Ziua Logo
  Nr. 4324 de sambata, 30 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Mutu, model national, european si universal

E stranie capacitatea asta a romanilor de a ne solidariza ori de a ne disocia unii de ceilalti cu aceeasi intempestivitate, frivolitate si cabotinism. Recentele cazuri Nicolae Romulus Mailat si Costel Busuioc sunt mai mult decat elocvente sub acest aspect. Toate simtamintele nationale ce zaceau latente in sufletele apacistelor si imeghebistilor acestor timpuri s-au rasculat si au dat pe de laturi pentru a exhiba dezgustul fata de apocaliptica marsavie de a-l asocia pe un cocalar degenerat cu blandul, pasnicul si ospitalierul popor roman care a dat universalitatii genii nepieritoare.

Si iarASi au fost scosi pe taraba Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Brancusi, George Enescu ori Eugen Ionesco, ale caror nume sunt azvarlite din cotloanele creierului de toape de ambe sexe de fiecare data cand ni se pare ca s-a atentat la adresa "mandriei de a fi roman".

Altfel stau lucrurile insa cu Busuioc. Da, domne, asta da! El chiar e reprezentativ pentru romanitate, e cu adevarat intruparea frumoaselor si nobilelor insusiri ale neamului nostru, au decretat aceiasi zgaitori la "Stirile de la ora 5" ori la fata de la pagina cu acelasi numar dintr-un cunoscut si jenant tabloid, care peste noapte ajunsesera sa-si dea cu parerea despre "Nessun dorma" ori sa se indigneze cand careva ghiortaia o octava. Amintiti-va toata circaraia iscata cand cu premiul castigat de acesta la un fel de "Steaua fara nume" din Spania, penibilele mesaje si incurajari trimise pe adresa acestuia de la babute nevricoase ori de la cei ce-l cunoscusera ori chiar investisera incredere in el ingaduindu-i sa le sape in gradina ori sa le tesale dobitoacele pentru cateva sute de mii si un blid de zeama. Nu mai conta nici faptul ca insusi Busuioc recunostea ca putea fi un alt Mailat si ca a plecat sa munceasca in Spania doar pentru a nu ajunge in puscarie ca mai toti fratii lui.

PAstrAnd proporTiile, un caz oarecum intermediar il constituie Adrian Mutu si nefericirile prin care acesta trece in ultimul timp. Desigur ca amenintarea care-l paste, de a plati despagubiri de vreo 17 milioane de euro englezilor lui Abramovici de la Chelsea pentru ca le-ar fi afectat imaginea prin faptul ca s-a drogat, este destul de exagerata, ba chiar raspandeste si un consistent damf de ticalosie, insa tot patetismul si isteria generate de aceasta tevatura sunt terbil de penibile si infantile. Iarasi s-au insailat comploturi, conjuratii, cabale impotriva noastra, folosindu-se pretextul furnizat de cel mai valoros fotbalist al nostru, la care a subscris pana si avocatul sau italian, cel care zilele trecute avea sa declare ca "Mutu este discriminat rasial pentru faptul ca este roman". Hai ca p'asta parca l-am mai intelege, caci asta e indeletnicirea lui, sa dibuiasca orice chitibus pentru a-si apara clientul, insa restul de acuze si indignari bazate pe mai vechea manie a teoriei conspiratiei impotriva poporului roman sunt de-a dreptul ridicole si culmineaza prin propunerea de a se initia cheta publica pentru a se incropi suma datorata de Mutu lui Abramovici.

Un sprijin pe cat de neasteptat, pe atat de bizar prin formulare i-a venit recent lui Mutu din partea lui Constantin Balaceanu-Stolnici, cel care prin ONG-ul pe care-l pastoreste, Centrul National Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO), vrea sa pledeze in favoarea fotbalistului roman la Consiliul Europei. Argumentele cunoscutului academiacian ar fi ca Mutu e un model, un caz rar, care a izbutit sa se lase se droguri si sa ajunga catre maximumul de valoare si performanta dupa nefasta experienta. Mai mult, sustine acelasi Balaceanu-Stolnici la adapostul celor 50 de ani de ani de experienta medicala, infama decizie a FIFA l-ar putea determina pe Adrian, "idolul unei generatii", sa revina la patima stupefiantelor si sa inceteze de a mai fi un reper moral, un exemplu de vointa pentru cei dependenti. Stupefiant, nu-i asa?

E adevArat ca "suna ca dracu'", dupa cum ar spune un fost politician, dar zau de nu pe undeva mi-e teama ca Mutu va aduce victoria echipei nationale in meciul de peste cateva saptamani contra Frantei, iar dupa aceea se va institui o celula de criza pentru ajutorarea acestuia si vom vedea cum batranele spasite si inlacrimate isi vor varsa banii stransi in coltul broboadei pentru a agonisi suma datorata catre Chelsea, dupa modelul brevetat in urma cu mai bine de o suta de ani, cand cu "Dati un leu pentru Ateneu". Merge "Dati un ban pentru Adrian"?

Constantin DINU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Maresalul Ion Antonescu in noile documente din Arhivele germane (3209 afisari)
 Urmareste Rusia o noua impartire a lumii? (2268 afisari)
 Fetele de la Urlati (1636 afisari)
 Scenariul Putin (1485 afisari)
 Trei Doamne si toti trei (1287 afisari)
 Un copil din Columbia, de numai unsprezece luni, a ajuns la greutatea unui copil de opt ani (2666 afisari)
 Ministrii de Externe Steinmeier si Lavrov spun ca vor sa calmeze tensiunile din Europa, la fel cum au spus in 1939 si Ribbentrop si Molotov  (2368 afisari)
 Smirnov respinge planul Kozak si acuza Romania ca a tinut in secret atacul Georgiei (2359 afisari)
 Analist american: "Rusia poate opri extinderea NATO" (1873 afisari)
 Nava americana Dallas va intra, pe 1 septembrie, in portul Sevastopol (1753 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00503 sec.