Ziua Logo
  Nr. 4373 de luni, 27 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Bunul simt ca ironie

Mai rar un matematician (si mai ales unul implicat in cercetarea la varf din domeniul sau) sa scrie, literar, bine. Pana mai ieri-alaltaieri nu cunosteam decat unul, pe acad. Solomon Marcus, a carui rubrica saptamanala din defuncta "Viata studenteasca" o citeam de fiecare data cu mare placere. Si iata ca-l descopar in urma cu cateva zile, intr-o carte ("Varietati conexe", editura Curtea Veche, 2008), pe Liviu Ornea.

Stiam o buna parte din articolele sale din "Dilema veche" si "Observator", dar numai acum, adunate intr-un volum, mi-am dat seama ca dau masura asupra unei viziuni coerente, indiferent de subiectele abordate. Iar aceasta viziune este construita mereu din ceea ce-as numi "perspectiva bunului simt", nu ca paradox, precum la Al. Paleologu, ci pur si simplu ca abordare fireasca, sine ira et studio, a diverselor aspecte din nesfarsita noastra tranzitie, aspecte care-i incita autorului apetitul de comentator. Asta nu inseamna ca textele lui Liviu Ornea sunt lipsite de ironie ori sarcasm. Ba cred ca tocmai aceste "ingrediente" le fac atat de savuroase, precum in - daca mi se permite acest oximoron - blandul pamflet ce-l are drept tinta pe profesorul Ion Coja.

Cartea e structurata tematic, in functie de "varietatile" existentei noastre cotidiene (imaginea de ieri si de azi a Bucurestiului, disfunctionalitatile sistemului universitar autohton, meditatii despre evreitate, "amintiri din copilarie si adolescenta", distrugerea litoralului romanesc etc.), insa, oricat ar parea de aride sau delicate, subiectele respective sunt tratate de Liviu Ornea cu un firesc dezarmant, in asa fel incat, la sfarsitul fiecarui articol, iti vine sa spui: "Da, dom'le, are dreptate, asa e!", desi, in buna traditie matematica, autorul se fereste sa dea solutii radicale problemelor, multumindu-se mai degraba sa le formuleze in termeni corecti si - iarasi literar vorbind - foarte expresivi. Emotionante sunt apoi paginile evocatoare despre tatal sau, marele istoric literar Zigu Ornea, ale carui carti despre semanatorism, poporanism, Dobrogeanu-Gherea ori Maiorescu le-am pritocit cu totii, elevi si studenti fiind, cu creionul in mana. Si o sa-mi permit sa citez un pasaj despre atat de disparuta pasiune a editorilor de altadata, pasiune ce intra inclusiv in intimitatea familiei lor: "Vorbea (Z. Ornea n.m.) despre Maiorescu, despre Gherea sau despre Stere ca despre prietenul sau de peste drum; deodata, in timp ce stateam de vorba, ne anunta, preocupat, ca Maiorescu divortase. O dadea apoi pe gluma, se distanta, dar simteam ca evenimentul, grav, il marcase. Si ce ridicol parea oricui nu ii impartaseam patima".

Ehei, tare as vrea si eu sa vad peste ani si ani un istoric literar interesat de - mutatis-mutandis - divortul meu...

Pe scurt - o carte pe care n-o lasi din mana.

Ioan GroSan
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Armata de violatori a lui Stalin (4990 afisari)
 Cum putem "amenda" radarul (3709 afisari)
 Lovit la referendum (2319 afisari)
 Bono -orgie la Saint Tropez (1851 afisari)
 Garda Maghiara strange randurile (1724 afisari)
 A suferit 100 de operatii estetice pentru a arata ca papusa Barbie (7999 afisari)
 Violata de 40 de barbati, o calugarita acuza politia ca incearca sa-i acopere pe vinovati (3662 afisari)
 Ucraina: Rutenii din Transcarpatia vor autonomia, pana la 1 decembrie, sau proclamarea republicii independente Rusia Subcarpatica (2538 afisari)
 E oficial: Creatoarea de moda Romanita Iovan divorteaza! (2514 afisari)
 Omul leopard iese din pestera si se muta la bloc (2306 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00559 sec.