Ziua Logo
  Nr. 4392 de marti, 18 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

"Intr-un fel sau altul, toti am fost mesenii tacuti ai acestei nunti"

"Nunta muta", lungmetrajul regizat de Horatiu Malaele, a avut premiera de gala la Teatrul National

"Imi doresc un film care sa placa in egala masura batranului si copilului, prostului si inteleptului, profanului si initiatului. Este, dupa parerea mea, suprema desfatare a creatorului in raportul lui unilateral cu receptorul". Asa a deschis Horatiu Malaele seara de gala de la Teatrul National dedicata premierei primului lungmetraj pe care-l semneaza ca regizor. A fost totodata o invitatie la nunta adresata publicului prezent in sala pentru ca, asa cum spunea insusi regizorul, "indiferent de reactia unora, filmul va avea propriul lui destin desi, intr-un fel sau altul, toti am fost mesenii tacuti ai acestei nunti". Seara de gala i-a adus pe scena Teatrul National, in aplauzele publicului, pe toti cei care au trudit la realizarea peliculei: actori, producatori, scenaristi, scenografi. Filmul urmeaza sa fie promovat in Franta si Germania si va participa, anul viitor, la cateva festivaluri. "Nunta muta" este un film produs de Castel Film in colaborare cu francezii de la Agat Film et Cie, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si distribuit de Transilvania Film. Scenariul este semnat de Horatiu Malaele si de Adrian Lustig.

Povestea cu talc, de la jumatatea secolului trecut, izvorata dintr-o intamplare reala, petrecuta undeva la granita realitatii cu imaginarul, a primit aplauzele publicului, chiar inainte de genericul final. Tragicomedia aratata cu multa subtilitate si acuitate, cu un profesionalism marcat de o echipa mare si incercata, doare in final. E ca o rana care nu se inchide niciodata. Martorul celor intamplate intr-un sat izolat din Romania este, dupa cum Malaele spunea, "monumentala, tacuta si cinica insasi Istoria".

O drama cu iz de comedie, care aduce pe marele ecran tineri precum Alexandru Potocean si Meda Victor, alaturi de nume mari din cinematografia romaneasca-Tamara Buciuceanu Botez, Victor Rebengiuc sau Tudorel Filimon. Filmul spune povestea a doi tineri indragostiti care decid sa-si uneasca destinele intr-o zi de joi, in 1953. In mijlocul ceremoniei, se anunta moartea lui Stalin si se declara doliu international timp de sapte zile. Dar asta nu ii va opri pe nuntasii dornici de distractie. Asa ca, socrul mic hotaraste sa continue petrecerea in interiorul casei, pe care o imbraca pe dinafara cu scanduri ca sa nu se auda zgomotul facut de nuntasi. Prinsi asupra faptului, toti barbatii sunt deportati intr-un lagar de munca.

Filmul arata lumii de astazi de ce este in stare o dictatura, avertizand in acelasi timp ca astfel de lucruri se pot repeta oricand in aceasta parte de lume daca uitam, chiar si pentru o clipa, trecutul."Cred ca umanitatea datoreaza prezentului, macar pentru a inlatura mirarea si uluiala, explicatii, fie ele si cinematografice, despre ranile de pe trupul trecutului, pentru ca niciodata somnul natiunilor sa nu mai nasca asemenea situatii monstruase", spunea Malaele, inaintea premierei.

"Nunta muta" e un film cu umor si foarte trist. Un film care trebuie neaparat vazut. Din 21 noiembrie, in toate cinematografele din tara.

Dana Conerth
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Dovada crimei la Petrila (3831 afisari)
 Cum a fost pacalita CIA pe 15 noiembrie 1987 (3351 afisari)
 I-am blocat (2258 afisari)
 Nesimtire Grawe (1922 afisari)
 ZIUA l-a infrant pe combinatorul Vladescu (1443 afisari)
 Gigi Becali vrea inapoi banii donati Patriarhiei (3038 afisari)
 Ce-i cam lipseste Karolinei Kurkova? Buricul! (2632 afisari)
 Ministrul ucrainean al Apararii avertizeaza Romania si Rusia ca armata tarii sale este gata de lupta  (2318 afisari)
 A reusit sa aduca avionul la sol, desi a ramas intr-o singura aripa! (VEZI VIDEO) (2266 afisari)
 Elena Basescu l-a vizitat in toiul noptii pe Hrebenciuc Jr.! (2204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00510 sec.