Ziua Logo
  Nr. 4323 de vineri, 29 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

CARTE

Viata si patimile lui Jorge Luis Borges

EXCLUSIV ZIUA ONLINE

Cel mai cunoscut scriitor argentinian al secolului trecut si unul dintre cei mai influenti scriitori din literatura moderna, Jorge Luis Borges este eroul unui biografii care reuseste sa pastreze un placut echilibru intre documentare si comentariu. Volumul se intituleaza, simplu, "Borges - o viata", este semnat de Edwin Williamson, profesor de hispanistica la Oxford University, si a fost tradus recent de Petru Iamandi pentru Editura Rao.

Primul lucru demn de mentionat este ca autorul plonjeaza adanc, tot mai adanc in viata si opera unui artist sofisticat, cercetand ambele planuri simultan sau, mai bine zis, privindu-le ca pe un tot indestructibil. Cuminte si fidela cronologiei reale, povestea incepe in 1899 la Buenos Aires si se incheie in 1986 la Geneva. Intre aceste doua capete se desfasoara un fir lung si sinuos, care tese lumi pe care literatura nu le exprimase astfel inainte. (Era sa scriu "nu le imaginase", dar mi-am amintit la timp de una dintre ideile dragi lui Borges: "Orice ai spune, nu poti fi original.") Din mitologia sud-americana si cea europeana, cu un rol special jucat de imaginarul nord-european, scriitorul confectioneaza fictiunea, care apare la intalnirea dintre oglinda si enciclopedie, imaginand spatii dintr-o "realitate" care cuprinde totul. Iar fictiunea, credea Borges, nu depinde de iluzia realitatii, ci de puterea scriitorului de a crea "increderea poetica" in cititor.

Daca v-ati pierdut sau v-ati regasit in "Istoria universala a infamei", "Moartea si busola", "Cartea de nisip" sau oricare alta scriere semnata de artistul argentinian care a explorat obsedant toate lumile posibile, impreuna cu trecutul, viitorul si prezentul, atunci "Borges - o viata" va fi o incursiune in acelasi univers, avand meritul de a nu anula, ci, dimpotriva, de a amplifica misterul unei literaturi cum nu e alta. (I.D.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cortegiul mafiotilor dupa Caiac (3438 afisari)
 Incepe batalia pentru miliardele lui Iosif Constantin Dragan (2863 afisari)
 Dansand cu lupii la Vladimirescu (2333 afisari)
 Informatiile Armatei pe cai mari (2133 afisari)
 Rusia poate sparge scutul SUA (2009 afisari)
 Ucraina, in pragul dezintegrarii (3636 afisari)
 Amiral rus: "Flota rusa ar putea distruge in 20 de minute navele NATO din Marea Neagra" (2685 afisari)
 MAE rus: Agravarea relatiilor dintre Rusia si SUA ar putea duce la o confruntare deschisa cu consecinte catastrofale (2134 afisari)
 Unitatea UE si a NATO, spulberate de gazul Kremlinului (2085 afisari)
 O femeie, pe jumatate dezbracata, cazuta pe strada a fost stropita cu apa de politistii care ar fi trebuit sa o ajute - VIDEO (1955 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00481 sec.