Ziua Logo
  Nr. 4467 de vineri, 20 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cum se suie popa Tokes calare pe UDMR

La Parlamentul European, Sogor Csaba si Iuliu Winkler au declansat ofensiva de primavara printr-o petitie adresata presedintelui legislativului european, Hans-Gert Pottering. O petitie dura, care prezinta o imagine catastrofala a maghiarimii din Romania: modificare fortata a componentei etnice, militarizare a regiunilor locuite de maghiari, excluderea maghiarilor din autoritatile locale. Toate cele de mai sus sunt practic acuzatii de nerespectare a tratatelor internationale la care Romania este parte.

O tactica mai veche: actualul europarlamentar de la Budapesta, Tabajdi Csaba, acuza Romania in vara anului 1989 ca detine arme nucleare pe care intentioneaza sa le foloseasca impotriva Ungariei - pe modelul detinere de arme de distrugere in masa, invazie pentru eliminarea dictatorului. Solutia din petitia Sogor-Winkler: recunoasterea si extinderea drepturilor colective plus autonomia teritoriala pentru tinutul secuiesc. Aici recunoastem "modelul Kosovo". La nivel international sunt recunoscute doua forme de autodeterminare: prin secesiune si prin respectarea drepturilor minoritatilor. Petitia de mai sus, cerand "drepturi colective" se indeparteaza de drepturile minoritatilor si se apropie usor de secesiune.

Petitia amintita a fost lansata de doi membri ai UDMR - o asociatie neguvernamentala care functioneaza ca partid politic - si marcheaza o rasturnare brusca a directiei politice. Pana acum UDMR a mers pe varianta "drepturile minoritatilor" in colaborare si prin participare directa la guvernarea Romaniei. Absenta de la Palatul Victoria a reprezentantilor UDMR a dus la o radicalizare imediata a discursului reprezentantilor UDMR la Bruxelles. Aceasta radicalizare este urmarea aliantei Laszlo Tokes - UDMR din Romania. In mod semnificativ, Sogor si Winkler au refuzat sa discute cu corespondentul ZIUA la Bruxelles - insa Laszlo Tokes a explicat pe larg ce inseamna petitia care nu ii apartine, cel putin la prima vedere. Pentru ca, de fapt, petitia celor doi udemeristi pare ca a iesit direct din buzunarul lui Laszlo Tokes. Iar politica UDMR pare din ce in ce mai mult controlata de episcopul politician.

Sogor Csaba si-a sustinut miercuri petitia in fata Parlamentului European si a primit o replica din partea eurodeputatilor Calin Catalin Chirita, Nicolae Vlad Popa si Alexandru Nazare. In aceasta dezbatere s-a implicat si Laszlo Tokes - desi nu face parte din acelasi grup cu Sogor, nici nu este semnatar al petitiei, insa se comporta ca si cum ar fi. O alta problema a acestei petitii este apropierea alegerilor pentru Parlamentul European din aceasta vara - iar fiecare trimis la Bruxelles incearca sa mai prinda un mandat - mai ales ca incepand din acest an a fost stabilita o noua schema de pensionare extrem de avantajoasa.

Deocamdata nu este clar ce loc ocupa Lazlo Tokes in peisajul romanesc. Nu este clar cum si daca se ocupa de credinciosii din Episcopia reformata de Piatra Craiului sau daca reuseste sa-si exercite functia de presedinte de la Universitatea Partium din Oradea. In orice caz, Laszlo Tokes joaca la doua capete: dupa ce a fost plasat in fruntea listei UDMR pentru alegerile europene urmeaza sa se intalneasca cu Szasz Jeno, de la Partidul Civic Maghiar. Intre toate aceste activitati, Tokes Laszlo reuseste din ce in ce mai mult sa-si impuna agenda in fata UDMR. Actualii europarlamentari UDMR, Sogor Csaba si Iuliu Winkler, i-au imprumutat discursul si nu par sa ii mai raspunda la telefon lui Marko Bela.

Scriitorul Petru Dumitriu (care nu poate fi acuzat de antimaghiarism, mama sa fiind de origine maghiara) povesteste o gluma din perioada austro-ungara: "ungurul este genul de om care intra dupa tine pe o usa rotativa si iese inaintea ta". O caracterizare oarecum vesela a blocarii intr-un proiect unic si a refuzului de a negocia orice alta varianta posibila.

George DAMIAN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sexul liber castiga teren (3738 afisari)
 Cristian Diaconescu kamikaze in Italia (3328 afisari)
 Liberalii s-ar fi vandut pe 40.000 de euro (2434 afisari)
 Sobolan cat o pisica (2325 afisari)
 Reabilitarea termica ne scapa de gazul rusesc (2302 afisari)
 Filmul cu gimnastele romance care fac exercitiile la paralele topless concureaza la Ziua Mondiala Nud! (6404 afisari)
 Viata de puscarias: Sex cu politiste si asistente medicale (6343 afisari)
 Pamelei Anderson ii place sa se dezbrace si pe podium (FOTO & VIDEO) (2568 afisari)
 Ups! Natalie Imbruglia cu chiloteii la vedere  (2165 afisari)
 Un inginer aeronautic sustine ca a descoperit Atlantida cu ajutorul Google Ocean (2137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00481 sec.