Ziua Logo
  Nr. 4424 de luni, 29 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Contracte noi pentru creditare

Bancile s-au conformat regulilor impuse de Protectia Consumatorului si au pregatit noile tipuri de formulare

Ordonanta de Urgenta privind protectia consumatorului in servicii financiare a intrat in vigoare din weekend-ul care a trecut. Bancherii spun ca s-au conformat si au modificat formularele de acordare a creditelor dupa noile reguli. Si nu s-au oprit aici. Au trimis la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si o serie de observatii punctuale la care asteapta un raspuns cat mai curand.

Unde-i lege nu-i tocmeala, iar bancherii au demonstrat aceasta zicala modificand contractele de creditare. "Eu pot sa va spun ca CEC Bank a pregatit toate formularele si este gata sa lucreze conform noilor prevederi. Daca e lege trebuie sa le aplicam, altfel ne amendeaza, nu avem ce face", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank. Printre principalele aspecte reglementate se numara obligatiile conform carora institutiile financiare trebuie sa ofere consumatorilor contractele de credit inca din faza pre-contractuala, impreuna cu o simulare de costuri, acest lucru dand posibilitatea clientului de a evalua efortul financiar la care se angajeaza pe termen mediu si lung. De asemenea, bancile trebuie sa prezinte costurile totale ale creditului in orice forma de publicitate in care se face referire la costuri, fiind astfel evitate situatiile in care clientul nu cunoaste dobanda anuala efectiva (DAE) sau alte taxe pe care le presupune contractul de credit pe care doreste sa-l semneze, sa mentioneze in contract toate comisioanele percepute, aferente produsului financiar, sa nu majoreze comisioanele pe perioada derularii contractului de credit. In cazul dobanzii variabile trebuie sa prezinte indicii si modul de calcul in functie de care variaza aceasta, in felul acesta clientul putand sa urmareasca si sa inteleaga evolutia cresterilor sau descresterilor ratei aferente creditului. Totodata, bancile nu mai au voie sa modifice clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de consumator, aceasta prevedere dand clientului dreptul la rezilierea contractului, in cazul in care nu este de acord cu modificarile propuse de banca. De-altfel, trebuie sa inchida contul curent, aferent contractului de credit/depozit, odata cu finalizarea contractului, pentru a se evita situatiile in care clientul descopera ulterior ca trebuie sa plateasca penalitati pentru sumele restante aferente contului de credit pe care il considera inchis odata cu achitarea integrala a creditului. Nerespectarea acestor prevederi va fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 50.000 de lei.

Bancile cer lamuriri

Presedintele ANPC, Dan Vlaicu, declara, luna trecuta, ca "actul normativ urmareste sa asigure un grad inalt de protectie a consumatorului de servicii financiare, astfel incat sa sporeasca increderea consumatorilor in contractele pe care le incheie cu furnizorii de servicii financiare bancare si nebancare". Autoritatea spune ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca in cele mai multe cazuri, clientul era obligat sa plateasca taxe suplimentare care nu erau mentionate clar in contract, cum ar fi costurile de administrare, de retragere sau depunere. Bancherii nu sunt insa tocmai multumiti de de modificarile aduse de ANPC. "Bancile s-au conformat. In schimb au trimis la ANPC o serie de observatii pentru ca sunt unele intrebari care trebuie lamurite cu ei. Ar trebui sa se rezolve pentru ca, lasate asa in coada de peste, daca nu-ti raspunde clientul la scrisoare, nu ai voie sa modifici contractul de credit. Insemna ca ne va raspunde ori de cate ori ii spunem ca modificam in jos dobanda si nu ne va raspunde ori de cate ori ii spunem ca o sa modificam in sus. Sunt multe intrebari pe care trebuie sa le rezolvam cu ANPC si s-a trimis deja la ei o scrisoare saptamana trecuta", spune Ghetea.

George BANCIULEA, Florin BARBUTA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "Plumb turnat"in Palestina (2365 afisari)
 Electorat sacrificat (2252 afisari)
 Guvernul de mana forte (2234 afisari)
 Sperietoarea Donatella Versace (2230 afisari)
 Ingerul-pazitor i-a salvat viata (1699 afisari)
 Amy Winehouse e o adevarata nimfomana, dezvaluie fostul sau amant (3217 afisari)
 Ceasul Mortii iti spune cate zile mai ai de trait (2610 afisari)
 Sexul cu un robot si pornografia pentru orbi, picanteriile erotice ale lui 2008 (2156 afisari)
 Radu Berceanu: Se va renunta la constructia unor drumuri expres si vor fi facute autostrazi  (2119 afisari)
 Duhovnicul Neamului, Parintele Arhimandrit Iustin Parvu, se adreseaza romanilor prin intermediul ZIUA (VIDEO) (1852 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00444 sec.