Ziua Logo
  Nr. 4386 de marti, 11 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Mafia a inflorit in Bulgaria dupa aderarea la UE

Aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana a dus la inflorirea crimei organizate in tara vecina, in loc ca fenomenul sa fie invers. Mafiotii au patruns in politica si in sistemul guvernamental, iar procentul intreprinderilor care solicita servicii de paza si securitate este cel mai inalt din lume.

Bulgaria este considerata drept cea mai corupta tara din Europa. Aceste concluzii ale ziaristilor Doren Carvajal si Stephen Castel, publicate intr-un amplu articol in cotidianul american "New York Times" au provocat multe valuri. Articolul a fost reprodus ieri in intregime de ziarul ebraic "Haaretz", probabil ca un semnal de alarma adresat turistilor si oamenilor de afaceri israelieni, foarte numerosi in tara dunareana. La Sofia, jocurile politice continua pana la moarte, iar viata politicienilor este mai ieftina decat gloantele folosite, scrie NYT. Grupari interlope desfasoara lupte sangeroase ca sa puna mana pe toate, de la afaceri imobiliare si pana la fondurile acordate de UE. In sezonul politic furtunos al anului care s-a scurs, a fost incendiata casa presedintelui Comisiei Electorale si sticle incendiare au tintit casele unor primari. Unul dintre primari a fost lichidat cu focuri de gloante, altul a fost strangulat. "In alte tari exista mafie, in Bulgaria mafia are o tara", afirma Atanase Atanasov, seful contraspionajului bulgar. Din toate punctele de vedere, Bulgaria este cea mai corupta dintre cele 27 de tari ale UE, scrie "New York Times". Anul trecut, imediat dupa alaturarea Bulgariei, Uniunea Europeana a inregistrat tot felul de semnale negative in legatura cu realitatile din fostele tari comuniste, si a costului urias al aderararii acestor state la UE. Aderarea Bulgariei nu a contribuit la reducerea crimei organizate, dimpotriva a sporit-o. Cele 15 miliarde de euro oferite de UE Bulgariei nu au imbunatatit cine stie ce viata celor 7,5 milioane de cetateni. Dimpotriva, au favorizat raspandirea si mai mare a coruptiei. Alarmata, UE a stopat transferarea a 670 milioane de euro, si probabil va opri si alte miliarde destinate Bulgariei. Occidentul isi pierde rabdarea vizavi de Bulgaria, avertizeaza "New York Times".

Tesu SOLOMOVICI
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Somerii "Guvernul Romaniei" (2344 afisari)
 Basarabia, "Yes, we can!" (1916 afisari)
 Putin da Nisa pe Chisinau (1884 afisari)
 Aniversare Dallas (1280 afisari)
 Atacuri americane in Siria (1244 afisari)
 Fosta doamna Pitt rabufneste la adresa celei care i-a furat sotul: Angelina Jolie n-a procedat deloc ortodox (4631 afisari)
 Si-a injectat ulei de gatit in fata pentru ca nu mai avea botox (3983 afisari)
 Curat ghinion pentru Larry King! Cea de-a sasea sotie l-a inselat, sub ochii sai, cu antrenorul de baseball al copiilor (3831 afisari)
 Listele complete ale candidatilor din 30 noiembrie 2008 (3212 afisari)
 Statele Unite au lasat sub gheata din Groenlanda o bomba nucleara (2605 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00411 sec.