoria contemporana irlandeza se confunda adesea cu biografia acestui lider al revoltei irlandeze impotriva dominatiei britanice. Adams a initiat si a condus multe actiuni caracterizate in epoca drept teroriste, a urcat pe toate baricadele rezistentei catolice impotriva suprematiei protestante unioniste, a fost judecat si a stat la inchisoare. Cand George Mitchell a sosit la Belfast, emisarul american nu a gasit un reprezentant mai autentic si mai respectat al militantismului catolic irlandez ca acest patriot, care se indentificase cu toata durerea si speranta poporului sau.

Americanul George Mitchell si irlandezul "terorist" Gerry Adams au descoperit impreuna un echivalent nou al termenului grecesc "Politeia", care poate insemna constitutie, regim politic, comunitate de cetateni, dar si guvernarea impreuna a doua grupari politice adverse. Ca sa se ajunga la acest moment istoric, atat cele doua miscari politice care s-au infruntat cateva decenii una impotriva celeilalte, Partidul Republican Catolic Sinn Fein si Partidul Unionist Democrat al protestantilor, cat si Coroana britanica stapanitoare, au trebuit sa numere 3600 de jertfe Dupa decenii de inclestari sangeroase, in momentul cel mai acut al crizei, Bill Clinton l-a trimis pe mesagerul democratiei americane sa le vesteasca incapatanatilor irlandezi si englezilor prea incorsetati de politici invechite, ca Pacea e posibila. Acordul din acea Vinere Mare a anului 1998, mediat de George Mitchell, a pus capat unui absurd si sangeros razboi fraticid, Armata Republicana Irlandeza a abandonat lupta armata si terorismul in favoarea actiunilor politice si, in mai 2007, cele doua partide irlandeze au decis sa guverneze impreuna. Astfel s-a renuntat la arme ca mijloc de afirmare a crezului politic, si lupta pentru reunificarea Irlandei destinata a fi continuata prin mijloacele democratiei. La Belfast se instaura linistea mult visata de generatii si generatii de irlandezi si englezi.

In Gaza, Gerry Adams s-a intalnit si a discutat mult cu Ismayil Hanyieh, nu se stie unde, pentru ca liderul fundamentalismului islamic gazateean continua chiar si dupa incheierea Razboiului din Gaza sa traiasca in ilegalitate de teama rachetelor israeliene. Apoi s-a intalnit cu cateva familii din Shderot, asezarea din sudul Israelului care a suportat de-a lungul anilor majoritatea rachetelor lansate de extremistii gazateeni.

Gerry Adams, eroul legendar al dramaticei saga irlandeze, a povestit lumii cum a pus mana pe arme si cum s-a lepadat de ele, instaurand pacea in Irlanda de Nord, in cateva carti-bestseller. El a sosit in Tara Sfanta inarmat cu aceste carti. Personal, eu cred ca atat israelienii cat si palestinienii au ce invata din aceste carti.

Tesu SOLOMOVICI
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Un milion de dolari pe capul lui Mubarak (4368 afisari)
 UE critica cetatenia romana pentru basarabeni (4076 afisari)
 Talharii apelor (3364 afisari)
 Epurarea lui Beria (3012 afisari)
 Cetatenia.ro contra "revolutiei" kaki (2040 afisari)
 Baruch Cohen, supravietuitor al Holocaustului: "Nu voi ierta niciodata Romania" (6748 afisari)
 A murit fratele lui Crin Antonescu  (3591 afisari)
 Un fost astronaut NASA confirma: Avem dovezi ca viata extraterestra exista! (3340 afisari)
 Noi instantanee NASA prezinta detalii incredibile ale planetei Saturn (VEZI FOTO) (2339 afisari)
 Raport FMI: Romania este una dintre cele mai riscante tari emergente din lume  (2102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00535 sec.