Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.
![](img/t.gif)
Porc in vin si cartofi in lamaiePentru cei pasionati de bucataria mediteraneana, site-ul gastronomic ebucataria.ro propune doua preparate pline de savoare, o incantare pentru simturi. Porc in vin (khirino krasato) si cartofi cu lamaie (patates lemonates) sunt doua retete simple, originare din Pelopones.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 kg de cotlet de porc dezosat, 500 ml de vin alb sec, ulei extravirgin de masline, 1 frunza de dafin, 3 lamai, oregano, sare, piper, 1 kg de cartofi, curatati si taiati in bucati mai mari.
Cotletul dezosat se taie in cubulete si apoi se pune la marinat pentru 20 de minute, cu 50 ml de ulei de masline, zeama de la o lamaie si o mana buna de oregano. Apoi, intr-o oala teflonata se pune la incalzit restul de ulei de masline, la foc mediu. Cand se incinge, se pune carnea si se lasa pana se rumeneste (se mai si amesteca usor, intre timp). Dupa care se adauga vinul, foaia de dafin, sare si piper, apoi se toarna apa pana se acopera carnea si se lasa la foc moderat pana carnea devine moale. Dupa care se pune, cu tot cu zeama, intr-un bol sau intr-o farfurie.
Cartofii, taiati si curatati, se aseaza cat mai plat intr-o tava adanca. Peste ei se toarna ulei de masline, care ii coace mai bine, apoi zeama celor doua lamai, care are darul de a-i face "crispy". Dupa care se presara cu oregano si se toarna apa exact cat sa-i acopere.
Se baga la cuptorul incins anterior si se lasa pana se evapora apa. Dupa care, ca sa iasa mai rumeni, eventual se mai pot turna cativa stropi de ulei de masline. Dupa ce s-au rumenit, se opreste focul si se mai lasa cateva minute la cuptor.
Cele doua preparate pot fi consumate separat, dar cel mai bine le sta impreuna.
Pagina realizata de Cezar IOAN
|