Ziua Logo
  Nr. 4516 de sambata, 18 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ofensiva chineza pe piata petrolului: Beijingul si Kremlinul au batut palma pentru oleoductul care va lega Siberia de o provincie chineza

Rusia si China au incheiat un acord interguvernamental prin care oficialii de la Beijing se angajeaza sa acorde un imprumut companiilor ruse Rosneft si Transneft in valoare de 25 de miliarde de dolari, vicepremierul chinez Wang Qishan precizand ca, in urma negocierilor, s-a ajuns la "un pachet de conventii si contracte pentru contructia unei conductei de petrol catre China", stabilindu-se, de asemenea, si acorduri privind tranzactiile cu petrol neprelucrat si acordarea de credite intre companiile celor doua state", noteaza agentia rusa Ria Novosti, care mentioneaza ca negocierile s-au purtat destul de repede, tinand cont ca, dupa a patra runda de negocieri s-a semnat acordul . In februarie, agentia China Noua nota ca Rusia va primi un credit de 25 de miliarde de dolari in schimbul a 300 de milioane de tone de petrol ce ar urma sa fie pompate de Rusia spre China in intervalul 2011 - 2030.

Potrivit acordului intre guvernele de la Beijing si Moscova, intelegerea vizeaza cu precadere constructia oleoductului Skovorodino-Mohe pana la finele anului 2010 destinat interconectarii rafinariei Skovorodino din Rusia de Mohe County, aflata intr-o provincie chineza.

Igor Sechin, delegatul premierului Rusiei, Valdimir Putin, a declarat ca "s-a creat o noua fundatie pentru dezvoltarea cooperarii in domeniul energiei", subliniind ca "este singurul acord pe termen lung care este insotit de aranjamente financiare si, pentru a fi implementat, Rusia a inceput deja contructia unei parti a principalei conducte catre China".

La randul sau, vicepremierul chinez a mentionat ca pachetul negociat "reprezinta un progres in relatiile bilaterale".

Potrivit proiectului, oleoductul care va lega Siberia de o provincie chineza va avea o capacitate de 15 milioane de metrii cubi pe an si face parte din actiunile initiate de Rusia pentru diversificarea rutelor de export din vestul si estul Siberiei.

La jumatatea lunii martie, agentia Itar-Tass nota ca Rusia intentioneaza sa demareze discutii pe marginea pretului petrolului cu statele OPEC si cu marii producatori de petrol "Noi sugeram sa implementam gradual un nou sistem de tarifare. Intre timp, sub instructiunile voastre (statelor participante - n.red), vom propune sa tinem o conferinta internationala la Moscova, la finele acestui an, cu producatorii importanti de petrol unde vom invita si statele OPEC si alte tari producatoare de petrol", explica la acel moment delegatul lui Putin.

Presedintele rus Dmitri Medvedev preciza atunci ca Rusia este interesata de un pret al petrolului stabil, corect si predictibil. "Nu ne dorim ca tarifele sa fie foarte ridicate pentru ca ar afecta in mod distructiv structura economica si, cu siguranta, nu ne intereseaza nici prabusirea pretului, mai jos decat ar fi corect", a subliniat presedintele rus. Totodata, Medvedev considera ca "fair price" se poate stabili la nivelul comunitatii internationale daca membrii OPEC si alte state "se vor stradui sa previna agravarea crizei si sa evite o eventuala recesiune".

China si-a propus atingerea obiectivelor pentru asigurarea securitatii energetice prin realizarea unor serii de acorduri care sa permita reducerea dependentei de rutele maritime de transport petrolier. Vineri, agentia China Noua scria ca actionarul Rompetrol, KazMunaiGaz, care detine, din august 2007, 75% din compania romaneasca, a semnat, vineri, un acord cu China National Petroleum Corp (CNPC) pentru un imprumut de 5 miliarde de dolari pentru petrol, fiind al patrulea credit de acest gen acordat de China in acest an.

Si Brazilia a beneficiat in februarie de un imprumut acordat de administratia de la Beijing care se ridica la 10 miliarde de dolari, la schimb, brazilienii furnizand intre 60.000 si 100.000 de barili de petrol pe zi pentru rafinariile chineze.

Un alt stat care a primit in primul trimestru un credit de mai multe miliarde de dolari in schimbul petrolului a fost Venezuela.

Potrivit unei alte intelegeri incheiate in aceasta saptamana, compania de stat din Kazahstan si cel mai mare producator din China vor detine, impreuna, 52% din MangistauMunaiGas, controlata de Central Asia Petroleum Ltd. din Indonezia.

Andreea IORDACHE
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Un milion de dolari pe capul lui Mubarak (4368 afisari)
 UE critica cetatenia romana pentru basarabeni (4076 afisari)
 Talharii apelor (3364 afisari)
 Epurarea lui Beria (3012 afisari)
 Cetatenia.ro contra "revolutiei" kaki (2040 afisari)
 Baruch Cohen, supravietuitor al Holocaustului: "Nu voi ierta niciodata Romania" (6748 afisari)
 A murit fratele lui Crin Antonescu  (3591 afisari)
 Un fost astronaut NASA confirma: Avem dovezi ca viata extraterestra exista! (3340 afisari)
 Noi instantanee NASA prezinta detalii incredibile ale planetei Saturn (VEZI FOTO) (2339 afisari)
 Raport FMI: Romania este una dintre cele mai riscante tari emergente din lume  (2102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00864 sec.