Ziua Logo
  Nr. 4323 de vineri, 29 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Studiu: Celulele canceroase se raspandesc mult mai repede decat se credea

Specialistii credeau, pana de curand, ca boala se raspandeste in corp dupa ce ajunge intr-un stadiu avansat si ca celulele canceroase sunt inactive pana cand trec printr-o serie de modificari genetice care le fac mai agresive. Cercetatorii americani au spus ca descoperirile lor arata de ce in unele cazuri cancerul de san provoaca noi tumori dupa ce boala a fost tratata. Odata ajuns la metastaza, cancerul este responsabil pentru majoritatea deceselor din cauza acestei boli, astfel ca, expertii precizeaza ca este esential sa se stie mai multe despre cum se raspandesc celulele canceroase. Multa vreme s-a crezut ca raspandirea cancerului de la un organ la altul se intampla intr-o perioada mare de timp, si doar dupa ce boala este intr-o stare avansata la un prim organ. Celulele canceroase, pesemne, au stagnat pana cand au suferit o serie de modificari genetice, care le-a transformat in niste celule "agresive". Aceste celule traiesc atat timp cat sunt alimentate cu sange si sunt capabile sa se transforme din benigne in maligne, astfel putand atinge si un alt organ din trup. Cele mai recente teste, facute pe soareci, arata ca metastaza poate aparea din celule aparent "normale", ce se raspandesc si raman inactive in corp pana cand sunt "pornite". Asemenea celule au inaintat prin sangele soarecilor pana in plamani si au supravietuit acolo timp de 16 saptamani, fara a se activa vreo gena a cancerului. Celulele au inceput sa creasca agresiv in plamani abia dupa ce celulele canceroase "oncogene" au fost activate. "Descoperirea conform careia boala ajunsa in faza metastazica poate transforma celule bune in celule canceroase inseamna un progres in cercetarile noastre privind cancerul", a spus sefa grupului de cercetatori, doctor Katrina Podsypanina, citata de BBC News. "Sa stim mai multe despre raspandirea cancerului - sau metastaza - este foarte important pentru ca este mult mai greu sa tratezi boala odata ce s-a raspandit. Acestea au fost descoperite datorita unor experimente importante, dar inca nerepetate, pe soareci - ar fi interesant sa vedem daca asta ar putea ajuta intr-o buna zi sa dea rezultat si in cazul oamenilor afectati de boala", a spus cercetatorul de la Cancer Researche UK, Liz Baker.

A. E. G.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cortegiul mafiotilor dupa Caiac (3438 afisari)
 Incepe batalia pentru miliardele lui Iosif Constantin Dragan (2863 afisari)
 Dansand cu lupii la Vladimirescu (2333 afisari)
 Informatiile Armatei pe cai mari (2133 afisari)
 Rusia poate sparge scutul SUA (2009 afisari)
 Ucraina, in pragul dezintegrarii (3636 afisari)
 Amiral rus: "Flota rusa ar putea distruge in 20 de minute navele NATO din Marea Neagra" (2685 afisari)
 MAE rus: Agravarea relatiilor dintre Rusia si SUA ar putea duce la o confruntare deschisa cu consecinte catastrofale (2134 afisari)
 Unitatea UE si a NATO, spulberate de gazul Kremlinului (2085 afisari)
 O femeie, pe jumatate dezbracata, cazuta pe strada a fost stropita cu apa de politistii care ar fi trebuit sa o ajute - VIDEO (1955 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00474 sec.