Ziua Logo
  Nr. 4397 de luni, 24 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Note diplomatice magiare la Biblioteca Metropolitana

Extrase din notele prezentate de delegatia maghiara in incercarea de a convinge Marile Puteri sa nu recunoasca unirea Transilvaniei cu Romania

"Problema transilvana reflectata in notele prezentate de delegatia maghiara la Conferinta de Pace de la Paris. (1920) Editie critica", editata de Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti, vorbeste si despre stenogramele convorbirilor dintre ministrii de Externe ai Frantei, Marii Britanii, Statelor Unite si Italiei cu premierul roman I.I.C. Bratianu.

Biblioteca Metropolitana "Mihail Sadoveanu" din Bucuresti a gazduit lansarea volumului "Problema transilvana reflectata in notele prezentate de delegatia maghiara la Conferinta de Pace de la Paris. (1920) Editie critica" editat de Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti. Volumul contine extrase din notele prezentate de delegatia maghiara in incercarea de a convinge Marile Puteri sa nu recunoasca unirea Transilvaniei cu Romania, ca si stenogramele convorbirilor dintre ministrii de Externe ai Frantei, Marii Britanii, Statelor Unite si Italiei cu premierul roman I.I.C. Bratianu. Traducerea documentelor a fost realizata de Adina Ratoi, Ioan Tudor si George Damian, volumul fiind coordonat de Cristina Tineghe. La lansare au mai participat prof. univ. dr Corneliu Mihail Lungu si Alexandru Ghisa, invitatul principal fiind academicianul Florin Constantiniu.

La prezentarea volumului, academicianul Florin Constantiniu a remarcat nevoia cunoasterii argumentelor partii maghiare in dezbaterea asupra Transilvaniei, mai ales datorita faptului ca aceste argumente au suferit foarte putine modificari in cei 90 de ani de la unirea Transilvaniei cu Romania. Astfel, istoricul Florin Constantiniu a aratat ca dezbaterea istorica s-a purtat incepand cu secolul al XVIII, cadrele acestei dezbateri fiind fixate de episcopul Inochentie Micu Klein care a argumentat ca romanii sunt cei mai vechi si cei mai numerosi locuitori ai Transilvaniei - platind astfel cele mai mari impozite si avand dreptul la participare egala la viata politica a provinciei. Pornind din acest moment, intreaga istoriografie maghiara a tinut sa combata aceste doua teze: autohtonia romanilor in Transilvania si caracteristica de popor majoritar. Lucrarile istorice au devenit argumente diplomatice la cele doua Conferinte de Pace de la Paris care au incheiat cele doua Razboaie Mondiale. Volumul lansat mai contine si un al treilea aspect - anume cel rasial: notele diplomatice maghiare sustinand ca romanii sunt un popor inferior care are nevoie de educatie pentru a fi civilizat.

G.D.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Domnule Presedinte, cer sa mor! (5671 afisari)
 Felix & Vanghelie ii pun cruce lui Mitrea (4462 afisari)
 Israelul pregatit pentru atacarea Iranului (2449 afisari)
 Candidatii anti-Voiculescu (2180 afisari)
 O frantuzoaica superba la Hollywood (1542 afisari)
 Incredibil: Brad Pitt, plin de riduri, cu coastele la vedere si fara pic de par! (FOTO) (4956 afisari)
 Minoră prinsă in timp ce facea sex oral in tufișuri (4934 afisari)
 Razbunare de fotomodel: S-a culcat cu o intreaga echipa de fotbal, pentru a-si pedepsi partenerul infidel (3357 afisari)
 Un prezentator de televiziune este mancat de viu de un gandac, dupa ce s-a intors din Peru cu o boala rara  (3049 afisari)
 Un "analist" rus si o "experta" germana: Occidentul pregateste o "revolutie colorata" pentru Republica Moldova, care "trebuie sa se apropie de Rusia"  (3018 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01535 sec.