Ziua Logo
  Nr. 4482 de marti, 10 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Permisele inapoi!

De astazi incepe identificarea permiselor de conducere obtinute fraudulos in judetul Arges

Toate dosarele existente la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare Vehiculelor (DRPCIV) din Arges vor fi verificate, incepand de astazi, cu ajutorul unor specialisti de la DRPCIV. In actiune vor fi angrenati zece ofiteri. Procedura se va aplica si la nivel national.

Purtatorul de cuvant al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Mihai Enache, a declarat, ieri, ca a fost intocmita o procedura de lucru, care a fost finalizata dupa publicarea, in 2 martie, in Monitorul Oficial, a Ordonantei de Urgenta care prevede retragerea permisului de conducere de catre autoritatea emitenta in cazul in care exista o sesizare adresata instantei de judecata.

Mihai Enache a precizat ca aceasta procedura de lucru va fi transmisa la toate serviciile publice comunitare de permise de conducere din tara, care vor dispune, in cazul in care e necesar, verificarea dosarelor, conform acestei proceduri.

El a mentionat ca o echipa de specialisti de la DRPCIV va ajunge, astazi, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din Arges pentru a ajuta la verificarea tuturor documentelor existente in dosare, fiind vizate in special cele care fac obiectul anchetei demarate de Directia Generala Anticoruptie.

Purtatorul de cuvant al DRPCIV a explicat ca, in cazurile in care se constata ca s-au comis falsuri, Prefectura va sesiza instanta de judecata care va dispune daca permisul va fi anulat sau nu. Pe de alta parte, prefectul de Arges, Marcel Proca, a trimis, ieri, o solicitare catre MAI, pentru ca acesta sa precizeze autoritatea competenta sa declanseze procedurile in instanta, pentru anularea celor 3500 de permise care ar fi fost obtinute fraudulos in Arges. Potrivit lui Proca, juristii institutiei spun ca nu este clar daca Prefectura are sau nu calitate procesuala pentru a incepe o astfel de actiune si ca din acest motiv trebuie precizari suplimentare. "Institutia pe care o conduc nu a primit inca de la procurorii DNA lista cu cei 3500 de posesori de permise de conducere care, conform anchetatorilor, sunt suspectati ca le-au dobandit in conditii ilegale. Inceperea in instanta a actiunii de anulare a carnetelor auto in cauza, fara ca Prefectura sa aiba drepul legal, constituie o operatiune care poate fi atacata cu succes de avocatii persoanelor incriminate", a spus prefectul. In replica DNA ne-a declarat, ieri, ca "nu furnizeaza astfel de liste", institutia "nefiind implicata in aceasta actiune administrativa". DNA a precizat ca detine doar rechizitoriile celor 28 de inculpati in legatura cu fraudarea examenelor pentru obtinerea permisului de conducere la Serviciul Permise din Arges. MAI ne-a declarat ca prefectura Arges, prin departamentul Juridic, are autoritatea de a intenta proces civil celor 3500 de persoane suspectate ca au obtinut permise ilegale. Cristian Popescu Piedone se afla printre cei vizati ca ar fi beneficiat de un permis de conducere eliberat in mod frauduros. Piedone si-ar fi luat, in Arges, intr-o singura zi permisul la toate cele cinci categorii.

Noile reglementari

Guvernul a aprobat, la 20 februarie, prin ordonanta de urgenta, ca permisele auto in cazul carora exista sesizari in instante, cu indicii temeinice ca ar fi fost obtinute prin acte de coruptie, sa fie retrase, masura urmand sa fie aplicata si pentru cele 3500 de permise obtinute fraudulos la Pitesti.

Astfel, conform modificarilor aduse la articolul 103 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, in situatia in care autoritatea emitenta a permisului de conducere a sesizat instanta de judecata, autoritatea emitenta a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce opereaza pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti. In acest caz, titularul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza, are resedinta sau, dupa caz, rezidenta normala, in termen de cinci zile de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere. Insa eventualele erori comise de autoritati nu sunt incriminate nici in ordonanta si nici in metodologie, fiind necesar un proces pentru solicitarea unor daune de catre cei care au fost acuzati pe nedrept. Ministrul Dan Nica a aratat ca 27 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 100 de persoane au fost ranite, ca urmare a unor accidente de circulatie comise de persoane care au obtinut fraudulos permisul de conducere.

Adrian Nicolae POPESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Pensii speciale pentru bugetarii smecheri (3120 afisari)
 Urmariti general prin pasaport (2722 afisari)
 Un mare chix (2680 afisari)
 Femeie-vampir dezgropata in Italia dupa patru secole (2061 afisari)
 Basescu lanseaza S.O.S. (1550 afisari)
 Incredibil, dar adevarat! Sex in grup chiar sub nasul politistilor (7657 afisari)
 Un act intocmit in SUA te poate lasa sarac lipit in Romania! (3664 afisari)
 Britney Spears cu partile intime la vedere, in plin concert! (FOTO/VIDEO) (3610 afisari)
 Bataie intre top-modele la o prezentare Jean Paul Gaultier (VIDEO) (2973 afisari)
 Nicolette Sheridan si-a acoperit fata, nu si...chilotii! (FOTO) (2813 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00471 sec.