Ziua Logo
  Nr. 4393 de miercuri, 19 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Magureanu iese din umbra, la Gaudeamus

UPDATE Virgil Magureanu: "Am cunoscut inca din anii '70 numele celui care urma sa-l inlocuiasca pe Nicolae Ceausescu" (VIDEO)

Virgil Magureanu, primul director al Serviciului Roman de Informatii, participant la evenimentele din jurul loviturii de stat din decembrie 1989, cunoscut drept un om al penumbrelor istoriei secrete a Romaniei din ultimii 50 de ani, si-a lasat astazi la Gaudeamus prima sa carte de memorii, publicata la editura RAO sub forma unui dialog cu istoricul Alex Mihai Stoenescu. Un volum necesar care ne releva un cu totul alt Magureanu decat cel pe care l-a lasat pana acum profesorul de sociologie sa transpara public. Un Virgil Magureanu care se prezinta desprins de complotul sovietic anti-Ceausescu dar, in acelasi timp, un cunoscator al tainelor loviturii de stat mascata sub forma unei revolutii in decembrie 1989.

O lovitura de stat care, dupa cum ne da de inteles in lucrarea sa "Romania postdecembrista (1).De la regimul comunist la regimul Iliescu.", a fost realizata de mai multe forte externe in aparenta concurenta, coordonate de KGB si CIA, in procente diferite. "Am cunoscut inca din anii '70 numele celui care urma sa-l inlocuiasca pe Nicoale Ceausescu. Si, dupa 20 de ani, acest lucur chiar s-a intmaplat", a marturisit Magureanu la lansarea de la Gaudeamus. Cert este ca miscarea pe care si-o dorea Ion Iliescu, de inspiratie perestroikista, a fost modificata de elanul popular anti-comunist al miilor de romani care au iesit in strada.

Din pacate, ramarca Virgil Magureanu, pe cadavrele nevinovatilor ucisi in timpul evenimentelor, ale militantilor de la Piata Universitatii si strazile Bucurestiului, s-au ridicat numai profitorii acestora. Pe langa agentii KGB si-au facut loc si agentii unor tari vecine care aveau ca misiune sfartecarea Romaniei. Evenimentele de la Targu Mures, prima proba de foc a serviciului de informatii romanesc aflat in curs de constituire pe scheletul fostei Securitati, au constituit dovada necesitatii consolidarii rapide a structurilor de informatii disipate de agentul GRU Nicolae Militaru sub cupola Armatei.

Virgil Magureanu aminteste si de momentul critic in care Militaru a fost dat jos de la conducerea MApN de cadrele tinere ale Armatei, care, intr-o actiune aproape sinucigasa, au prezentat date din dosarele "Corbii". Militaru a vrut sa-i impuste pe membrii CADA (Comitetul de Actiune pentru Democratizarea Armatei) ca si pe profesionistii USLA,. dezvaluie Magureanu.

O a doua incercare majora pentru SRI a fost "Fenomenul Piata Universitatii", in cadrul caruia, la fel ca si in decembrie 1989, printre manifestantii sinceri anti-comunisti au circulat reprezentantii unor diverse forte interesate in destabilizarea Romaniei. Ceea ce le-a si reusit, in parte.

In volumul realizat cu profesionalism extrem, cu acribie, de Alex Mihai Stonescu, Virgil Magureanu face dezvaluiri-bomba in lant, de la evenimentele ce au premers lovitura de stat din decembrie 1989 - inclusiv despre scoala de cadre a PCR, "Stefan Gheorghiu", tartorul stalinist Leonte Rautu si legaturile retelelor KGB-GRU - pana la momentele actuale ale instaurarii unei "mediocratii" politice in care intelectualii grupati in GDS au ca misiune "ocuparea institutionala" a Romaniei. "La aproape doua decenii de la ceea ce s-a numit - cu un termen imprecis - revolutie, continua stagnarea si chiar o involutie (ambele inexplicabile) in domenii care altadata aduceau faima acestei tari.

Din pacate, nici unul dintre cei care au condus Romania in acest interval nu au avut o viziune strategica cu privire la prezentul si viitorul ei. Un experiment cumplit: persoane neindicate sau chiar contraindicate - ca nivel de cultura si mai ales de competenta - au indeplinit (si o fac inca) roluri de maxima importanta in viata noastra publica", afirma Magureanu in primul sau volum de memorii.

La finalul marturisirilor sale, Virgil Magureanu isi arata o antipatie fata de fostul sef al Securitatii romane, generalul Iulian Vlad, care, chiar daca nu i-a putut dovedi apartenenta succesorului sau la structurile de informatii sovietice, rusesti, a acreditat aceasta ipoteza, la fel ca si alti specialisti in domeniu.

Profesorul de sociologie ii sfideaza: "Virgil Magureanu maghiar, evreu maghiar, agent KGB, omul din umbra... sunt proiectii ale celor care infecteaza zilnic poporul roman si se tem foarte tare de cel care le cunoaste adevarata identitate", incheie oarecum veninos cel poreclit si "sarpele cu ochelari". Alex Mihai Stoenescu concluzioneza in finalul cartii: "Temut, urat sau numai ocolit, Virgil Magureanu s-a aflat la inceputul acestui drum (de reconstructie a Romaniei). El nu poate fi scos din istorie."

(Victor RONCEA)

---

Fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, isi lanseaza miercuri, cu putin inaintea celei de a 19-a aniversari a Revolutiei din decembrie, volumul "De la regimul comunist la regimul Iliescu". Unul dintre oamenii-cheie ai momentului decembrie 1989 afirma, in premiera, ca Romania a avut parte de o lovitura de stat planificata, cu multi ani inainte, de catre KGB si CIA si face o serie de dezvaluiri legate de acest moment.

Fostul cap al SRI spune ca schimbarea lui Ceausescu a fost o operatiune minutios si indelung pregatita de Gorbaciov, Kremlin si KGB, dar si de americani, israelieni si francezi. Si care s-a produs sub forma unei "lovituri de stat militara, reusita partial". Ca Iliescu va fi succesorul lui Ceausescu "se stia inca de la prima vizita a lui Gorbaciov in calitate de sef de stat Romania, in 1987", spune Magureanu, potrivit "Cancan".

"In decembrie 1989 nu s-a intamplat nimic eroic", adauga el. Mai mult, Magureanu sustine ca "puterea nu a revenit celor care au realizat actiunile decisive in prabusirea regimului ceausist". "Puterea a fost oferita, ca o ofranda, catre grupul care nu prea a avut niciun merit in smulgerea ei din mainile autoritatilor comuniste". Cat despre Iliescu, fostul sau camarad de conspiratii politice, il descrie sec: "Nu era o persoana dotata cu prea mult curaj, nu avea vocatia unui personaj eroic, nu l-am fi putut vedea vreodata indemnand tinerii la lupta, pe baricade, si nici conducand mitinguri impresionante impotriva regimului, cum a facut Lech Walesa... Dar in momentele din decembrie 1989 si in urmatoarele luni nu s-a ridicat un altul care sa fie mai convingator". "Niciodata nu a avut suficient curaj", conchide Magureanu.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Raul initial (2397 afisari)
 Felix demolatorul (2270 afisari)
 Dacia lui Traian (2138 afisari)
 Rata atacata de pesti (1871 afisari)
 Secretele ies la lumina (1716 afisari)
 UPDATE Virgil Magureanu: "Am cunoscut inca din anii '70 numele celui care urma sa-l inlocuiasca pe Nicolae Ceausescu" (VIDEO) (5892 afisari)
 Asa arata fundul Angelinei Jolie! (4795 afisari)
 Educatoare din Mehedinti, bomba-sexy pe Internet! (FOTO) (3411 afisari)
 UPDATE Academia Catavencu: Tariceanu divorteaza. Premierul: Sunt om politic si m-am obisnuit cu atacurile de campanie. (3180 afisari)
 O alta gimnasta antrenata de Bella Karoli acuza: Primeam pumni si ni se rupeau urechile la antrenamente! (2585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00484 sec.