Ziua Logo
  Nr. 4343 de luni, 22 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Nostalgia D.A.

O treime din populatie (34%) mizeaza pe un guvern format dintr-o alianta PDL-PNL dupa alegerile din toamna, releva un sondaj INSOMAR, realizat in perioada 12-17 septembrie 2008. Formula unui Cabinet PSD-PNL este agreata de 27% din electorat, in timp ce 24% acorda sanse unui guvern de uniune nationala PSD-PDL-PNL. Numai 16% dintre subiecti admit posibilitatea instalarii unui executiv format din oamenii lui Geoana si Stolojan, intr-o guvernare PSD-PDL (fig.1).

Fosti parteneri in Alianta D.A., pedelistii si liberalii ar forma lejer majoritatea necesara guvernarii. Datele sondajului arata ca PDL cumuleaza 39% din preferintele electoratului, iar PNL - 20%. PSD aduna numai un sfert din intentiile de vot, in timp ce restul formatiunilor se situeaza sub pragul de cinci procente necesar intrarii in Parlament (fig. 2). Potrivit INSOMAR, 71% dintre intervievati isi afirma indiferenta fata de culoarea politica a unei guvernari eficiente si in interesul civic, afirmand ca un bun Executiv nu trebuie sa fie nici "de dreapta", nici "de stanga", important fiind sa-si faca bine treaba. Aspirantii la functia de premier anuntati de cele trei formatiuni mari isi fac bine treaba de "locomotive" electorale. Stolojan obtine un scor la fel de mare ca PDL (39%), in timp ce Geoana (31%) si Tariceanu (26%) depasesc recordurile atinse de partidele care ii sustin. Suportul electoral al celor trei epuizeaza in mare masura bazinul votantilor constanti ai PDL, PSD si PNL, iar diferentele provin mai putin de la adversari, cat mai ales din zona indecisilor (32%) - noteaza autorii studiului. In ce priveste profitul electoral inregistrat de partide ca urmare a sustinerii unor teme cu impact social, sondajul arata ca PSD s-a infruptat din cresterea pensiilor, iar PNL din ajutorarea victimelor inundatiilor. Astfel, majoritatea celor intervievati (32%) apreciaza ca formatiunea pesedistilor a contribuit cel mai mult la majorarea pensiilor din ultima perioada, guvernantii liberalii fiind indicati la acest capitol de numai 24% dintre repondenti. Pe de alta parte, PNL (27%) si PDL (25%) devanseaza PSD (23%) in perceptia modului in care au intervenit in rezolvarea problemelor populatiei afectate de inundatii.

Republica si presedinte ales

Mai mult de jumatate dintre romani (58%) se declara satisfacuti de activitatea presedintelui Basescu, in timp ce 42% isi declara nemultumirea. Doar 33% sunt multumiti de Executiv, in general, iar 35% de performanta premierului Tariceanu. Sondajul mai arata ca 84% dintre romani doresc ca Romania sa ramana republica, suportul pentru monarhie ramanand redus (16%). Presedintele sa fie ales direct de catre popor, spun 96% dintre votanti, iar, la alta intrebare, 51% raspund ca seful statului ar trebui sa aiba puteri mai mari. Studiul INSOMAR a fost realizat pe un esantion de 1488 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei cu drept de vot si are o marja de eroare de 2,8%.

Liderii se cearta

Theodor Stolojan este un politician in care nu poti sa ai incredere, iar Mircea Geoana a inceput sa faca si el politica de tip Golden Blitz, sustine liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. "Romanii nu se pot baza pe Theodor Stolojan. Cand esti premier, nu poti sa te retragi de la o zi la alta pentru ca ti se pare ca esti santajat de cineva", a declarat Tariceanu ieri, intr-un interviu acordat Mediafax. In replica, presedintele PDL Emil Boc

a subliniat ca, potrivit sondajelor, Stolojan ar fi "premierul" cu cea mai mare credibilitate in acest moment, iar "cel care

l-a tradat" putea avea un alt mesaj decat acela pe care

l-a dat. (C.A.)

Ovidiu Banches
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Atac sexual in partidul rozelor (7292 afisari)
 Se pregateste un deces (2826 afisari)
 Nea Nicu presedinte (1982 afisari)
 Dumnezeii falsi (1936 afisari)
 Atac la ortodoxie (1596 afisari)
 Ronaldo, in tandreturi cu o prostituata de 5.000 de euro pe noapte, mare consumatoare de cocaina (3360 afisari)
 Heidi Klum, dezbracata pe scena de patru barbati, la gala Emmy (2469 afisari)
 La varsta de 104 ani, flirteaza cu un fotomodel de 22 de ani! (2432 afisari)
 Au aparut primele imagini cu Windows 7 (2183 afisari)
 Oglinda, oglinjoara... Jennifer Lopez nu-i cam rotunjoara? (1844 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00457 sec.