Ziua Logo
  Nr. 4411 de miercuri, 10 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Salve pentru tovarasul Paul Niculescu-Mizil

Valentin Ceausescu si mai multi generali SRI au participat la funeraliile fostului demnitar al PCR * Doncai Mizil, fiica decedatului, i s-a facut rau

Inmormantarea lui Paul Niculescu-Mizil, unul dintre inaltii demnitarii ai fostului regim comunist, a fost si un prilej de intalnire al catorva dintre tovarasii si prietenii fostului ministru si secretar al fostului partid comunist. La biserica Manastirii Cernica, in cimitirul careia a fost inmormantat, ieri, Niculescu-Mizil, s-au adunat general-locotenent (r.) Marin Dragnea, presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, Florea Dumitrescu, fost ministru de Finante si ambasador al Romaniei la Beijing, Gheorghe Glodeanu, fost membru al CC al PCR, toti colaboratori apropiati ai defunctului.

Aleea de la intrarea in Manastirea Cernica si pana la biserica in care s-a oficiat slujba era plina de masini de lux. Zeci de coroane si jerbe de flori erau depuse la catafalc si pe langa peretii bisericii.

"A fost un om bun"

Slujba de inmormantare a fost tinuta de un sobor de sase preoti, iar printre multele coroane se aflau cele aduse din partea omului de afaceri Puiu Popoviciu si ale presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor. Alaturi de vechea garda a apropiatilor lui Niculescu-Mizil, au fost si mai multi prieteni ai copiilor lui Paul Niculescu, Serghei si Donca, si ai nepoatei Oana Niculescu-Mizil. Printre ei, Valentin Ceausescu, Mircea Oprean, fostul sot al Zoei Ceausescu, Gino Iorgulescu, dar si generalul (r.) Gioni Popescu. Prezent la slujba, generalul Mircea Chelaru, fost sef al Statului Major General al Armatei, a tinut sa spuna ca defunctul "a incercat si a reusit sa fie un om bun si a luptat, cat a fost posibil in vremurile acelea, impotriva ciumei rosii de la Rasarit".

Generali la biserica

Generalul Gioni Popescu, cel mai longeviv adjunct al directorilor SRI, sub conducerea lui Virgil Magureanu si a lui Radu Timofte, a fost si el un apropiat colaborator al lui Niculescu Mizil. Intre 1981 si 1989, Mizil a fost retrogradat de Nicolae Ceausescu in postul de sef al cooperatiei de consum, iar Gioni Popescu i-a fost adjunct. Imbracat intr-o tinuta "casual" dar sobra, fostul adjunct al SRI se intretinea in curtea bisericii, amuzat, cu un alt fost coleg al sau din SRI, generalul (r.) Victor Marcu, si cu Gino Iorgulescu, fostul patron al clubului F.C. National.

O prezenta aparte a fost cea a lui Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, care nu s-a miscat de la capataiul defunctului cat timp a tinut slujba. Emil Proscan, primarul orasului prahovean Mizil, a tinut si el sa aduca un omagiu, "din partea mizilenilor, celui care si-a luat si numele orasului nostru". Proscan a declarat ca Niculescu-Mizil a fost un om care i-a ajutat foarte mult pe cei din zona sa de bastina, chiar si in vremurile cele mai grele ale regimului comunist. Dupa finalul serviciului religios, inainte ca sicriul sa fie scos afara, Donca Mizil a iesit in hohote de plans si, aproape de lesin, a fost sustinuta de Valentin Ceausescu, care a cautat s-o linisteasca si i-a aprins o tigara. In momentul in care sicriul a fost scos afara, o garda de onoare a prezentat onorul iar la coborarea in cavou a tras trei salve.

S-a opus lui Ceausescu

Participant la evenimentele din decembrie 1989, Niculescu-Mizil s-a opus ordinului dat de Nicolae Ceausescu de a deschide focului impotriva manifestantilor de la Timisoara. Conflictele dintre cei doi erau insa mult mai vechi, incepute pe vremea cand Paul Niculescu-Mizil a criticat deschis politica economica a lui Ceausescu, alaturi de alti cativa vechi demnitari comunisti. Cu toate acestea, el a fost condamnat in 1989 si a executat o pedeapsa de trei ani de inchisoare.

Vechi membru PCR

Paul Niculescu-Mizil a fost membru al Partidului Comunist inca din 1945, indeplinind functiile de ministru al Educatiei si Invatamantului, intre 1972 si 1976, si ministru de Finante al Romaniei, intre anii 1978-1981. A fost rectorul Scolii Superioare de Partid "Stefan Gheorghiu" si director adjunct al Institutului de Istorie al PCR. Intre 1956 si 1968 a fost seful sectiei de propaganda si agitatie a CC al PCR, ulterior fiind numit viceprim-ministru al guvernului. La revolutia din 1989 detinea functia de presedinte al Centrocoop. Cariera politica a lui Paul Niculescu-Mizil se pare ca va fi continuata de catre nepoata sa, Oana Niculescu-Mizil, care a obtinut, la ultimul scrutin electoral, un loc de deputat PSD in Parlament.

Marian GHITEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moartea lui Iliescu (5606 afisari)
 Cum s-a rupt alianta PNL-PSD (4854 afisari)
 Salve pentru tovarasul Paul Niculescu-Mizil (2920 afisari)
 Ce ne pregateste UE (2446 afisari)
 Manevrele hotiei de stat (1565 afisari)
 O noua moda bantuie Hollywoodul: striptease-ul! (FOTO si VIDEO) (3320 afisari)
 Bomba secreta a lui Hitler (3294 afisari)
 PSD si PD-L: variante de ministere si titulari la negocieri  (3083 afisari)
 LIVE "Draga Stolo", desemnat premier anti-criza pe patru ani (VIDEO) (2507 afisari)
 O nouă ipoteză despre originea vieții (2120 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01268 sec.