Ziua Logo
  Nr. 4323 de vineri, 29 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Dobrogea in flacari!

Dupa esecul lamentabil, d.p.d.v. tehnic, al canalului Dunare-Marea Neagra, ale carui lucrari au fost inchise, la scurta vreme dupa moartea lui Stalin, lucrari faraonice pentru vremea aceea, unde si-au pierdut viata zeci de mii de "chiaburi", "burghezo-mosieri" si reprezentanti ai partidelor istorice, Dobrogea a ramas acelasi taram vitregit de apa, cu intinderi arse de soare si un trai la limita posibilului.

Cu timpul, locul coloniilor de munca (fortata si de exterminare) l-au luat Gospodariile Agricole de Productie si IAS-urile, cu ferme specializate in viticultura si pomicultura, unde se aducea apa printr-un rudimentar sistem de irigatii, folosindu-se chiar unele ramasite ale vechiului traseu al proiectatului "drum fara pulbere". Cu indicatii de la stapanirea dejista, regiunea Dobrogea (actualele judete Constanta si Tulcea) a fost declarata prima in intrecerea socialista privind colectivizarea tarii.

DupA vreo douA decenii si ceva avea sa fie inaugurata "magistrala albastra" a Ceausestilor, pe care pluteau doar niste carduri de rate si gaste, dar alimenta si o ingenioasa retea de irigatii menita sa asigure aprovizionarea statiunilor litoralului, oaze ale turismului international, unde strainii se simteau perfect, si datorita emisiunilor in cinci limbi ale postului "Radio Vacanta" din Mamaia (unic in tarile de dincoace de Cortina), dar si a excursiilor la santierele arheologice de la Histria si Adamclisi sau in Delta Dunarii si la podgoria Murfatlar. Din goana autocarelor, ei nu vedeau decat ceea ce le ofereau ghizii, plecand acasa cu imagini bahice si scalda intr-o mare ospitaliera...

DupA douA sAptAmAni petrecute recent in spatiul dobrogean (intrat cu bacul pe la Calarasi), n-am sa remarc festivalurile de la Mangalia - Callatis, cu seara romanilor de pretutindeni, unde s-a ales "Miss Diaspora", si Mamaia spectacolelor de mana a doua si incendierea cerului cu jocuri de artificii, nu voi face nici elogiul nudistilor (si al corturarilor) din Vama Veche si 2 Mai, marginindu-ma sa remarc faptul ca zisa boema de azi nu mai e cea de ieri, acum intrand pe plaja nu atat "desculti" cat "mertane" cu fite cu tot. Ca la Costinesti un fiu de bani gata a calcat, pe plaja, doi tineri nu mai mira pe nimeni, dar de mirare este cum a fost dresat un pitbull sa scotoceasca prin gentile turistilor de pe plaja Navodari si sa inhate portofele si alte bunuri de valoare, sarind la gatul celui ce l-a prins la furat. In Delta fiind, cu cortul, te apuca groaza noaptea, cand te trezesti cu un ins care-ti cotrobaie in bagaj, scuzandu-se ca a gresit "locatia"...

DupA atAtea experienTe litorale, ma voi limita acum la imaginile stupefiante de pe drumurile facute cu aceasta ocazie, in general bine asfaltate, dar cu foarte putine indicatoare menite sa te ghideze unde vrei sa ajungi; la intersectii, trebuie neaparat gasit un localnic - unde-i Techirghiol, dar Medgidia? Indiferent, de-o parte si alta a benzii de asfalt, pe zeci de kilometri, campuri cu porumb si floarea soarelui inalte de doua palme, cu tulpinele scorojite si palariile cat o moneda, care nu se mai intorc spre astru, ci privesc spre pamantul sterp, in vreme ce conductele/jgheaburi de fier sau beton din fostele sisteme de irigatii sunt praduite, iar aspersoarele s-au topit. Multi sateni isi vand animalele, neputandu-le hrani, isi lasa pamantul parloaga, ca de recoltat uscaciunile nu poate fi vorba, dandu-le foc! Sunt incendiate si miristile de pe care s-a scos graul, amenintand putinele paduri din zona. Incendii peste tot. Cel mai serios, pe soseaua spre Tulcea, cand ore in sir nu s-a vazut soarele, soferii orbecaind, intrand in santuri sau chiar tamponandu-se; la distanta mare de Mare, politistii se inecau in fumul de curand... cosit! E drama agricultorului roman din sud-estul tarii, care a asistat (si contribuit!) la distrugerea inceputului de hidroameliorare a pamantului. In loc de apa, flacari! Pana cand? Asteptam desertificarea...

P.S. De incendiere au scapat doi saci cu documente privind operatiuni de filaj si colectare de date (1998-2003), ale unui fost angajat al serviciilor de securitate din Constanta, descoperite intamplator pe malul lacului Siutghiol.

Valentin HOSSU-LONGIN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cortegiul mafiotilor dupa Caiac (3438 afisari)
 Incepe batalia pentru miliardele lui Iosif Constantin Dragan (2863 afisari)
 Dansand cu lupii la Vladimirescu (2333 afisari)
 Informatiile Armatei pe cai mari (2133 afisari)
 Rusia poate sparge scutul SUA (2009 afisari)
 Ucraina, in pragul dezintegrarii (3636 afisari)
 Amiral rus: "Flota rusa ar putea distruge in 20 de minute navele NATO din Marea Neagra" (2685 afisari)
 MAE rus: Agravarea relatiilor dintre Rusia si SUA ar putea duce la o confruntare deschisa cu consecinte catastrofale (2134 afisari)
 Unitatea UE si a NATO, spulberate de gazul Kremlinului (2085 afisari)
 O femeie, pe jumatate dezbracata, cazuta pe strada a fost stropita cu apa de politistii care ar fi trebuit sa o ajute - VIDEO (1955 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00475 sec.