Ziua Logo
  Nr. 4483 de miercuri, 11 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Geoana vede Romania ca pe un bolnav de cancer: "Imprumutul FMI fara un plan anti-criza e un fel de chimioterapie"

Politicienii de astazi nu trebuie doar sa solicite romanilor sa stranga cureaua, ci sa aiba curajul sa le spuna romanilor ca aceasta este o perioada mai grea, dar care poate fi depasita prin masuri care sa atenueze impactul crizei economice si sociale. Aceasta recomandare a fost facuta miercuri de presedintele Senatului, Mircea Geoana, la Academia Romana, in cadrul unei conferinte despre reprofesionalizarea Romaniei, transmite Agerpres.

Mircea Geoana a reafirmat necesitatea elaborarii unui plan romanesc anti-criza in paralel cu incheierea unui eventual acord cu Fondul Monetar International, plan care sa cuprinda masuri sociale pentru protejarea puterii de cumparare, a locurilor de munca, a micilor intreprinzatori. "Vom avea in aceste zile un test al emanciparii elitei politice romanesti. Am senzatia ca vad un film din anii '98-'99, cand, la nivelul conducerii politice de atunci a Romaniei, s-a ales calea optiunii de tip macroeconomic, asa cum prevazuse FMI, in absenta unui plan intern de redresare a situatiei. De aceea, avem obligatia ca, ori de cate ori intram intr-o discutie cu FMI si Guvernul nu are un mandat politic pentru incheierea unui astfel de acord, sa venim cu un raspuns romanesc la problema crizei si cu un plan anticriza, altfel, riscam sa mergem pe un tratament inghitit si acum zece ani, un fel de chimioterapie", a afirmat liderul PSD.

El si-a exprimat, totodata, temerea fata de riscul "ingramadirii" de masuri doar pe termen scurt, fara a se lua in calcul si masuri pe termen mediu si lung, context in care "politicienii romani nu trebuie sa spuna numai sa strangem cureaua".

Pe de alta parte, Geoana a criticat faptul ca prea multi bani publici se risipesc in conditii de lipsa de transparenta, in timp ce produse obtinute din resursele minerale sau din alte bogatii naturale au ramas la nivelul anilor '90. El a dat exemplul Bulgariei, care a concesionat marea parte a resurselor, obtinand sume importante de bani.

Presedintele Senatului a mai atras atentia ca un risc major al acestei perioade este pierderea sperantei pentru romani si a aratat ca acest aspect reprezinta o provocare pentru clasa politica, economica si pentru cei care traiesc si muncesc in strainatate. "In pofida crizei, obiectivul nostru trebuie sa fie legat de cresterea nivelului de trai", a adaugat el.

Liderul social-democratilor vede posibila crearea a peste un milion de locuri de munca in mediul rural, unde peste jumatate din populatie traieste rupta de civilizatie. "Nu criza trebuie sa ne impiedice sa investim in intreprinderile mici si mijlocii", considera Mircea Geoana.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Elena lui Geoana (5050 afisari)
 Pensii speciale pentru smecheri (1871 afisari)
 Blestemul FMI (1714 afisari)
 Binele si raul FMI (1275 afisari)
 Boli pentru scutire (1178 afisari)
 "Inchizitie" africana in secolul al XXI-lea: Acuzati de vrajitorie si arsi de vii (Imagini socante) (4269 afisari)
  O fetita de 12 ani face sex, de doi ani, cu unchiul sau  (4132 afisari)
 Mihaela Radulescu a plecat din garsoniera lui Dani si s-a mutat la hotel! (2128 afisari)
 Eva Hertigova, doar umbra a celei ce-a fost odata! (FOTO) (1933 afisari)
 Femeia-lup din China (1875 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00495 sec.