Ziua Logo
  Nr. 4392 de marti, 18 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Conservatorii lui Felix au bifat numai jumatate din sedintele Parlamentului

Chiulangiii neamului

Partidul care a inregistrat media cea mai mare de absenta la Camera Deputatilor este PC, ai carui deputati au participat la putin peste jumatate dintre voturile exprimate in perioada monitorizata. Nici in Senat conservatorii nu s-au inghesuit la munca, avand in vedere ca gradul de prezenta s-a situat, in ultimii doi ani, la 46,5% din sedintele din plen(vezi grafic).

In ceea ce priveste distributia numarului de initiative legislative pe partide la Camera Deputatilor, conservatorii au o eficienta de 12,7% in privinta proiectelor adoptate. Daca am calcula si media activitatii legislative pe partide, la varful clasamentului celor mai inactivi senatori se afla cei patru conservatori care au inregistrat 388 de initiative legislative, dar numai cu 7,9% eficienta. Toate aceste concluzii se desprind dintr-un studiu lansat ieri de Institutul de Politici Publice, privind activitatea parlamentarilor in perioada 2006-2008. Liberalul Crin Antonescu, urmat de pesedistii Gabriel Oprea, Viorel Hrebenciuc, Liviu Almasan si de conservatorii Dan Ioan Popescu, Bogdan Pascu sau Teodor Nitulescu sunt printre deputatii care, intre 2006-2008, au cea mai slaba prezenta la vot, potrivit aceluiasi studiu. In mod paradoxal, nume sonore din actualul Parlament prezente frecvent in presa se regasesc pe lista celor care au absentat masiv de la voturile din plenul Camerei in perioada monitorizata. Ca distributie politica, partidele care inregistreaza cel mai mare numar de absenti in acest clasament sunt: PSD, cu noua deputati prezenti la doar o treime din voturi si PRM cu cinci.

Sefi lenesi

Topul senatorilor cu cea mai slaba prezenta la vot este deschis de Corneliu Vadim Tudor (PRM), cu 70 voturi din 3.298 (2,1%), Mircea Geoana (PSD), cu 146 voturi (4,4%), Aristide Roibu (PSD), cu 291 voturi (8,8%), Vasile Blaga (PD-L), cu 108 voturi (9,2%), Adrian Paunescu (PSD), cu 579 voturi (17,6%), Gheorghe Copos (PC), cu 522 voturi (18,6%), Ion Iliescu (PSD), cu 714 voturi (21,7%) si Adrian Cioroianu (PNL), cu 282 voturi (21,8%). Deputatii cu cele mai putine initiative legislative devenite legi sunt Vasile Filip Soporan (PSD), cu zero legi, 25 propuneri aflate in procedura si 15 respinse sau retrase, Daniel Ionescu (PD-L), zero legi, sase in procedura si 26 respinse sau retrase si Vasile Puscas (PSD), cu nicio lege, 20 propuneri aflate in procedura si 10 respinse sau retrase. Senatorii cu cele mai putine initiative legislative devenite legi sunt: Viorica Georgeta Pompilia Moisuc (PRM), cu zero legi, opt aflate in proceduri si 30 respinse sau retrase, Corneliu Vadim Tudor (PRM), cu zero legi, 12 in procedura si 21 retrase sau respinse. Un calcul simplu arata ca peste 10% dintre actualii senatori au participat la mai putin de un sfert din voturile exprimate in plen in ultimii doi ani. Partidele cu cei mai multi absenti de la lucrari sunt PSD, PNL si PC.

Statut modificat

Adrian Moraru, director adjunct al IPP, a declarat ca Institutul militeaza pentru sanctionarea pana la pierderea mandatului de parlamentar pentru aceia care absenteaza de la vot in Legislativ. Violeta Alexandru, directorul IPP a anuntat ca Institutul va lansa o propunere de modificare a Statutului parlamentarilor si a Regulamentelor celor doua Camere, pentru mai multa transparenta in legatura cu informatiile publicate pe site-urile oficiale, referitoare la banii publici cheltuiti de alesi si cu prezenta lor la vot, inclusiv legat de motivul absentelor.

Cornelia POPESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Dovada crimei la Petrila (3831 afisari)
 Cum a fost pacalita CIA pe 15 noiembrie 1987 (3351 afisari)
 I-am blocat (2258 afisari)
 Nesimtire Grawe (1922 afisari)
 ZIUA l-a infrant pe combinatorul Vladescu (1443 afisari)
 Gigi Becali vrea inapoi banii donati Patriarhiei (3038 afisari)
 Ce-i cam lipseste Karolinei Kurkova? Buricul! (2632 afisari)
 Ministrul ucrainean al Apararii avertizeaza Romania si Rusia ca armata tarii sale este gata de lupta  (2318 afisari)
 A reusit sa aduca avionul la sol, desi a ramas intr-o singura aripa! (VEZI VIDEO) (2266 afisari)
 Elena Basescu l-a vizitat in toiul noptii pe Hrebenciuc Jr.! (2204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00517 sec.