Ziua Logo
  Nr. 4386 de marti, 11 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Din 21 noiembrie, in cinematografe, un film despre dictatura, nascut dintr-o intamplare reala

Seara de gala la Teatrul National: Horatiu Malaele debuteaza ca regizor de film cu "Nunta muta"

Seara de gala la Teatrul National din Bucuresti pentru "Nunta muta", un lungmetraj ce marcheaza debutul in regie de film al actorului Horatiu Malaele. Pe 17 noiembrie, de la ora 19.30, Malaele isi scoate in lume un produs cinematografic nascut dintr-o intamplare reala, petrecuta undeva la granita realitatii cu imaginarul. Despre cel mai asteptat debut al anului, regizorul Malaele povesteste: "Imi propun un film care sa vorbeasca lumii despre dictatura si consecintele ei in plan comunitar si, respectiv, familial. Va fi un film despre viata, moarte si adevar. Va fi un film cu mult umor. Imi doresc un film care sa placa in egala masura, batranului si copilului, prostului si inteleptului, profanului si initiatului. Este, dupa parerea mea, suprema desfatare a creatorului de arta in raportul lui unilateral cu receptorul". Filmul spune povestea a doi tineri indragostiti care decid sa-si uneasca destinele intr-o zi de joi, in 1953. In mijlocul ceremoniei, se anunta moartea lui Stalin si se declara doliu international timp de sapte zile. Dar asta nu ii va opri pe nuntasii dornici de distractie. Asa ca, socrul mic hotaraste sa continue petrecerea in interiorul casei, pe care o imbraca pe dinafara cu scanduri ca sa nu se auda zgomotul facut de nuntasi. Prinsi asupra faptului, toti barbatii sunt deportati intr-un lagar de munca. "Nunta muta" este un film produs de Castel Film in colaborare cu francezii de la Agat Film et Cie, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si distribuit de Transilvania Film. Scenariul este semnat de Horatiu Malaele si de Adrian Lustig. Din distributie fac parte nume mari din cinematografia romaneasca, printre care Anca Sigartau, Tamara Buciuceanu si Victor Rebengiuc. Rolul principal apartine totusi unei actrite tinere, Meda Victor, care joaca alaturi de Alexandru Potocean.

...si intunericul a venit de la rasarit...

"Nunta muta", un film despre cat de absurda poate fi uneori istoria sau despre cum cea mai plina de viata comedie poate degenera in tragedie. Asadar, o echipa de filmare vine intr-un sat izolat sa faca un reportaj despre fenomene paranormale. Spre surprinderea reporterilor, satul estre populat numai de femei batrane, in doliu. Primarul satului le spune povestea locului, intamplata in primavara lui 1953. Ana si Iancu sunt de atata vreme impreuna ca au inceput sa le iasa vorbe. Asa ca, tatal Anei pune piciorul in prag si, dupa o discutie aprinsa purtata in carciuma satului, Iancu o cere de nevasta. Nunta este fixata intr-o zi de joi, pe 9 martie. Chiar daca pregatirea evenimentului este tulburata de manevrele zilnice pe care un regiment sovietic de tancuri le face intr-un poligon din apropiere, cei doi tineri isi vad de iubirea lor, tot mai fizica. Nici macar moartea Smarandei, fosta logodnica a lui Iancu, in urma unui viol, nu amana pregatirile. Cand petrecerea, intretinuta de un taraf de lautari invalizi de razboi, era in toi, primarul satului, impreuna cu comandantul regimentului de tancuri, anunta moartea lui Stalin si declara doliu international timp de 7 zile. Mesenilor li se acorda o ora ca sa paraseasca petrecerea. Disperat ca li se strica bucatele pregatite pentru nunta si ca trebuie sa-si expedieze rudele acasa, socrul mic muta nunta din batatura in interiorul casei pe care o captuseste cu scanduri pentru ca din interior sa nu razbata nici un sunet. Nuntasii se prefac ca pleaca pentru a insela vigilenta primarului, dar se intorc si reiau petrecerea pe muteste. Pe masura, insa, ce bautura isi face efectul, mesenii uita de tacerea pe care si-au impus-o si nunta redevine o petrecere in toata regula. In toiul petrecerii, cand se aduce tortul miresei, turela unui tanc sovietic patrunde in incapere. In casa navalesc soldatii, care se napustesc cu bestialitate asupra nuntasilor. Toti barbatii sunt deportati intr-un lagar de munca. Mireasa isi va revedea mirele peste 13 ani, cand acesta, eliberat, se intoarce sa moara acasa.

Filmul vrea sa arate lumii de astazi de ce este in stare o dictatura, avertizand in acelasi timp ca astfel de lucruri se pot repeta oricand in aceasta parte de lume daca uitam, chiar si pentru o clipa, trecutul.

"Nunta muta" imi da deja emotia zborului

"Sansa acestui film a aparut in ultimul an al facultatii de teatru, atunci cand visele unui student sunt doar muguri de aripi. Asa ca, pentru cariera mea, abia inceputa, Nunta muta imi da deja emotia zborului. Mara este un personaj facut din contraste. Este un rol plin de curatenia sentimentului de dragoste si de disperare a acestuia in fata unei situatii absurde a istoriei. Este un rol minunat prin candoarea personajului", spune Meda Victor, actrita care interpreteaza rolul miresei, primul intr-o productie cinematografica.

"Am dat patru probe, iar la ultima, Horatiu Malaele mi-a spus: Ramanem in formula asta. Cand au inceput filmarile, mi-a dat doar informatii strict necesare despre ce am de facut, nici mai mult, nici mai putin. Am avut toata libertatea de care poate avea parte un actor. Horatiu Malaele e o persoana foarte inteligenta, lucru care m-a facut sa am incredere in deciziile lui. Nu m-am simtit chiar in largul meu sa lucrez in preajma unor mari actori, datorita unui sentiment de adanc respect fata de ei. Asta m-a facut mai timid decat de obicei", marturieste actorul Alexandru Potocean pe care-l vom vedea in rolul mirelui.

Explicatii cinematografice despre ranile de pe trupul trecutului

Filmul se vrea o atentionare asupra unui fapt petrecut in trecut. Acolo unde un sistem blestemat a nascut o asemenea situatie. Sau naste situatii monstruoase, povestea regizorul Horatiu Malaele, intr-un interviu acordat ZIUA, in timpul fimarilor peliculei. "Din fericire, am avut parte de una dintre cele mai productive, mai pregatite si profesioniste case de film din Romania, si ma refer la Castel Film, care sunt producatori. E o casa de film extrem de desteapta si de versata, o casa care a lucrat cu alte case mari de film din lume", spunea atunci Malaele. "Actiunea filmului meu nu se petrece in acel sat, ci se petrece intr-un sat abstract al unei lumi comuniste. Putea foarte bine sa se petreaca si intr-un sat din China, si intr-un sat din Cehoslovacia, si intr-un sat din Ungaria. Eu n-am tinut cont de particularitati locale. Ba din contra. Este un sat ciudat, un reprezentant al tuturor satelor. Nu se vorbeste intr-un anumit dialect. Pentru ca m-a interesat mai mult demonstratia, m-a interesat mai mult povestea. M-au interesat mai mult consecintele acestei povesti. M-a interesat mai mult fabula. M-a interesat mai mult morala", explica pentru ZIUA actorul Malaele, intr-o clipa de ragaz, pe platourile Castel Film.

"Cred ca umanitatea datoreaza prezentului, macar pentru a inlatura mirarea si uluiala, explicatii, fie ele si cinematografice, despre ranile de pe trupul trecutului, pentru ca niciodata somnul natiunilor sa nu mai nasca asemenea situatii monstruase", mai spune Malaele, inaintea premierei din 17 noiembrie.

Pe 21 noiembrie, "Nunta muta" va intra in cinematografele din intreaga tara.

Dana Conerth
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Somerii "Guvernul Romaniei" (2344 afisari)
 Basarabia, "Yes, we can!" (1916 afisari)
 Putin da Nisa pe Chisinau (1884 afisari)
 Aniversare Dallas (1280 afisari)
 Atacuri americane in Siria (1244 afisari)
 Fosta doamna Pitt rabufneste la adresa celei care i-a furat sotul: Angelina Jolie n-a procedat deloc ortodox (4631 afisari)
 Si-a injectat ulei de gatit in fata pentru ca nu mai avea botox (3983 afisari)
 Curat ghinion pentru Larry King! Cea de-a sasea sotie l-a inselat, sub ochii sai, cu antrenorul de baseball al copiilor (3831 afisari)
 Listele complete ale candidatilor din 30 noiembrie 2008 (3212 afisari)
 Statele Unite au lasat sub gheata din Groenlanda o bomba nucleara (2605 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01317 sec.